w jakich przypadkach sad moze pozbawic praw rodzicielskich

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

w jakich przypadkach sad moze pozbawic praw rodzicielskich

Postautor: rafalrafal » 30 sty 2007, 18:21

nie dawno urodzilo mi sie dziecko niestety nie widuje sie z dzieckie bo przebywam za granica jestem poklucony z jego matkal moj adwokat przegral sprawe zostalem pozbawiony praw rodzicielskich ale jak to jest mozliwe kocham swoje dziecko i chcialbym zebym mi przywrocili te prawa co mam robic bo przestaje powoli wierzyc w polski wymiar sprawiedliwosci na koniec dziewczyna mi powiedziala ze moj adwokat jej w tym pomogl niestety nie moglem byc na tej sprawie :(
rafal
rafalrafal

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 31 sty 2007, 1:38

Witam.
Przesłanką do pozbawienia władzy rodzicielskiej są rażące zaniedbania w wykonywaniu władzy rodzicielskiej (np. uporczywe uchylanie się od łożenia środków na zaspokojenie potrzeb małoletniego i długotrwały brak jakiegokolwiek zainteresowania jego osobą, w tym brak osobistych kontaktów z dzieckiem, działanie na szkodę dziecka poprzez zaniechanie jakiś czynności) bądź rażące nadużywanie tejże władzy (np. zachowania, stanowiace zagrożenie dla życia i zdrowia dziecka, itp.). Podane przykłady nie wyczerpują w pełni okoliczności, które mogą być przyczyną pozbawienia władzy rodzicielskiej.
Jeżeli biologiczny ojciec nie uznał dziecka a ojcostwo zostało ustalone na drodze postępowania przed sądem, nie jest to równoznaczne z posiadaniem prawa do władzy rodzicielskiej nad dzieckiem. Władza rodzicielska przysługuje w takim przypadku wyłącznie wtedy, gdy orzeknie o tym sąd w wyroku kończącym sprawę.
Długotrwały pobyt poza granicami kraju może być przesłanką do zawieszenia władzy rodzicielskiej.
To garść podstawowych informacji- może okażą się dla Ciebie przydatne. W przypadku pozbawienia władzy rodzicielskiej możliwym jest wystąpienie z wnioskiem o przywrócenie władzy rodzicielskiej, jednakże wyłącznie w przypadku jeśli przestały istnieć okoliczności, które spowodowały pozbawienie.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: rafalrafal » 31 sty 2007, 17:24

dziekuje za szybka odpowiedz.nie zaniedbywalem dziecka jak bylem w polsce kontakt z dzieckiem uniemozliwiala mi "tesciowa" razem z moja dziewczyna matka dziecka.robilem badania dna na ktore skierowal mnie sad po upewnieniu sie ze to moje dziecko chcialem dac nazwizko.a przed sprawa nie chcialem dac nazwizka poniewaz nie bylem pewny czy to moje dziecko.czyli jak wroce do polski moge zlozyc wniosek o przywrocenie mi tych praw i jaka mam szanse ze odzyskam te prawa.
rafal
rafalrafal

Postautor: kesey » 01 lut 2007, 0:44

Jeśli w wyroku o ustalenie ojcostwa nie zostało Ci zagwarantowane prawo do wykonywania wladzy rodzicielskiej, to krótko mówiąc "pozamiatane". Nie da się przywrócić prawa do czegoś, czego się nigdy nie posiadało.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: rafalrafal » 05 lut 2007, 18:34

DZIEKUJE
rafal
rafalrafal