prace na cele społeczne

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

prace na cele spoŁeczne

Postautor: Lucynka » 24 kwie 2006, 16:47

Witam!

Kilka dni temu zmienił się mój zakres obowiązków. Zajmuję się prowadzeniem dokumentacji dotyczącej osób skazanych, które zostały skierowane do pracy na cele społeczne na terenie naszej gminy. Nie mam skąd czerpać wzorców, gdyż dotychczas takie przypadki były bardzo nieliczne... Słowem muszę od podstaw zająć się tą sprawą.

Czy ktoś zechciałby mi w tym pomóc?

Prosiłabym o jakiś kontakt telefoniczny, mailowy, numer Gadu-Gadu lub Tlen...

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Lucynka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Adam » 24 kwie 2006, 19:32

Na początek zapoznaj się z
ROZPORZ¡DZENIEM RADY MINISTRÓW
z dnia 23 marca 2004 r.
w sprawie podmiotów, w których jest wykonywana kara ograniczenia wolności oraz praca społecznie użyteczna.

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0544.htm

oraz z rozdziałem IX Kodeksu Karnego Wykonawczego dotyczącym kary ograniczenia wolności. Myślę, że to powinno Ci przybliżyć tematykę :)
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Lucynka » 25 kwie 2006, 18:57

Bardzo dziękuję!!!

To będzie dobra lektura na jutrzejszy wolny dzień :D

Pozdrawiam
Lucynka

Postautor: Gelka » 26 kwie 2006, 18:17

Witam Lucynka, jeśli pomimo przeczytanej lektury potrzebujesz praktycznych rad w omawianym zakresie spraw chętnie udzielę pomocy, pozdrawiam :D
Gelka

Postautor: Lucynka » 28 kwie 2006, 19:22

---------- 20:23 26.04.2006 ----------

Dziękuję bardzo!
Chętnie skorzystam. :D
Gorąco pozdrawiam

---------- 19:22 28.04.2006 ----------

Po lekturze rozporządzenia nasunęło mi się kilka pytań:

1. Ile czasu mam na przydzielenie pracy osobie skierowanej?

2. Jeśli osoba została skazana na 40 godzin przez 10 miesięcy to znaczy, żę w każdym miesiącu musi przepracować dokładnie 40 godzin, czy w jednym miesiącu może przepracować więcej, a w innym mniej?

3. Biorąc pod uwagę przypadek z pkt. 2, od kiedy liczy się wymienione 10 miesięcy?

4. Co do harmonogramu... Muszę dokładnie określić co dana osoba będzie robić? Wiadomo, żę wszystkiego przewidzieć się nie da nawet z miesięcznym wyprzedzeniem.

5. Informację o ilości przepracowanych godzin w danym miesiącu i harmonogram pracy na kolejny przekazuję kuratorowi regularnie, co miesiąc, czy na jego prośbę?

Może na początek wystarczy Smile
Lucynka

Postautor: Adam » 01 maja 2006, 22:52

1. Osoba skierowana do danego zakładu dostaje wezwanie do stawienia się w określonym terminie w celu ułozenia harmonogramu prac. Więc osoba która ułoży harmonogram rozpoczyna pracę w dniu określonym w harmonogramie prac.

2. Osoba musi pracować tyle godzin i przez tyle miesięcy ile jest orzeczone w wyroku, więc nie może w danym miesiącu pracować ani mniej ani więcej niż np. 40 godzin.

3. Rozpoczęcie wykonywania kary liczy się z dniem ułożenia harmonogramu i przystąpienia do wykonania kary.

4. W harmonogramie nie musisz określać co dana osoba będzie robić, ale w co miesięcznych raportach przysyłanych kuratorowi dobrze by było zaznaczyć jakie prace wykonywał skazany i czy wykonywał je sumiennie, czy się nie uchylał itp.

5. Tak, informacje na temat ilości przepracowanych godzin w danym miesiącu należy przysyłać regularnie co miesiąc.
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi