Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: martulkapm24 » 30 cze 2006, 10:28
Cześć WSZYSTKIM. Odwiedzam ta stronke od dawna, ale dopiero teraz odzywam sie na forum. Chcialam prosic o rade. Jestem na drugom roku studiow. W zwiazku z tym, ze mam zamiar najpierw robic licencjata, powinnam na tych wakacjach odbyc praktyki. Jak myslicie, czy po 2 latach studiow moge rozpoczynac od praktyki u kuratora rodzinnego, czy lepiej zaczac od jakiegos osrodka np. dla narkomanow. Mam mozliwosc zrobienia praktyk zarowno u kuratora jak i w osrodku. Od czego zacząć???
-
martulkapm24
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: Lingostarr » 30 cze 2006, 22:33
Martulko...nie napisałaś jakiego kierunku są te studia. Ponad to, nie ujełas z czego wynikaja te praktyki, czy z twojej chęci wolontariatu, czy też związane z terminami na uczeli. Jeżeli chodzi o uczelnię, to z tego co się orientuję do odbycia są trojakie praktyki m in. oświata, ośrodek wychowawczy, ośrodek resocjalizacyjny (jeżeli studiuje resocjalizację), także jeżeli chcesz uzyskać zgode to napisz dokładnie. Pozdrawiam
-
Lingostarr
-
autor: ka2 » 01 lip 2006, 10:53
Myślę , że warto zacząć praktyki od żródła,czyli u kuratora rodzinnego , który pracuje w środowisku , w którym rodzą się i rozwijają wszelkiej maści patologie rodzinne.Praca w ośrodkach odwykowych to - moim zdaniem kolejny etap pracy pomocowej i resocjalizacyjnej.Pozdrawiam i życzę powodzenia-ka2
-

ka2
- k.zawodowy

-
autor: martulkapm24 » 01 lip 2006, 12:51
A to przepraszam bardzo:) tak z rozpędu nie napisałam, że studiuje resocjalizacje:) Musze zrobić praktyki, ponieważ robie najpierw studia pierwszego stopnia. Normanie praktyk na resce odbywa się dopiero w trakcie 4 roku. Chciałabym zacząć od uratorium, ale najnormalniej w świecie obawiam się, że nie jestem do tego przygtowana. Wiadomo jak wyglądaja pierwsze dwa lata studiów... To raczej ogolne przygotowanie.
-
martulkapm24
-
autor: karunamay » 01 lip 2006, 19:34
witaj martulkapm24
Ja na Twoim miejscu zdecydowałabym sie najpierw na praktyki u kuratora rodzinnego..dzieki temu poznasz prace kuratora, "wejdziesz" w środowisko. Kolejnym etapem może byc praktyka studencka w ośrodku odwykowym, ale to może pózniej, kiedy poznasz to i owo:)
Ale jesli mialabys mozliwosc odbycia praktyk w ośrodku szkolno- wychowawczym bądz w schronisku dla nieletnich, byłoby to o wiele lepsze na poczatek moim zdaniem ,niż ośrodek odwykowy.
pozdrawiam
-

karunamay
-
autor: Lingostarr » 01 lip 2006, 20:24
Wiesz Martulko tak się zastanawiam...Czy aby przypadkiem praktyka u boku kuratora rodzinnego nie będzie dla ciebie czymś za dużym do ogarnięcia, jak na drugi rok studiów. Kurator spotyka się z naprawdę ogromna ilością patologii, ludzkich problemów. Na jego drodze stają ludzie i sprawy, których rozgryzienie wymaga wiele wysiłku i doświadczenia. Obawiam się, że może cię wystraszyć ten ogrom spraw, z którymi się spotyka kurator. Proponuje ci najpierw praktykę gdzie w jakimś ośrodku, czy to odwykowym lub najlepiej praktykę w świetlicy środowiskowej...będzie to delikatne wprowadzenie w zagadnienia, z którymi wiąże się resocjalizacja...Powodzenia
-
Lingostarr
-
autor: tomek » 02 lip 2006, 22:14
A ja bym powiedział tak: odpowiedz sobie na pytanie co chesz robić w przyszłości, dlaczego wybrałaś ten kierunek studiów, czego oczekujesz od osób u których będziesz odbywała praktyki, jak oceniasz swoją wiedzę zdobytą dotychczas i wreszcie znając siebie samą, gdzie byś się czuła pewniej tak by na wstępie nie zniechęcić się do dalszej nauki oraz, by nie obciążyć na wstępie swojej psychiki. Pozdrawiam i życzę wytrwałości i sukcesów obojętnie gdzie byś nie poszła na tę praktykę.
-
tomek
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
autor: basienka » 03 lip 2006, 14:43
Podejmujac wypowiedz Tomka dopisze tylko:WSZEDZIE, GDZIE JESTESMY,PRACUJEMY itd.POZOSTAWIAMY CZ¡STKÊ SIEBIE.I to jest dość istotne jeżeli wybieramy kierunek studiów czy zawód jaki chcemy wykonywać.Osobiście spotkałam się już z osobami,które pracują w moim zawodzie męcząc siebie i współkoleżanki.Pozdrawiam
-
basienka
-
autor: martulkapm24 » 05 lip 2006, 10:03
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi

Jeszcze sie nad tym zastanawiam, ale jestem juz prawie przekonana, ze zaczne od praktyk u kuratora. Bo to jest wlasnie to co mnie kreci hihihi
-
martulkapm24
-
autor: Aguś » 05 lip 2006, 10:34
Nawiązując do powyższej rozmowy, chciałabym się zapytać czy jako studentka II roku pedagogiki specjalnej moge zostać kuratorem społecznym?? Bardzo mi na tym zależy, zawsze o tym marzyłam

-
Aguś
-
autor: tomek » 05 lip 2006, 15:09
Aguś masz szansę. Więc udaj się do Sądu w swoim miejscu zamieszkania, zapytaj u kierownika zespołu kuratorskiego - nie w kadrach - i tam Ci powiedzą czy mają miejsca a jak tak to co należy złożyć Pozdrawiam
-
tomek
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...