Sprawy zawieszone

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: morphine » 01 gru 2010, 19:26

Witajcie!
Po ostatniej kontroli zespołu przez KO (chyba w czerwcu 2010r.) w zaleceniach mieliśmy, aby sprawy zawieszone w Kow przekazać do Wydziału....ale nie potraktowaliśmy tego poważnie bo niestety przepisy mówią, że te sprawy mają być u kuratorów.
Wcześniej natomiast mieliśmy prikaz ( i tego się trzymamy) i sprawy zawieszone kontrolujemy co 3 miesiące.
Jak już tu kilkakrotnie wspomniałem w naszym okręgu z własnej inicjatywy nie mogę iść sobie skontrolować skazanego w formie wywiadu, muszę mieć zlecenie z Sądu...
Jeżeli skazany jest osadzony w ZK to co 3 miesiące piszemy standardowe pisemko, w jakiej sprawie i do kiedy ma odbywać kpw.
Miałem natomiast przypadek, że było zawieszone postępowanie z uwagi na zły stan zdrowia (umiarkowany stopień niepełnosprawności, problemy z serduchem, przebyty zawał itp). Po rozmowie z sędzią oraz osobą z podmiotu gdzie skazany miał wykonywać kow uknuliśmy taki plan:
Skazany miał zgłosić się do podmiotu. Jeżeli zostałby dopuszczony do wykonywania kary miał odpracować ok 5 godzin. Jeżeli nie zostałby dopuszczony do pracy to miał otrzymać takie zaświadczenie. Następnie ja miałem złożyć wniosek o uznanie kary za wykonaną na podstawie tego, iż wykazał inicjatywę wykonania kary, ale ze względów zdrowotnych nie mógł jej wykonać, a brak podmiotu który by go przyjął. "Mój" skazany wykonał aż 10 godzin, a ja następnie złożyłem rzeczony wniosek i Sąd go uwzględnił.
Powyższe rozwiązanie jest trochę ryzykowne, ale w obecnym stanie prawnym jeszcze bardziej do zrealizowania, bowiem skazany nie musi być wysyłany na badania lekarskie.
Pozdrawiam :)
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Re: c.d ZPW

Postautor: Aurelius » 01 gru 2010, 21:58

Orange pisze:Mam pytanie do Państwa
- w jaki sposób kontrolujecie sprawy ZPW (które wpłynęły do zespołów z sekcji/ wydziałów);
- co konkretnie robicie, co jaki okres (co 3 miesiące ?).

Co w sytuacji, gdy wiecie np. że osoba ma umiarkowany stopień niepełnosprawności trwale (lub do 2013r);

Sprawy wpisane do kontrolki Zaw(k), kontrolujemy w zależności od powodów powodujących zpw. Ciężko wskazać, tutaj coś konkretnego, lecz spróbuję:
Jeśli jest to osadzenie w aś/zk, to co 3 miesiące kierujemy pismo do właściwej jednostki penitencjarnej (podobnie jak Morphine).
Jeżeli jest to zpw z uwagi na nieznane miejsce pobytu, to co 3 miesiące czynności zmierzające do ustalenia miejsca.
Jeżeli jest to osoba niezdolna do pracy ze względu na niepełnosprawność (zależy też jaka), to co 3 miesiące zamierzam* sprawdzać aktualność dokumentu, który tę niepełnosprawność określa, jak i czynić ustalenia co do możliwoścu zatrudnienia.
Jeśli chodzi o Twój kazus, to umiarkowany stopień powoduje, że osoba jest zdolna do pracy w warunkach pracy chronionej, więc pewnie ustalałbym co 3 miesiące, czy jest możliwość zatrudnienia takiej osoby lub, czu akurat nie ma podmiotu, który mógłby taką osobę zatrudnić.
W kwestii czynności terenowych, to tutaj jeśli zachodzi taka potrzeba, aby udać się w teren, to sygnalizujemy to sędziemu pod kątem zlecenia wywiadu w trybie art. 14 kkw. Ustalenia czynimy co 3 miesiące, bo tak wskazuje przepis.

* piszę - zamierzam - ponieważ sprawy Zaw(k) zaczęły do nas spływać dopiero w listopadzie br.

Morphine, Twoje rozwiązanie niewątpliwie jest ryzykowane i niewątpliwie może stać w opozycji z przesłaniem art. 53 par. 1 w zw. z art. 64 kkw.
O ile nie ma tutaj większego problemu w przypadku kary o.w. tzw. wykroczeniowej, gdzie mamy wymiar 1 miesiąca, to już w sytuacji skazania na karę 12 miesięcy o.w. nie jest to takie proste do zastosowania z uwagi na to, że z wnioskiem o uznanie można wyjść dopiero po upływie wymiaru kary.
Tak więc jak tu trzymać teczkę Kkow przez 11 miesięcy, kiedy skazany po wykonaniu pierwszych 5 godzin pracy, następnie w ogólnie nie przystępuje do pracy i jak tu wykazać, że kara 12 miesięcy o.w. osiągnęła swój cel, raptem po wykonaniu 5 godzin obowiązku pracy ;) Chodź papier przyjmie wszystko :)
Nadto (przynajmniej u mnie) zdarza się, że są okresy, kiedy prokuratorzy wnoszą często zażalenia. Niby postępowania w Ko traktują po macoszemu i bardzo sporadycznie w nich uczestniczą (z reguły trafia się asesor), to jednak zgodznie z kkw, otrzymują każdy odpis postanowienia i jeśli jest coś "podejrzliwiego" z ich, prokuratorskiego punktu widzenia, to zaraz piszą zażalenie.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Re: c.d ZPW

Postautor: Orange » 17 wrz 2012, 13:17

---------- 17:56 02.12.2010 ----------

Bardzo Panom dziękuję za pomoc i wskazanie drogi :D

---------- 13:17 17.09.2012 ----------

Orange pisze:Mam pytanie do Państwa
- w jaki sposób kontrolujecie sprawy ZPW;
- co konkretnie robicie, co 3 miesiące?

Dalej to samo... Bezsens tego przepisu (kontrola co 3 m-ce) przyprawia mnie o niecenzuralne słownictwo.
Aktualnie prowadzę 11 takich spraw (zawieszone kow):
- W 2 sprawach ukarani przebywają w zk do 1) 2018r i 2) do 2031r. Pisanie pism / telefonowanie do zk czy nadal odbywa karę jest tragiczne (dawno przestało być śmieszne). Ktoś w MS policzył te koszty?!!!!! Panowie mają odpowiednio 20 i 30 godzin k.o.w. - a koszt postępowania zawieszonego wyniesie .... tys.zł!
- pozostałe sprawy są zawieszone ze względu na stan zdrowia - taki stan, z którego się nie wyzdrowieje (umiarkowane i znaczne stopnie niepełnosprawności; całkowita niezdolność do pracy i renta z ZUS trwale lub np. do 2015) - mając pełną dokumentację "medyczno/rentowo/niepełnosprawnościową" telefonowanie do skazanych co 3 miesiące z zapytaniem "czy coś zmieniło się w Pana/ Pani stanie zdrowia" jest dla mnie bardzo żenujące...
Czy można byłoby robić notkę do teczki, że np. "Dotychczas nie pozyskano zakładu pracy, w którym osoby z umiarkowanym i znacznym stopniem niepełnosprawności mogłyby odbywać karę ograniczenia wolności?" Macie jakieś "patenty" w tej kwestii?

I jeszcze jedno pytanie - czy KRK widzi sens / potrzebę "wystąpienia z inicjatywą opracowania aktów prawnych dotyczących kuratorów sądowych i kurateli sądowej" w tej kwestii (art. 46 uoks)? Podkreślić trzeba, że powyższe sprawy nie są ujmowane w "Sprawozdaniu MS" jako cyt. "Ewidencja wykonywanych działań".
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: constantine » 17 wrz 2012, 22:21

A czy nie mogłabyś porozmawiać w sędzią wykonawczym, żeby ci zrobił adnotację w teczce: zapoznałem się, proszę przedstawić akta za - i tu w zależności od sytuacji - pół roku, rok, półtora roku lub - moje ulubione - w razie stwierdzenia ustania przeszkody do dalszego wykonywania kary.
Jak masz człowieka z orzeczeniem o niepełnosprawności do 2015r., mogłabyś go "sprawdzać" np. co rok, a nie co 3m-ce.
Wiem: przepis przepisem, ale - jak już pisałem - przepisy nie zwalniają z myślenia :wink:
Pióro może być okrutniejsze od miecza!
Pomysły MS zbliżają nas do Kosmosu...
Awatar użytkownika
constantine
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 10 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: VIOLA » 17 wrz 2012, 22:41

W przypadku Zaw k z powodu osadzenia skazanego w ZK/A¦ w innej sprawie liczę na szybkie udostępnienie kuratorom ( 2 wskazanych z ZKSS) zasobów systemu PESEL-SAD oraz zasobów Noe.Net- bazy danych o osobach pozbawionych wolności, administrowanej przez Centralny Zarząd Służby Więziennej dla wszystkich wydziałów karnych. Skończą się wówczas pisemne wnioski do CZSW lub konkretnych A¦/ZK co 3 miesiące, na odpowiedź czekam zazwyczaj miesiąc.
"...Porządek może zrobić każdy , ale tylko geniusz zapanuje nad chaosem ..."
Awatar użytkownika
VIOLA
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 137 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy

Alea iacta est - kości zostaŁy rzucone. Alea iacta est - ko

Postautor: MarzaPocz » 04 mar 2013, 15:30

Alea iacta est - kości zostały rzucone.
MarzaPocz

Podziękował : 0 raz