prośba o pomoc. Temat: Efektywność pracy kuratora

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

prośba o pomoc. Temat: Efektywność pracy kuratora

Postautor: klaudia_ » 11 kwie 2013, 13:27

witam serdecznie,
Pisze prace magisterską na temat Efektywności pracy kuratora sądowego w procesie resocjalizacji osób nieletnich.
Mam ogromną prośbę czy jest ktoś w stanie pomóc mi sformułować hipotezy do następujących pytań badawczych?

1.Jakie jest nastawienie kuratorów sądowych do własnej pracy?
2.Jakie są przyczyny wyboru pracy w charakterze kuratora sądowego?
3.Jakie zmiany należałoby podjąć w kurateli sądowej aby zwiększyć jej efektywność?
4.Które ze stosowanych metod wychowawczych przez kuratorów sądowych są najskuteczniejsze i w jakich sytuacjach?

Niby banalne jednak sprawia mi to trudność, ponieważ promotor kazał nam zacząc od metodologii więc teorię nadrabiam sama. A nie chciałabym aby hipotezy które przedstawie zostały obalone.

Jednocześnie mam pyt. Czy dysponuje ktoś materiałmi na ten temat? byłabym bardzo wdzięczna. Pisze jednocześnie 2 magisterki i kazda pomoc się przyda. z góry dziękuje
klaudia_

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: andrzej007 » 11 kwie 2013, 18:23

Czy mamy zdefiniowane słówko - efektywność
Im więcej praw tym większe bezprawie.
Awatar użytkownika
andrzej007
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 36 razy
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Postautor: klaudia_ » 11 kwie 2013, 21:03

Niestety nie.moj błąd: Efektywność pracy kuratora sądowego w procesie resocjalizacji osób nieletnich.

a aktualnie jestem w trakcie tworzenia ankiety i mam problem z tworzeniem dodatkowych pytan dotyczących pyt.3
klaudia_

Postautor: kesey » 13 kwie 2013, 11:19

Witaj Klaudia, niestety nie pomogę. Z takim pytaniem proponuję zgłosić się do MS. Jest tam najmniej jedna osoba, która z pewnością wyczerpująco odpowie na tak sformułowane pytania i brak definicji pojęcia "efektywność" przeszkadzał jej nie będzie. Ale to chyba za mało jak na grupę badawczą.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Kate » 13 kwie 2013, 15:44

Witaj Kaludio:)
Nie bardzo rozumiem, dlaczego obawiasz się że sformułowane przez Ciebie hipotezy się nie potwierdzą. Moim skromnym zdaniem, praca jest o wiele ciekawsza pod względem badawczym, jeśli zweryfikowane hipotezy w części się potwierdzą, a w części nie. Otrzymane w ten sposób wyniki, a później na ich podstawie opracowane wnioski, będą stanowiły ciekawy materiał. Poza tym nie zapominaj, że to przede wszystkim badani respondenci zdecydują o wynikach przeprowadzonego przez Ciebie badania. No chyba, że zamierzasz odrobinę "podrasować" wyniki ankiet, a przecież nie o to w tym wszystkim chodzi. Proponuję, abyś najpierw skupiła się na samych hipotezach, a dopiero potem opracuj do nich pytania, które następnie znajdą sie w ankiecie. Tak będzie prościej. Skonstruuj hipotezę główną, a następnie do niej hipotezy pomocnicze.
¯yczę owocnej pracy;)

P.s. polecam książkę Marii Węglińskie, pt. Jak pisać pracę magisterską.
Awatar użytkownika
Kate

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...