pomoc postpenitencjarna

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pomoc postpenitencjarna

Postautor: jaga » 12 cze 2006, 22:08

Witam
Mam prośbę do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek , a mianowicie : na jakiej podstawie udziela się pomocy z funduszu PP osobie pokrzywdzonej przestępstwem , czy istnieje przedział czasowy ( tak jak w przypadku osób zwalnianych z ZK i ich rodzin - rozporządzenie precyzuje , że pomocy udziela się do 3 miesięcy od daty zwolnienia bądź osadzenia , w wyjątkowych przypadkach do 6 miesięcy ) określający możliwość wnioskowania o udzielenie pomocy?
Nadmieniam , że pokrzywdzony uległ wypadkowi ( został wyrzucony z pociągu ) w 2001 roku , sprawę umorzono z powodu niewykrycia sprawców w 2002 r.
Tak sobie myślę , że skoro rozporządzenie jasno nie precyzuje ram czasowych udzielania pomocy tej kategorii uprawnionych , to czy możliwa jest dowolna jego interpretacja?
Czy macie jakiekolwiek doświadczenie w tym względzie - proszę o podzielenie się waszymi doświadczeniami i przemyśleniami , tudzież uwagami!
jaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: pomoc postpenitencjarna

Postautor: BartK » 12 cze 2006, 23:50

jaga pisze:Witam
Mam prośbę do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek

Czyli ja odpadam :(
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kropka » 13 cze 2006, 13:20

Od Jagi Bartku, od Jagi...bardziej doświadczonych.Napisz coś, bo brakuje tu Ciebie.
Pozdrawia Cie koleżanka z piętra, he, z górnej półki :lol:
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: jaga » 13 cze 2006, 17:01

Bartłomieju ...
Czyżbyś potrzebował szczególnej zachęty , jeśli tak - to bardzo CIÊ proszę o radę.
Dziś rozmawiałam w wiadomej sprawie z pracownikiem DWOiP , specjalistą od pomocy postpenitencjarnej i pani powiedziała a w zasadzie potwierdziła moje domysły , że skoro w rozporządzeniu nie ma określonych przedziałów czasowych to pomoc dla tej kategorii osób
( pokrzywdzonych ) może być udzielona w wyjątkowych sytuacjach również w późniejszym okresie.
jaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych