pomoc postpenitencjarna

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pomoc postpenitencjarna

Postautor: 55kostan » 16 cze 2006, 23:27

Witam i proszę o pomoc
Jestem kuratorem społecznym.
Jednemu z moich podopiecznym zmarła matka ojciec odsiaduje karę w zakładzie karnym , podopieczny mój ma na utrzymaniu pięcioro rodzeństwa pomogłem mu załatwić sprawę z wszelka pomocą doraźna w instytucjach charytatywnych .
Ale czy on może się starać o pomoc postpenitencjarną ponoć w ramach tej pomocy może otrzymać z sądu pomoc finansową .
Proszę wszystkich ci którzy mogą mi pomóc o radę i wskazówki . mój adres 55kostan@wp.pl

DZIÊKUJÊ .
55kostan

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Adam » 18 cze 2006, 22:40

Jak najbardziej może sie on starac o taka pomoc, tyle że nie mam pewności czy na etapie kiedy jego ojciec odsiaduje kare czy dopiero po opuszczeniu ZK. W kazdym razie na pewno moze sie starac o taka pomoc, trzeba dobrze umotywowac wniosek o przyznanie tej pomocy. Mysle ze Twoj kurator zawodowy bedzie pomocny w tej materii.
A to podstawa prawna:
Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy osobom pozbawionym wolności, zwalnianym z zakładów karnych i aresztów śledczych oraz ich rodzinom, a także pokrzywdzonym przestępstwem i ich rodzinom, jak również szczegółowych zasad i trybu tworzenia funduszu pomocy postpenitencjarnej oraz przeznaczania środków z tego funduszu na taką pomoc (Dz.U. nr 69 z 2005 roku, poz. 618)
POZDRAWIAM
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: mientus » 01 sie 2006, 22:37

własnie najlepiej zwrócić się do kuratora zawodowego, który sie zajmuje pomocą. Na pewno jest to mozliwe:)
mientus

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych