Jak sie przestawic?

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jak sie przestawic?

Postautor: reenya » 05 kwie 2006, 13:13

Witam wszystkich.Z nienacka zostałam kuratorem dla doroslych(mam za soba ponad 10 lat pracy jako kurator rodzinny).Zaskoczenie duuuuuże...zwłaszcza.ze obciazenie w poprzednim zespole siegalo 35-40 nadzorów.po odejsciu 4 osób bedzie ok 50 na glowe i trudno tu o optymizm.Od 3 dni jestem wiec kuratorem dla doroslych, jak zdązylam sie zorientowac akta prowadzi sie tu zupelnie inaczej ale jak mam sie czekokolwiek nauczyc skoro kuratorzy daja mi do przegladania tylko akta zawierajace sprawozdania spolecznych zaznaczajac, ze nie sa one dobre :?: Moge w sumie pisac z glowy czyli z niczego ale wolalabym wiedziec co i jak.Moze ktos poleci jakas literaturę.
Awatar użytkownika
reenya
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: farel128 » 05 kwie 2006, 13:35

zwróć się do Kolegi/Koleżanki po fachu i wszystko Ci powie. Polecam spojrzeć na druk jedn.wyw.środ.-na pierwszy raz przydatne. Potem będzie Ci już łatwiej. :lol: nie literatura a chęć szczera zrobi z Ciebie .... 8)
farel128
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: reenya » 05 kwie 2006, 15:03

Ladnie napisane ale...patrz wyzej :lol:i nie bardzo rozumiem dlaczego wywiady z objęcia nadzoru tak bardzo sie róznia...w koncu podstawa ta sama....ale moze ja sie nie znam, w koncu nowa jestem :)
Awatar użytkownika
reenya
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Postautor: farel128 » 07 kwie 2006, 13:22

już widzę, że dasz sobie radę. To co uważasz za słuszne czyń ma Miła. Powodzenia
farel128
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kacper » 07 kwie 2006, 21:48

reenya sprawozdanie z objęcia dozoru nalżey napisać podobnie jak z objęcia nadzoru. Przy kwartalnych kartach czynności proponował bym ci na początek następujący schemat:
-zmiany w sytuacji rodzinno bytowej osoby dozorowanej w danym okresie sprawozdawczym,
-opinia członków rodziny na temat podopiecznego,
-opinia środowiskowa ( my - tj. w naszym zespole - w praktyce pozyskujemy ją raz na kwartał ),
-opinia policyjna ( pozyskana najczęściej od dzielnicowego) ,w przypadku pozyskania informacji o zdarzeniach z udziałem osoby dozorowanej zalecał bym wystąpienie do właściwej jednostki Policji o nadesłanie odpisów stosownych dokumentacji-celem dołączenia do akt wykonawczych ( dot. to w zasadzie tylko podejmowanych interwencji )
-sposób wywiązywania się z ciążcych na osobie skazanej obowiązków -szczegółowo określonych w wyroku oraz wynikających z faktu pozostawania pod dozorem kuratorskim w okresie próby.

Nie wiem co prawda w jaki sposób w Waszym sądzie prowadzicie kwartalne karty czynności dozoru ale wytdaje mi się ,że jeżeli zamieścisz w niej wyżej opisane elementy -będzie nieźle. Pozdrawiam- Kacper.
Kacper

Postautor: Meduza » 09 kwie 2006, 12:14

Współczuję... Ja przez krótki okres zastepowałam koleżankę w rodzinnym. Zupełnie nie mogłam się doliczyć dzieci, ojców, konkubentów mieszkających i niemieszkających i ich braci, zaglądania w gary i do lodówki. Było to dla mnie traumatyczne przeżycie. Ale do wszystkiego można przywyknąć.
Sprawozdanie z objęcia dozorem pisze się bardzo podobnie jak w rodzinnym (wskazówki-post powyżej), z tym że w centrum zainteresowania jest osoba skazana. Zwróć szczególną uwagę na nałożone w wyroku obowiązki np. nielimentacja-czy płaci w jakich kwotach , do kogo(ZUs, komornik, do rąk wierzycielki), jeśli nie to czy nie pracuje z jakiego powodu czy jest aktywny w poszukiwaniu pracy, czy zarejestrował się w Urzędzie Pracy. Pamiętaj o uwagach i zamierzeniach staraj się dotrzeć i przejrzeć akta główne.
Aa.. i jeszcze jedno- my np. składamy karty czynności dozoru co miesiąc.
Na pewno sobie poradzisz. Powodzenia!
Meduza

Postautor: mientus » 17 sie 2006, 23:02

reńka dasz radę. poproś koleżanki i kolegów o pokazanie swoich osobistych akt. zobaczysz i sie wdrożysz. Nacisk jest na osobę skazaną, ale nie tylko na kontrole orzeczenia sądu czyli obowiązków płatności itp., lecz także na pomoc tej osobie. pisanina rózni sie o tyle, że ludzie są różni :D powodzenia w pracy !!!!!!!!! :)
mientus

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych