jakie mam prawa

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: aneta lis » 29 cze 2006, 17:24

---------- 17:23 29.06.2006 ----------

zostalam kuratorem dla swojego brata na sprawie o zaprzeczenie ojcostwa skladalam przysiege przed sadem czy to daje mi jakies prawo do reagowanie jesli dziecku dzieje sie zle i co powinnam wtedy zrobic

---------- 17:24 ----------

aneta
aneta lis

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 29 cze 2006, 23:14

Aneto podałaś trochę mało precyzyjne informacje. Według mnie zostałaś kuratorem procesowym którego funkcja trwa tyle ile rozprawa sądowa i ma na celu reprezentowanie małoletniego przed Sądem, ponieważ w świetle prawa nie może on sam tego czynić. Natomiast jeżeli stwierdzasz, że dzieje się mu krzywda, to nieważne czy jesteś kuratorem procesowym czy zwykłym obywatelem, każdy ma prawo i wręcz obowiązek do reagowania. Co możesz zrobić? Możesz powiadomić Sąd rozpatrujący tę sprawę, nawet nie czekając na termin rozprawy, stoswnym pismem. Sąd Rodzinny zawsze rozpatruje takie pisma nawet gdy są anonimowe. Wówczas jest zlecany wywiad środowiskowy kuratorowi sądowemu. Po oddaniu przez niego sprawozdania będą podjęte stosowne decyzje. Mam nadzieje że choć trochę rozświetliłem Ci Twoje dylematy. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi