nie stawianie się na wezwania

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

nie stawianie się na wezwania

Postautor: toskana » 28 cze 2005, 20:22

interesuje mnie taki temat,co moze stac sie z osobą,która jest pod opieką kuratora zawodowego i nie odbiera wezwań. jakie są przewidziane kary dla osoby,która "znikneła" kuratorowi z oczu??
toskana

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Paulina » 28 cze 2005, 20:33

Kurator spokojnie poszuka, a potem podejmie stosowne czynności np. wystąpi do sądu o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności w trybie art. 75&2 kk z powodu uchylania sie od dozoru, podobnie jest z innymi karami, konsekwencje dla dozorowanego są dosyć przykre, polecam odbierać korespondencję póki kurator ją wysyła :lol:
Paulina

a jak kontaktów unika nieletni?

Postautor: Wiesław » 28 cze 2005, 22:26

w przypadku dozorowanych sprawa unikania kontaktów z kuratorem i braku odbierania wezwań wydaje się prosta :P ale gdy na wezwania nie stawia się nieletni i unika utrzymywania kontaktów :?
Wiesław

Postautor: jurek » 29 cze 2005, 1:30

Kurator nie jest od poszukiwania dozorowanego który unika kontaktu na ten temat wypowiedział sie Sad Apel. w Krakowie który stwierdził " błędne jest zakładanie, że kurator sprawujacy dozór powinien poszukiwać skazanego gdziekolwiek ten będzie przebywał i zabiegał o kontakt z nim. Do utrzymania tego kontaktu zobowiązany jest przede wszystkim skazany, gdyż poddanie się dozorowi jest jednym z warunków stosowania probacji"
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: eska » 29 cze 2005, 20:13

A jak zakwalifikować zachowanie dozorowanego, który ma kontakt z kuratorem społecznym ale nie stawia sie na wezwanie do sądu na rozmowę dyscypl. z kurat. zawodowym.
eska

Postautor: MER 8 » 30 cze 2005, 18:41

Nie wiem, jak jest w innych Sądach, ale ja, jesli mam przeprowadzić z dozorowanym rozmowę dyscyplinującą, po prostu jadę do miejsca jego zamieszkania na wywiad kontrolny.
MER 8

Postautor: mahajek » 30 cze 2005, 23:53

Moim zdaniem, rozmowa dyscyplinująca w miejscu zamieszkania dozorowanego i w sądzie, mogą to być zupełnie inne rozmowy, to kwestia odrobiny wyobraźni. Nie odbierajcie sobie narzędzi, których i tak mamy bardzo mało. Wiadomo, że łatwiej i szybciej można dotrzeć do dozorowanego jadąc do niego, ale czasami dozorowany potrzebuje silniejszych doznań :shock: , a dobrze odegrana rola potrafi zrobić swoje. Niestety, nasza praca z dozorowanym często musi opierać się na emocjach, rzadziej na racjonalnych argumentach, choć niewtpliwie było by nam wtedy łatwiej.
mahajek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 32 razy
Otrzymał podziękowań: 38 razy

Postautor: jurek » 01 lip 2005, 21:09

Art. 160§3 kkw - „Skazany obowiązany jest stawić się na wezwanie......” zresztą przeczytajcie cały art. 160 kkw i sprawa powinna być jasna!!! Przepraszam ale MER 8 jest w błędzie podejmując takie działania to dozorowany powinien wykazać iż okres próby daje jakiś efekt wychowawczy my jesteśmy tylko od pomocy i wskazania dobrej drogi w całym procesie resocjalizacyjnym (jeśli możemy mówić o jakiejkolwiek resocjalizacji z takimi narzędziami jakimi dysponujemy). Kurator powinien umieć czytać przepisy i prawidłowo je stosować (nikomu nic nie zarzucał proszę nie zrozumieć mnie źle). To dozorowany ma obowiązek stawiać się na wezwania a kurator zawodowy nie powinien go w tym wyręczać.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 01 lip 2005, 21:19

ps. do mahajka
Jestem przerażony że Twoja praca opiera się na emocjach.
Jeśli źle odebrałem Twoją wypowiedz proszę o sprostowanie (a mam taką nadzieje).
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: mahajek » 02 lip 2005, 19:56

do jurek
Nie wiem jak zrozumiałeś moją wypowiedź, ale jeśli wywołała u ciebie tak wiele emocji to bardzo się cieszę. Wyobraź sobie jak czują się moi podopieczni, którzy nie realizują nałożonych przez sąd obowiązków, a na zarządzenie wykonania kary jest jeszcze za wcześnie. :shock: Często samo cytowanie przepisów i machanie kodeksem nie wystarcza. Jestem zresztą bardzo otwarty na propozycje i jesli masz efekty pracując innymi metodami chetnie popróbuję.
mahajek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: darkam » 03 lip 2005, 19:56

:!:
Ostatnio zmieniony 13 maja 2011, 10:49 przez darkam, łącznie zmieniany 1 raz
darkam

Postautor: mahajek » 04 lip 2005, 0:29

USTAWA z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych.
(Dz. U. z dnia 12 września 2001 r.)

Rozdział 1
Przepisy ogólne

Art. 1. Kuratorzy sądowi realizują określone przez prawo zadania o charakterze wychowawczo-resocjalizacyjnym, diagnostycznym, profilaktycznym i kontrolnym, związane z wykonywaniem orzeczeń sądu.

darkam
To co piszesz to wszystko prawda, jednak zadania o charakterze kontrolnym są wymienione dopiero na ostatniej pozycji katalogu. Nie sztuka wskazywać drogę i sprawdzać czy dozorowany nią idzie, choć można i tak. Czasami tych nie znających drogi warto trochę podprowadzić.
mahajek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: darkam » 04 lip 2005, 13:48

:o
Ostatnio zmieniony 13 maja 2011, 10:48 przez darkam, łącznie zmieniany 1 raz
darkam

Do Jurka

Postautor: grzegorzb » 26 paź 2005, 12:30

Wszystko ok. ale na pewno chodziło Ci o art . 169 kkw a nie 160 kkw. Nie piszę tego złośliwie, ale niektórzy mogliby szukać nie tam gdzie trzeba. Pozdrawiam.
grzegorzb

Do Jurka

Postautor: grzegorzb » 26 paź 2005, 12:31

Wszystko ok. ale na pewno chodziło Ci o art . 169 kkw a nie 160 kkw. Nie piszę tego złośliwie, ale niektórzy mogliby szukać nie tam gdzie trzeba. Pozdrawiam.
grzegorzb

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi