Jak wygląda wizyta kuratora?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jak wyglĄda wizyta kuratora?

Postautor: Jeling » 20 lip 2006, 15:50

Witam, dostałem wyrok, wg którego mam być pod opieką kuratora. Zostałem skazany za przestępstwo komputerowe. Jak wygląda taka wizyta kuratora? Ile czasu zajmuje (wiem, że to wszystko zależy od konkretnego przypadku)?
Jeling

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 20 lip 2006, 22:03

Nie ma reguły ani żadnych unormowań jeśli chodzi o przebieg i czas wizyty kuratora u podopiecznego. Nalezy natomiast stosować się do jego wskazówek i poleceń aby dozór przebiegał prawidłowo. ¯yczę udanej współpracy
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Nabi » 21 lip 2006, 23:12

O wszystkich Twoich obowiązkach i prawach (a także konsekwencjach w razie niewypelnienia obowiązków lub uchylania sie od dozoru) zostaniesz pouczony przy pierwszym spotkaniu z kuratorem. Tu podam Ci tylko ogólnie kilka najważnieszych:
Kurator ma prawo odwiedzać Cię tak często jak to uzna za stosowne i wizyty będa trwały tak długo jak kurator uzna to za potrzebne - w przedziale czasowym między godzinami 7 a 22.
Na ogół nie praktykuje się umawiania na wizyty - wynika to z roli kontrolnej jaką miedzy innymi sprawuje kurator.
Musisz pamiętać, że nie jesteś człowiekiem wolnym, choć mieszkasz w domu i swobodnie możesz sie poruszać. Jesteś skazanym przestępcą, któremu sąd dał szansę na poprawę oraz wykazanie, że przestępstwo było tylko "podwinięciem nogi" a nie sposobem na życie i koniec Twojej "kary" mija dopiero po zakończeniu okresu próby, aczkolwiek w razie naruszenia prawa lub porządku prawnego jeszcze przez pół roku po zakończeniu okresu próby możesz ponieść konsekwencje jakbyś tego naruszenia dokonał w czasie jej trwania.
Co jeszcze mogę Ci poradzić? Jesli nie chcesz mieć kłopotów bardzo staraj się w żadnym wypadku nie wejść w żaden konflikt z prawem, bezwzględnie wykonuj nałożone przez sąd obowiązki i zalecenia kuratora. Wobec kuratora bądź uprzejmy, grzeczny, zawsze mów prwdę, bez względu jaka ona jest , w razie problemów z wypełnianiem obowiązków lub prawidłowym przebiegiem dozoru nie z Twojej winy z możesz kuratora poprosić o radę - on jest Tobie życzliwy, ale Ty musiasz wykazać dobrą wolę współpracy.
Nabi

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi