Właściwość miejscowa kuratora

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

WŁaściwość miejscowa kuratora

Postautor: eska » 11 cze 2006, 16:49

Mam dylemat . Realizowałam dozór nad osobą skazaną przez inny sąd. Po 2 latach podopieczny postanowił wyprowadzić się i zamieszkać w innej części Polski. Wymeldował się nawet z pobytu czasowego i zameldował jak należy w nowym miejscu zamieszkania. Przekazałam dozór właściwemu sądowi. Miało to miejsce w maju 2005r. Po roku zwrócono mi akta z adnotacją, że skazany nie przebywa pod wskazanym adresem, a nawet w styczniu b.r. wymeldował się ze stałego miejsca zam. Facet się rozpłynął we mgle, bo na moim terenie też go nie ma. Mam dwa wyjścia:
1- zwrócić ponownie akta do sądu właściwego dla miejsca, gdzie skazany był ostatnio zameldowany na stałe;
2- złozyć do sądu j.w. wniosek o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności z powodu uchylania sie od dozoru.
Przestudiowałam art. 170 kkw i uważam , że nie ja powinnam zajmować się dalej tą sprawą. Oczekuję na głosy .... poparcia :? i ewentualne propozycje innych rozwiązań.

Pozdrawiam brać kuratorską
eska

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: gaga » 16 cze 2006, 13:33

wg mnie jesli oni w tym sądzie do którego wysłąaś te akta sprawowwali nad nim dozór przez rok czasu to niech się teraz oni z nim bawią, ja odesłąłbym te akta, ty przez rok nie małaśz gościem kontaktu, jęsli uznać ze koles uchyla się od dozrou to właśniek kuartorowi z tamtego śadu a nie tobie bedzie właściwe występowac z wnioskiem!!!!!, no chyba że w aktach jast jakaś wzmianka o tym że powraca na twój teren, jeśli tak to pisz o stalenie miejsca pobytu aj ka go nie znbajdą to wnisoek i hajla bajla, w końcu facet wie w czym rzecz
gaga

Postautor: mientus » 31 lip 2006, 14:39

jeżeli tamten sąd sprawował dozór i miał z nim kontakt fizyczny to odsyłaj akta, bo przecież oni mieli z nim ostatni kontakt-fizycznie go widzieli. oni sprawowali dozór a teraz spychają akta bo nie chce im sie pisać wniosku-smiechu warte.
mientus

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych