art 176 kkw- nowe rozporządzenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: konrad01 » 05 mar 2013, 15:21

Mam pytanie, gdzie są nasi koledzy kuratorzy z MS. Dlaczego nie próbują wyjaśniać nam całej sytuacji.
konrad01
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Postautor: spawacz » 05 mar 2013, 15:34

Konrad co chcesz wyjaśnić? Po co Ci koledzy z MS? Jest rozporządzenie, które miało w założeniu dowalić nam do pieca i 50 kuratorów z MS nic by nie wskórało. Dla mnie jest to chińszczyzna bo uważam, że dla porządku, kolejności powinni najpierw znowelizować ustawę a dopiero potem rozporządzenie. Albo mam łeb zryty i już nic nie rozumiem, ale wszystko idzie w kierunku zlikwidowania kurateli społecznej, połączenia zespołów, systematycznemu dowalaniu obowiązków, być może wyprowadzeniu kurateli ze struktur sądów powszechnych a w końcu na masowych zwolnieniach z pracy za krzywe oczy. Koniec kropka. Pamiętam jak gdzieś ktoś mówił, że kurator powinien być rozliczony za efektywność pracy. Im więcej powrotności do przestępstwa tym kurator gorzej pracuje bo nie "resocjalizuje" probantów. Jeśli tak to ma wyglądać to będziemy mieć większą rotacje w zespolach niż w Biedronce. Kto to wytrzyma? Nikt. Jedynie panowie z MS będą zadowoleni bo trzymają nas za pychol. Ale to trzeba było krzyczeć i gryźć a nie siedzieć cicho jak to robię od dosyć dawna.
spawacz
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 17 razy
Otrzymał podziękowań: 71 razy

Postautor: konrad01 » 05 mar 2013, 16:24

Szczerze mówiąc nic nie chcę nic wyjaśniać ale denarwuje mnie to, że MS robi co mu sie żywnie podoba a nasi 'reprezentanci' jedynie przyklepują. Owszem pewien kolega dość obszernie ostatnio sie wypowiadał na temat ubezpieczeń, pracuje nad sprawami dyscypliny ale w mojej ocenie jest to temat trzecio jeśli nie więcej rzędowy. Boli mnie to, że przez to forum przetacza sie bardzo impulsywna dyskusja a oni nic. Była nawet swego czasu pewna ankieta i co .....została zignorowana. Ja jestem prostym zwykłym kuratorzyną ze wsi, dlaleko mi do salonów i ministerialnych marmurów ale chcę tylko uczciwości ze strony tych na świeczniku.Wiem że zaraz przeczytam że jestem głupcem i idealistą ale czy w tej pracy nie tacy sa potrzebni. Niech to wszystko piekło pochłonie.....
konrad01
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 49 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Postautor: spawacz » 05 mar 2013, 16:40

Nie jesteś głupcem zapewniam Cię tylko, że widzisz oni tam na górze właśnie są uczciwi. Po prostu wprowadzili nowe rozporządzenie według własnego uznania. A marmury są jak afrodyzjak, kto raz powącha ten nie chce przestać. Władza uzależnia. Nasi koledzy w MS nie chcą podpaść bo nie chcą już wrócić w teren w szeregowego kuratora.....i wcale im się nie dziwię gwoli ścisłości.
spawacz
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ifonik » 05 mar 2013, 16:42

U nas zakończyło się badanie obciążenia pracą. Przez 10 dni jak te małpy wypełnialiśmy tabelki, rozpisując co 10 minut każdą czynność. Z tego co wiem w/w badanie kosztowało 1,5 mln zł i jeszcze się nie zakończyło (w planach były inne sądy). Rozumuję, że nasze wyniki zostały spuszczone w sedesie skoro na gwałt zostało podpisane rozporządzenie. Mam tylko pytanie: po jaką cholerę wyrzucono w błoto 1,5 mln zł?
Adoptując jednego psa nie zmienisz całego świata ale zmienisz świat jednego psa.
ifonik
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 2 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 06 mar 2013, 9:04

finale pisze:Nasz delegat zagadkowo wspominał o planowanym skierowaniu rozporządzenia do trybunału (ta otoczka tajemnicy, wiedzy dla wybrańców, itp., eh...). Może ktoś ma pełniejszą wiedzę na ten temat? A może to tylko takie tam gadanie...

W zakładach karnych też ustawowo dzielą skazanych na grupy, jeśli to pod tym kątem miałoby niby być kierowane rozporządzenie do TK.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Orange » 06 mar 2013, 11:24

Bartłomiej, ale klasyfikacji skazanych dokonuje się na podstawie kkw. Komisja penitencjarna. Psycholog.
My na podstawie rozporządzenia...
Szkoda słów.
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: morphine » 08 mar 2013, 17:50

Póki co opublikowano dziennik ustaw w którym zmieniono rozporządzenie do Naszej ustawy:
http://dziennikustaw.gov.pl/du/2013/325/1

"Dziwny" zabieg legislacyjny...
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: anca » 08 mar 2013, 18:47

Czyli ostatnie w miarę spokojne dni....i zacznie się niezła karuzela...:((( Dlaczego MS tak bardzo nie lubi dorosłych.....
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Ultima » 11 mar 2013, 16:20

W dniu 11 marca 2013 r.
ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI z dnia 26 lutego 2013 r.
w sprawie sposobu wykonywania obowiązków i uprawnień przez kuratorów sądowych w sprawach karnych wykonawczych
,
zostało opublikowane w Dzienniku Ustaw. Wchodzi w życie po upływie 14 dni.(Dz. U. 2013 poz 335).
Dziec­ko jest chodzącym cu­dem, je­dynym, wyjątko­wym i niezastąpionym. Phil Bosmans.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: spawacz » 11 mar 2013, 16:34

To od razu powiedzcie czy nowe zapisy w rozporządzeniu będą dotyczyć wszystkich dozór które już mamy w referacie czy tylko tych nowych, które będą wpływać? I powiedzcie, że to drugie. Jeśli wszystkie sprawy które mamy to lepiej nic nie mówcie.
spawacz
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 11 mar 2013, 17:15

Ja zamierzam przyjąć, że nowe rozporządzenie obejmie sprawy, które wpłyną po jego wejściu w życie. Nie zamierzam niczego zmieniać w dotychczasowych sprawach. Zyskam w ten sposób czas do utonięcia...
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: lucinda » 11 mar 2013, 17:37

ksb pisze:Ja zamierzam przyjąć, że nowe rozporządzenie obejmie sprawy, które wpłyną po jego wejściu w życie. Nie zamierzam niczego zmieniać w dotychczasowych sprawach. Zyskam w ten sposób czas do utonięcia...

No i słusznie. Też tak myślę.
Mam nadzieję, że mój kierownik podzieli to myślenie :wink:
Awatar użytkownika
lucinda
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 416 razy
Otrzymał podziękowań: 163 razy

Postautor: morphine » 11 mar 2013, 17:43

Wszystkie bzdury z projektu pozostały k...
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Inana » 11 mar 2013, 17:45

Nie wyobrażam sobie, że wyciągam teraz wszystkie sprawy i piszę w nich nowe sprawozdania z objęcia dozoru z kwalifikacją do danej grupy.
Ale sprawozdania z przebiegu to raczej trzeba będzie co 6 miesięcy pisać.
Inana
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych