świadczenia pieniężne

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

świadczenia pieniężne

Postautor: eska » 06 sie 2005, 17:07

Co proponujecie w przypadku gdy orzeczono wyrokiem świadczenie pieniężne na rzecz konkretnego stowarzyszenia ale... nie idzie dociec nr konta, jakby stowarzyszenie zapadło się pod ziemie - nie odpowiada na pisma " błagalne" o ich namiary ( pewnie zmienio siedzibę) a podopieczni aż sie palą żeby zapłacić. Czy uważacie ,że będzie w porządku gdy nieszczęśnik zapłaci na rzecz innego-pokrewnego stowarzyszenia?
eska

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: hanosik » 27 sie 2005, 18:45

Wykaz stowarzyszen mozna znalezc pod adresem:
http://www.ms.gov.pl/nawiazki/wykaz.rtf
jak na razie nie znalazlem NGO'sa spoza tej listy na rzecz ktorego zasadzono by nawiazke.
hanosik

nawiĄzki

Postautor: eska » 28 sie 2005, 16:47

Dzięki za cenną informację ale "tego" stowarzyszenia tam i tak nie znalazłam i nadal mam problem j.w. :(
eska

Postautor: krzysztof » 06 wrz 2005, 22:49

ja bym wnioskował o zmianę benificjenta nawiązki - sędzia zmieni orzeczeniem (nie jestem pewny czy to się mieści w przepisach, ale jest logiczne) na jakieś istniejące i po kłopocie
krzysztof

Postautor: farel128 » 13 wrz 2005, 9:57

a nie prościej zwrócić się do wydziału sądu orzekającego celem ustalenia tegoż konta. Czy to u siebie czy w świecie :wink:
farel128
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Krokus » 10 gru 2005, 3:42

Dla mnie sprawa jest prosta. Jezeli skazany (zobowiazany) deklaruje wole uiszczenia swiadczenia, a nie ma ku temu mozliwosci bo ostatni znany adres lub numer konta stowarzyszenia (fundacji) nie jest aktualny, to... strata uprawnionego. Sad zarzadza wykonanie kary jezeli skazany uchyla sie od wykonania srodka karnego (np. art 49 a kk). Jezeli skazany przedlozy dowod dokonania zaplaty wraz z dowodem zwrotu tej kwoty z powodu np. "adresata, ktory wyprowadzil sie", to nie mozna mu zarzucic braku dobrej woli!!!
Krokus

Postautor: andy » 03 sty 2006, 0:24

Krokus - tak "podarować" jeden z warunków zawieszenia wykonania kary? Jeśli sędzie wskazał to stowarzyszenie to znaczy, że miał jakiś spis, który pewnie spoczywa w sekretariacie wydziału. A jeśli nie to niech wskaże następną instytucję (niekoniecznie z inicjatywy kuratora).
andy

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych