Opinia o aplikancie

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Opinia o aplikancie

Postautor: Wiesław » 13 kwie 2006, 12:20

:roll: Zastanawia mnie czy patron aplikanta kuratorskiego ma obowiązek zapoznać go z opinią nt. przebiegu aplikacji i przydatności do zawodu. Proszę o konkretną odpowiedź :?
Wiesław

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 13 kwie 2006, 14:48

Witam :!:
Nie znam żadnego przepisu, ktory wskazywałby, iż patron ma obowiązek zapoznać aplikanta z opinią, która dotyczy jego osoby. Jednakże, biorąc pod uwagę zapisy, uwzględnione w Kodeksie etyki kuratora, oraz fakt, iż na codzień także należałoby kierować się zasadą "nic o nas bez nas", moim zdaniem powinien to uczynić. Jest to raczej obowiązek moralny, a nie ustawowy.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Wiesław » 16 kwie 2006, 1:34

:) Dzięki za krótką wyczerpująca odpowiedź :roll: Ciekawe czy to znaczy że moja patronka nie czytała Kodeksu Etyki Kuratora czy może nie zgadza się z tym, że nic o nas bez nas :D
Wiesław

Postautor: karen » 16 kwie 2006, 21:57

Witam,
O ile wiem, to obowiązek informowania pracownika (a aplikant jest pracownikiem) o wydawanej o nim opinii reguluje kodeks pracy. Nie można według kodeksu wydawać opinii o pracowniku np. przez telefon. PRACOWNIK MUSI BYÆ POINFORMOWANY O WYDAWANEJ O NIM OPINII i ZAPOPZNANY Z JEJ TRE¦CI¡ !!! Owszem jest to nowość (?) w kodeksie, bodaj z lat 90 - tych. Wcześniej było nieco inaczej. Proponuję dobrze poszukać. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić.
Ustawa o kuratorach nie precyzuje jak postępować z opiniami, więc myślę, że reguluje ten problem kodeks pracy. (A gdyby nie regulował: to nie czyń drugiemu co tobie niemiłe).
Kodeks pracy daje też prawo pracownikowi odwołać się od wydanej opinii. Oczywiście, realia wiadomo jakie są, ale nie można zapominać o odpowiedzialności, gdy opinię się wydaje (czytałam różne o aplikantach, ale najbardziej ubawiło mnie - a może przeraziło - ocena inteligencji aplikanta).
Jeżeli mogę to skorzystam i zaapeluję: nie można traktować aplikantów jak uczniów na praktyce!
¦wiątecznie pozdrawiam. karen
karen

Postautor: Wiesław » 18 kwie 2006, 21:15

8) Wymyśliłem sobie tak: skoro 8 maja kończe współpracę z wymiarem sprawiedliwości to zażyczyłem po prostu referencji. Ma zostać ona sporządzona w oparciu o opinię wystawioną przez patronów. Opinie dorosłego patrona widziałem czytałem i spox, zaś opinię patrona rodzinnego :lol: przyjdzie mi przeczytać odbierając świadectwo pracy :roll: Ciekawe czy bardzo czy tylko trochę się zdziwię :wink: Jak to było? Nie czyn drugiemu.... no właśnie i to mnie przekonało aby mimo wszystko nie podsumowywać tutaj aplikacji. Człowieka można łatwo zgasić... Ostatnie dni w kurateli sądowej po 15 latach praktyki w zawodzie w tym 23 miesiące w charakterze rodzinnego kuratora zawodowego :roll: Dziwny jest ten świat Czas poszukać lepszego
Wiesław

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi