Planowane zmiany w kpk

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Planowane zmiany w kpk

Postautor: jaga » 13 wrz 2006, 13:44

Moi Drodzy na stronie MS w dziale : Reforma wymiaru sprawiedliwości w projektowanych zmianach możemy przeczytac nastepujący projekt zmian kodeksowych. Co wy na to ?

§ Wywiad środowiskowy
Projekt poprawia unormowania dotyczące wywiadu środowiskowego, czyli informacji o oskarżonym, jakie należy zebrać w toku postępowania karnego. Obecny stan, w którym obowiązek sporządzania wywiadów jest obowiązkiem kuratorów sądowych jest niezadowalający. Wywiady te są często powierzchowne i nie zawierają istotnych informacji o oskarżonym. Projekt przekazuje obowiązek sporządzania wywiadów Policji, tak jak miało to miejsce pod rządami poprzedniej regulacji.
§ Diagnoza osobo-poznawcza
Projekt wprowadza nową instytucję w postaci diagnozy osobo-poznawczej. Diagnoza stanowić ma opinię kuratora na temat skuteczności zastosowania środków probacyjnych wobec oskarżonego. Kuratorzy sądowi są osobami szczególnie predysponowanymi do formułowania ocen co do efektywności określonych działań, gdyż to właśnie oni sprawują nadzór nad osobami skazanymi na kary wolnościowe.
jaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: dana » 13 wrz 2006, 21:57

Witam. Moja opinia - popieram projekt . W iluż to wywiadach aktualnie można znaleźć informacje o tym , że oskarżony hoduje 3 króliki i 4 kury na działce , lub też jedzie się 30 km po to , by stwierdzić , że ktoś płaci alimenty , utrzymuje się z renty itp , które to dane osoba opiniowana może dostarczyć sądowi odpowiednio udokumentowane . Nareszcie robilibyśmy to , do czego jesteśmy przygotowani i moim zdaniem powołani .
dana

A' propos sporzĄdzania wywiadów z art. 214 kpk

Postautor: WaldekB » 14 wrz 2006, 7:58

Nie rozumiem Ciebie Dano!!. Na jakiej podstawie twierdzisz, że kurator zawodowy bądź dobry kurator społeczny nie są na tyle kompetentni by prawidłowo sporządzić wspomnany wywiad?
Skąd to samoograniczenie?
Chyba że przyjęłaś podświadomie takie założenie co skutkowało sporządzaniem przez Ciebie kiepskich wywiadów z art. 214kpk.
Jestem zdania, że kurator który nie potrafi sporządzać należycie wspomnianego wywiadu nie potrafi równiez prawidłowo sporządzić diagnozy osobopoznawczej.
WaldekB

Postautor: bachus » 14 wrz 2006, 8:21

Ja już trochę pracuje w sądzie i pamiętam jakość wywiadów sporządzanych prez policje. Gratuluje takiego pomysłu ministerstwu.
bachus
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 39 razy

Postautor: dana » 14 wrz 2006, 9:11

---------- 08:46 14.09.2006 ----------

Waldku , widzę , że źle się wyraziłam. Myślałam o tym , że po prostu szkoda wykorzystywać tak dobrze przygotowane osoby jak kuratorzy do wywiadów takich jakie się od nas wymaga . Wywiad wg kwestionariusza / Dz.U.Nr 108 poz.1018/ nie wymaga wykształcenia kierunkowego i oczywiście jestem przekonana , że świetnie potrafi go przeprowadzić i opracować każdy kurator społeczny nie mówiąc o zawodowych . Może na moją opinię wpływa to , że w naszym sądzie wciąż wykonujemy wiele wywiadów dla określenia sytuacji materialnej , posiadanego majatku i ogólnej sytuacji rodzinnej skazanego , a kuratorzy rodzinni podobne w sprawach alimentacyjnych .Po każdym takim wywiadzie jestem po prost wściekła . Dobrze , że wywiady to tylko część naszej pracy . Pozdrawiam .

---------- 09:11 ----------

Witam Bachus . Jeśli , jak piszesz pracujesz już trochę w sądzie , zauważyłeś też pewnie , że policja przedtem i teraz to dwie różne sprawy . Ja przynajmniej dostrzegam dużą różnicę . Myślę , że i jakość wywiadów byłaby o wiele lepsza niż kiedyś . Problem może byłby wtedy z naszym obciążeniem W tej kwestii jednak , wydaje mi się , wszystko załatwi elektroniczny dozór .Pozdrawiam .
Jeszcze do Waldka B . Dla formalności - nie mam najmniejszych problemów z wywiadami czy diagnozą osobopoznawczą . Oby rozwiązać Twoje podejrzenie w sprawie moich założeń podświadomych,musiałabym skonsultować sprawę z moim kuzynem psychoanalitykiem. Uśmiechy i pozdrowienia .
dana

Dotyczy wywiadu z art.214kpkNie gniewaj sie Dano

Postautor: WaldekB » 15 wrz 2006, 7:36

Nie gniewaj sie Dano, niepotrzebnie się wyzłośliwiłem. Przepraszam.
Niemniej nadal mam wrażenie, że sie nie rozumiemy.

Mam wrażenie, że ustawodawca wprowadzając art. 214kpk a zwłaszcza art. 214 kpk par. 1 liczył właśnie na profesjonalizm kuratorów.
Treść wywiadu miała uzupełnnić materiał uzyskany przez Policję bądź Prokuraturę w postępowaniu przygotowawczym dotyczącym zwłaszcza nieletnich bądź młodocianych podejrzanych o popełnmienie przestępstwa. Ustawodawca liczył na wiedzę pedagoiczną kuratorów, na ich spojrzenie na problem tak inne od podejścia Policji bądź Prokuratur.
Wprowadzenie z poważnym opóźnieniem (5-6 lat) rozporządzeniem MS kwestionariusza do wspomnianego wywiadu to realizm resortu gdyż wywiady były różnie sporządzane delikatnie mówiąc. Może dlatego były kiepsko sporządzane gdyż kuratorzy uważali, że marnuja swoje talenty przy wykonywaniu tych wywiadów. Znowu sie wyzłośliwiam. Przepraszam.
Kończąc uważam, że rzetelne sporządzenie wywiadu jest trudne gdyż układ kwstionariusza utrudnia jego sporządzenie.
Niemniej w charakterystyce środowiska rodzinnego, charakterystyce środowiska szkolnego czy zawodowego można sporo zawrzeć jeśli sie tylko chce.
Profesjonalizm kuratora, jego wiedzę pedagogiczną i nie tylko najlepiej da sie rozpoznać po zawartości punktu VI kwestionariusza w którym można zawrzeć elementy diagnozy osobopoznawczej i a zwłaszcza można spróbować dojść do tego dlaczego młodociany czy nieletni popełnił czyn przestępczy a dorosły zbrodnię.
Przykro mi Dano, że w twoim Sądzie wywiady sporządza się często Twoim zdaniem niepotrzebnie. Należy o tym pisać i piętnować takie przypadki. Czasami mam wrażenie, że nasi przełożeni i sędziowie nie są zadowoleni kiedy błędne zarządzenia o sporządzeniu wywiadu wychodzą poza Sąd, jednak ciągle popełniaja te same błędy.
Do tego służy Forum.
Liczę na odpowiedź Dano. Usmiechy....
WaldekB

Postautor: dana » 17 wrz 2006, 11:40

Witam. Podzielam Twoje zdanie . Nie widzę sprzeczności z moimi poglądami . Nadal popieram projekt ministerstwa . Widzę w nim odciążenie w mojej pracy . Mimo Twoich "wyzłośliwień" w moim kierunku , ja widzę drugą stronę medalu - właśnie przekazanie wywiadów policji obraża niektórych kuratorów / bo przecież nikt lepiej tego nie zrobi /. Jeśli miałabym możliwość , wolę czas przeznaczany na wywiady poświęcić innym sprawom , nawet pracy np. dozorom , albo wykorzystać na coś , z czym ciągle zalegam - czytanie . Miłego dnia .
dana

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych