banalne pytanie ale nie dla mnie :(

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

banalne pytanie ale nie dla mnie :(

Postautor: sgj » 11 gru 2006, 23:21

witam mam pytanie , popelnilem glupi blad w zyciu nagralem sobie na plyty cd mp3 ... i policja mi to zabrala , bylem na ogloszeniu wyrtoku dostalem 1 tys grzywny , kilku tworcow oraz wydawnictw (dokladnie 2 ) domagalo sie ode mnie kasy jeden 45 tys drugi 7 tys, poniewaz nie mam tej kasy (niepracujacy uczen na utrzymaniu rodzicow) sad kazal tytulem nawiazki zaplacic im po tysiac zl, nie wiem czy chodzilo o te 2 osoby czy o wiecej wydawnictw (bo bylo ich duzo) przyszlo mi pismo tydzien temu ze mam grzywne do 30 dni zaplacic, nie wiem nawet ile i jakim wydawnictwom czy komu mam zaplacic, :( Nie dostalem wyroku na pismie nie znam zadnych adrsow, co mam z tym zrobic ? Czy przyjdzie mi jakies pismo komu i gdzie mam zaplacic (jakies adresy itp) ??
CHcialbym zamknac ten glupi rozdzial zycia zaplacic co mam zaplacic i zapomniec o tym.,, :(
sgj

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Becia » 12 gru 2006, 0:21

Najprościej - podejść do Sądu do sekretariatu wydziału który wydał orzeczenie - powinieneś otrzymać zarówno adresy oraz albo informacje dotyczące wysokości wpłat albo odpis wyroku.
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 12 gru 2006, 21:15

Wydaje mi się, iż taki wyrok nie mógł zapaść, ponieważ jeżeli chodzi o prawa autorskie z zakresu utworów muzycznych, to pokrzywdzonym jest chyba zawsze ZAIKS ....
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Adam » 13 gru 2006, 21:04

Jeżeli chodzi o karę grzywny, to należy ją uiścić w kasie Sądu lub dokonać wpłaty na konto sądowe. Natomiast jeżeli chodzi o zapłatę nawiązki, to powinieneś otrzymać pismo z adresami instytucji na rzecz których masz dokonać wpłaty
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi