Przyczynek do art. 87 punkt 2 naszej ustawy

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Przyczynek do art. 87 punkt 2 naszej ustawy

Postautor: WaldekB » 08 kwie 2006, 22:46

Nawiązując do aktualnego tematu rozważań kuratorów rodzinnych o zmianach obciążeń chciałbym postawić pytanie czy rzeczywiście art. 87 punkt 2 naszej ustawy sztywno nas ogranicza w przydzielaniu kuratorom społecznym tylko 10 dozorów?
Jeśli pan wiceminister uzasadnia swoje polecenie koniecznościa zwiększenia sprawności działania Sądów oraz aktualną trudną sytuacją to my możemy polepszyć jakośc swojej pracy bardziej obciążając racą kuratorów społecznych. Nie wymaga to zwiększenia kosztów działalności KSS a więc "tanie państwo".
Odnoszę wrażenie, że temat ten był juz poruszany wcześniej i mam prośbę do administratora o odnośnik.
Przeciez o ile jest mi wiadomo w rożnych okręgach czy regionach kraju odmiennie interpretuje się punkt 2 wspomnianego artykułu. W moim okręgu jest to 10 osób a więc dozorów może być więcej(praktycznie ilość ich zależna od ilości dozorów u poszczególnych podopiecznych). Znany mi jest przypadek, że kurator społeczny obciążony był 20 dozorami nad 10 osobami.
Nie chciałbym sie bawic w pseudofilozoficzne rozważania czy stwierdzenie "...liczba dozorów ... nie powinna przekaraczać 10" znaczy że kurator społeczny nie może sprawować więcej niż 10 dozorów lub nadzorów".
Jakość kadry społecznych kuratorów zależy w dużym stopniu od samych kuratorów prowadzących nabór kandydatów na kuratorów społecznych a także od kompetencji kierownika zespołu.
Jednak obiektywną rzeczą jest, że obecnie są znacznie większe możliwości uzyskania lepszych kandydatur niż kiedyś i istnieją również możliwości zwiększenia wymagań nie tylko wobec nowych kuratorów społecznych ale i również wobec ich starszych stażem koleżanek i kolegów.
Tak więc, moim zdaniem kuratorzy społeczni mogą sprawować więcej niz 10 dozorów lub nadzorów co może pozwolić kuratorom zawodowym skoncentrować na szczególnie trudnych przypadkach dozorów.
WaldekB

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych