problem odpowiedzi...

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

problem odpowiedzi...

Postautor: losica1 » 01 maja 2006, 14:07

Jakiś czas temu zwróciłam się z pytaniem dotyczącym dawnego Du obecnie P niestety nikt nie zechciał podzielić się ze mną swoją wiedzą :cry: widocznie problem był zbyt błahy aby brać kuratorska mogła zawracać sobie nim głowę :cry: zresztą widzę że nie tylko ja "dostąpiłam tego zaszczytu" trudno następne pytania będę kierować do mojego kierownika a ewentualne nieścisłości wyjaśniać metodą "prób i błędów" :(
Awatar użytkownika
losica1

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: pavulon » 01 maja 2006, 16:04

---------- 15:14 01.05.2006 ----------

Ponów swoje pytanie, może będę mogła Ci pomóc. Jestem na forum od niedawna. Czekam.

---------- 16:04 ----------

Znalazłam:" Powiedzcie jak to jest z tym udzielaniem informacji przez telefon? Czy np Policja może takiej informacji udzielić czy nie? Jak wygląda sprawa doręczania pism adresatom którzy ich nie podejmują? Bo Policja twierdzi że nie ma takiego obowiązku ponadto nie ma obowiązku informować o miejscu pobytu osoby której kurator nie może namierzyć...Jak to jest bo ostatnio ściełam sie z policjantem właśnie w tym temacie. Jak Wy to widzicie??? "

Zakładam , iz jesteś kuratorem zawodowym , bądż społecznym.
Policja ma obowiązek udzielic informacji dotyczych naszego podopiecznego. Nie musi jednak robic tego telefonicznie, chyba że Komisariat ma udostepnione numery legitymacji słuzbowych i na tej podstawie ( pytając o numer legitymacji) udziela informacji . Podobnie ma sie rzecz w przypadku aresztów i zakładów karnych. Nie liczyłabym na informacje z tegoz źródła, z doswiadczenia wiem, iz jak sama nie sprawdzę to Policja juz mi napewno nie pomoże. Niekiedy przychodzące wywiady srodowiskowe od nich a raczej informacje w nich zawarte mijaja sie z prawdą. ( dla przykładu Policja twierdzi: "Skazany X nie mieszka pod w/w adresem nie mieszka od kilku lat, jest wymeldowany" a kurator społeczny chodzi pod w/w adres i prowadzi dozór nad skazanym , mając z nim comiesieczny kontakt).

:cry: Nie zrażaj się, że kuratorzy nie odpowiadają czasami na pytania. Teraz na pomniku stoi temat nowe wytyczne Ministerstwa Sprawiedliwości i nowe obciązenia dla kuratorów.
Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania lub wątpliwosci pytaj. Jeżeli będę potrafiła Ci odpowiedzieć.
Pozdrawiam :)
pavulon

Postautor: losica1 » 24 sie 2006, 9:09

Dziękuję za wyczerpuj ącą i konkretną odpowiedź dobrze że istatnieją kuratorzy dla których oprócz ustawy liczą się jeszcze inni koledzy po fachu. Pozdrawiam jesiennie
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
losica1

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych