Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
autor: weronika » 01 cze 2005, 16:18
witam serdecznie, niedługo bronię się z zakresu pedagogiki opiekuńczo - wychowawczej i pracy socjalnej, pozniej chciałabym złożyć wniosek w sądzie okręgowym w Gdańsku. Jednake nie wiem za bardzo co dalej, czy jest moze jakis kurator z Gdańska, który podpowiedziałby mi jak mam działac i czego mam się spodziewac na rozmowie kwalifikacyjnej. Dziekuje i pozdrawiam

-
weronika
-
- Podziękował : 0 raz
- Otrzymał podziękowań: 0 raz
autor: iwonka » 27 sie 2005, 14:47
Witaj
Wiosną złożyłam podanie w Sądzie Okręgowym, rozmawiałam z panią kurator. Dowiedziałam się, że w tym roku (2005) nie otrzymano żadnych etatów w okręgu. Najlepiej podobno interesować się tym w styczniu, lutym, kiedy wiadomo, czy są jakieś nowe przydziały czy nie. Chętnych jest podobno bardzo wielu.
Powodzenia.
Iwona
-
iwonka
-
autor: Oliwia » 12 paź 2005, 15:48
Witam serdecznie,
chciałabym zostać kuratorem społecznym, jakie kroki powinnam podjąć?
-
Oliwia
-
autor: koris » 27 lis 2005, 22:02
oliwio pewnie juz do tej pory dowiedzialas sie jak zostać kuratorem społecznym ale jesli nie to posłuchaj: porozmawiaj z kierownikiem Zespołu Kurtaorskiej Służby Sadowej w Sadzie Rejonowym na terenie którego mieszkasz lub chcialabys działać - czy tenze Kierownik ma zajęcie dla nowego kuratora. Na rozmowę idż przygotowana tzn dowiedz sie z przepisow jakie wymagania podstawowe musi spłeniać kandydat na społecznego i czym się społeczny zajmuje. Wazna jest dyspozycyjność iumiejętność komunikowania się, bardzo nwazne jest doświadczenie życiowe ale też i pasja, zaangazowanie. Kuratora społecznego powołuje prezes sądu rejonowego. Jeśli powiedzą ci że jesteś za mloda to zajmij się pomaganiem ludziom w lokalnym wolontariacie. Tu może zdarzyc się, że nawiążesz wspołpracę z kuratorem sądowym, razem podziałacie i po takim "przeszkoleniu" w pracy z ludżmi drugie podejście na społecznego będzie chyba udane. Zawodowi kuratorzy oczekuja, że społeczny pomoże zawodowemu zarzucić "sieci" w lokalnym społeczeństwie na instytucje i osoby które pomoga w resocjalizacji, pedagogizacji, terapii, opieki, pomocy itp podopiecznym sądowym. POwodzenia ! nie zrażaj sie jesli nie zostaniesz kuratorem, społecznie, bezinteresownie, można pomagac ludziom w rózny sposób.
-
koris
-
autor: klaudi » 29 lis 2005, 15:01
hej, ja też staram się cierpliwie czekać na konkurs na aplikację kuratorską w okręgu gliwickim. Czy jest ktoś na forum z okolicy? pozdrawiam
P.S. podobno jest ciężko...

-
klaudi
- k.zawodowy

-
- Podziękował : 16 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
autor: Mineiro » 06 sty 2006, 13:26
iwonka pisze:Witaj
Wiosną złożyłam podanie w Sądzie Okręgowym, rozmawiałam z panią kurator. Dowiedziałam się, że w tym roku (2005) nie otrzymano żadnych etatów w okręgu. Iwona
Bzdura!przyjmowali, no ale nie masz znajomości to niestety musisz mieć nadzieję.pozdrawiam
-
Mineiro
-
Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...