Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: Namiastka » 28 wrz 2006, 18:09
Mam pewien problem. I proszę was o pomoc.W moim okręgu jest szansa na etat kuratora. Muszę jednak złożyć podanie o pracę do prezesa sądu okręgowego(zrozumiałe). Jednak nie wiem jak to napisać od czego w ogóle zacząć jakie informację udzielić w tym podaniu. Zaznaczam,że praca kuratora nie jest mi obca: na studiach miałam miesięczną praktykę u kuratorów, pisałam pracę licencjacką na temat ,,Nadzór odpowiedzialny rodziców jako środek wychowawczy"-badania zostały przeprowadzone w sądzie na podstawie akt, następnie obroniłam pracę magisterską której temat brzmiał ,,Wypalenie zawodowe kuratorów sądowych" w tej pracy badania opierały się na wywiadach przeprowadzonych z kuratorami.
No i teraz jeszt szansa aby zostać kuratorem (chcę ją wykorzystać)-od trzech lat marzę aby zosatć kuratorem.Mam nadzieję, że to mi się uda.
Tak więc proszę Was o pomoc w napisaniu takiego podania.
Dziękuję:)
-
Namiastka
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: Kate » 28 wrz 2006, 18:26
Witaj Namiastka:-))
Domyślam się, że chodzi o etat kuratora społecznego. W podaniu powinnaś się określić w którym zespole chcesz pracować. Coś nie coś o ukończonych studiach ( szczegółowo opiszesz to w dołączonym do podania CV) i najważniejsze!!! Musisz wykazać w tym podaniu, że posiadasz praktykę w pracy pedagogicznej. Np.: staże, wolontariaty, czy tak jak w Twoim przypadku może to być miesięczna praktyka w sądzie. Do tego parę słów o cechach charakteru przydatnych w tym zawodzie i powinno byc ok! W załączniku dołącz kserokopie dyplomów i CV.
¯yczę powodzenia:-)
-

Kate
-
- Podziękował : 0 raz
autor: tomek » 28 wrz 2006, 22:40
Ja zrozumiałem, że Namiastce chodzi o kuratelę zawodową (ma ukończone studia magisterskie itp.) Natomiast Kate ma rację co do dokumentów, dodałbym tylko dołączenie odpisu dyplomu. A podanie, jak każde inne kto do kogo i o co prosi. ¯yczę powodzenia, choć po napisaniu pracy na temat wypalenia w tym zawodzie podziwiam, że chcesz tu pracować, ale ale widocznie nie jest z tym tak źle (mam na mysli wypalenie).
-
tomek
- k.zawodowy

-
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
autor: Żabka » 06 paź 2006, 14:19
Witaj. ja też życzę Tobie powodzenia, ale lepiej się mocno zastanów. To ciężka robota i słabo opłacana...
-
Żabka
-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...