autor: opener » 03 sie 2005, 20:26
Nie sądziłem, że wątek jeszcze żyje, ale skoro …
Widocznie nie dość jasno tłumaczyłem w poprzedniej wypowiedzi. No to jeszcze raz, ale trochę inaczej.
Przepisy zawarte w kodeksie karnym wykonawczym nie regulują sposobów postępowania w zakresie dozoru wobec osób, które wyjeżdżają za granicę, które zawierają małżeństwo, które zmieniają stan, które chorują, które pracują np. w formacjach zmilitaryzowanych, które zmieniają pracę, podejmują naukę i pracę w OHP itp.
Ustawodawca nie uznał za stosowne wyodrębnienia też sytuacji, w której skazany zostaje powołany do odbycia zasadniczej służby wojskowej, pozostawiając rozstrzygnięcia jedynie w oparciu o zasady określone w przepisach o właściwości sądu w sprawie warunkowego zawieszenia wykonania kary - art.178§1 kkw i o podmiotach wykonujących dozór -art.170§1 i §2 kkw.
W polskim prawodawstwie utrzymano zasadę odrębności sądownictwa wojskowego i zakresu spraw i osób podległych temu sądownictwu. Więc kkw w części wojskowej reguluje postępowanie w sytuacji, kiedy dozór zostaje orzeczony wobec żołnierza służby czynnej lub innej osoby podlegającej orzecznictwu sądów wojskowych ( na podstawie art.648 kpk i art. 650§1 kpk orzecznictwu sądów wojskowych mogą podlegać również osoby cywilne).
Uregulowania te nie dotyczą jednak osób skazanych przez sąd powszechny, ponieważ do nich nie stosuje się przepisów wykonawczych przewidzianych dla osób i sytuacji podlegających orzecznictwu sądów wojskowych. Jeśli jakiś sąd powszechny w takim przypadku stosuje przepisy dotyczące żołnierzy i osób skazywanych przez sądy wojskowe, to oczywiście na takie stosowanie prawa istnieją odpowiednie określenia, których przytoczenia daruję. Dotychczas sadziłem, że w tym zakresie jedynie sądy wojskowe prezentują nonszalację wyznaczając skazanym powołanym do służby wojskowej wojskowego kuratora społecznego.
Nie twierdzę, że nie jest tak jak pisze Finale, w innych sądach może być nawet bardziej interesująco, ale to że tak jest, to nie znaczy, że tak być powinno, a nawet może być. Będzie tak dopóty, dopóki ktoś nie zrozumie, że przekracza swoje kompetencje, albo skazany lub prokurator nie zaskarży takiego postanowienia.
Przepisy, które przywołuje Finale i które przeze mnie są wcześniej wymienione, dotyczą żołnierza lub cywila skazanego przez sąd wojskowy i odpowiadają na pytanie co należy robić jeśli skazany żołnierz( z dozorem) zwalniany jest ze służby?. To nie są przepisy, które mówią co należy robić, kiedy cywil (z dozorem) staje się żołnierzem? To działa tylko w jedną stronę. Czy to wystarczy???