instytucje wspomagające

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

instytucje wspomagajĄce

Postautor: Emil » 20 paź 2006, 10:19

Witam serdecznie bardziej doświadczonych kuratorów.
Czy moglibyście podzielić się informacjami, z jakimi instytucjami współpracujecie sprawując dozór. Mam tutaj na myśli np. Ośrodek Pomocy Społecznej, psychologa, Powiatowego Urzędu Pracy itp.
Może któreś z Waszych doświadczeń mógłbym wykorzystać :)
Pozdrawiam.
Emil

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Becia » 20 paź 2006, 10:50

Najczęsciej jest to Policja, przede wszystkim dzielnicowi, potem opieka społeczna, gminnymi komisjami rozwiązywania problemów alkoholowych, ośrodkami interwencji kryzysowej, pracownicy gmin zajmujący sie przyjęciami do prac interwencyjnych. Zdarzają się również Wójtowie. Jest wiele instytucji z którymi współpracuję, wszystko zalezy od podopiecznego i jego sytuacji. Szczerze powiem, że bardzo sporadycznie wybieram się do urzędu pracy, gdyż w moim terenie praktycznie nie ma to sensu (brak ofert pracy, bardzo mało szkoleń a jeżeli już są to obwarowane takimi wymaganiami, że niewielu korzysta z tej oferty)
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: eipiem » 21 paź 2006, 9:05

Beciu,
wybacz,że się czepiam,ale od kilku lat funkcjonuje POMOC SPO£ECZNA ( z pracownikami socjalnymi),a nie OPIEKA SPO£ECZNA.Istnieją OPIEKUNKI SPO£ECZNE,ale jest to rodzaj usługi,które zleca Ośrodek Pomocy Społecznej.
Ponieważ mówimy,że jesteśmy profesjonalną służbą,bądźmy profesjonalni.
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Witam

Postautor: RóŻa » 21 paź 2006, 12:34

wszystko zależy rzeczywiście od potrzeb i sytuacji dozorowanego, ja np współpracowałam zresztą owocnie z Burmistrzem Miasta i Gminy,
Awatar użytkownika
RóŻa

Postautor: Becia » 21 paź 2006, 19:23

Oj - eipeim, jesteś strasznie małostkowy, była to typowa pomyłka, stwierdzenie obiegowe. W jednym masz rację - czepiasz się. Wolałabym abyś wypowiadał się raczej we wskazanym przez Emila temacie
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

wspóŁpraca

Postautor: Katarzyna Kotuła » 23 paź 2006, 9:12

Każdą formą aktywizacji zawodwej zajmują sie pup'y (nie pracownicy gmin!!!) tj. prace interwencyjne, roboty publiczne, staze , przygotowania zawodwe, szkolenia, prace spoęłczno-użyteczne, oprócz tego działania wspierające kluby pracy, poradnictwo indywidulane i grupowe, doradca zawodowy.
Co do szkoleń .... rozporzadzenie jasno określa kto może byc skierowany na szkolenia. Istnieje również możliwość skierowania na szkoenelenie zawodwe w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego - większa dowolność przy kierowaniu na szkolenia.
Katarzyna Kotuła

Postautor: Liliana » 06 lis 2006, 21:17

---------- 20:14 06.11.2006 ----------

eipiem
Bardzo dziekuje, jestem prcownikiem socjalnym i trafia mnie gdy słysze opieka...bo nie opiekujemy sie tylko wspieramy, uczymy,towarzyszymy w rowiązywaniu trudnych problemów. Opieka tylko wtedy gdy osoba, rodzina jest całkowiecie niezaradna i to też do monentu nauczenia sie pewnych umiejetności spolecznych niebędnych do funkcjonowania.Pomijam osoby niepelnosprawne.
Od 10 lat jestem także kuratorem i moge polecić współpracę z pozarządowymi agencjami pracy ale tylko tymi które maja certyfikaty i świadczą dla bezrobotnych swoje usługi bezpłatnie.
Ośrodki pomocy realizuja teraz bardzo dużo programów pomocowych finansowanych z uniim o bardzo róznym przekroju. Warto sie dowiedzieć co Wasze Ośrodki proponują.
Ja ramach dodatkowych działań codziennie dysponuję ofertami otwartymi z PUP które sciągam z neta.
Co do dzielnicowwych mam rózne doświadczenia.
Becia nie było mi zbyt przyjemnie kiedy z moja głuchoniema klientką( ofuiarą przemocy-maltretowania)poszłam na sprawę a sędzina mnie pyta czy ja jestem ta od ziemniaków na zime i wczasów( pracownik socjalny!!!!) Ty chcesz aby była jasna Twoja pozycja zawodowa ja też tego chcę.:)

---------- 20:16 ----------

Sorki za literówki ale klawiature mam "zrębaną"

---------- 20:17 ----------

Sorki za literówki ale klawiature mam "zrębaną"
Awatar użytkownika
Liliana

Postautor: Irenka » 07 lis 2006, 20:48

To z kim współpracuję w danej sprawie zależy w dużej mierze od potrzeb osoby i jej / jego sytuacji np materialnej, zawodowej, zdrowotnej itp.
Dobrze wspłpracuje się z pracownikami socjalnymi, jeszcze lepiej z tymi którzy są równocześnie kuratorami i rozumieją na czym polega praca zespołowa gdy pracuje sie z rodziną dozorowanego a obięta jest ona pomocą ośrodków Pomocy Spolecznej lub wymaga objęcia taką pomoca.
na marginesie - ja też jestem pracownikiem socjalnym:)
Irenka

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych