proszę o szybką odpowiedź

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

proszę o szybkĄ odpowiedź

Postautor: gigi » 28 lut 2007, 18:21

Witam
Mój kuzym ma 18 lat,od 5 miesięcy ma kuratora społecznego,kuzym zachowuje się karygodnie,ćpa,kradnie starszej siostrze kosztowniejsze przedmioty i pieniądze,ostatnio nawet ją uderzył gdy ta mu nie chciała dać pieniędzy,młodsza kuzynka w wieku 13 lat ucieka z domu gdy brat zacznie sie awanturować,boi się go,ciotka nie chce zgłosić faktu na policję,gdyż jak mówi nie chce szkodzić synkowi,a jemu w końcu przejdzie,jak koledzy wyjadą do pracy,bo to ich wina nie jego,kuzynka chciałaby zgłosić kuratorowi co wyprawia jej brat,ale nie wie jak sie nazywa gdyż od początku objęcia kurateli nie pojawił sie u nich w domu,nawet nie przeprowadził wywiadu środowiskowego w najbliższym otoczeniu..(kurator jest policjantem),kuzyn zgłasza się w wyznaczonym terminie na komisariat i wpisuje w książkę dozorów,nadmienie że zawsze stawia sie w wyznaczonym terminie.Teraz mam pytanie,czy kuzynka może i w jaki sposób dowiedzieć sie jak nazywa się kurator który sprawuje dozór nad jej bratem,oraz czy może go powiadomić o jego wyczynach,chce dodać że nie chce aby brat i matka dowiedzieli się że to zrobiła ona,gdyż boi się go..czy może liczyć na dyskrecję kuratora??
gigi

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Becia » 28 lut 2007, 19:14

Odnośnie dozoru - to może kuzyn nie ma dozoru kuratora (po wydaniu wyroku) lecz dozór policyjny ( w czasie trwania postępowania). Od tego należy zacząć, bo mam wrażenie że nie do końca to wiadomo.
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Radzio » 28 lut 2007, 19:39

Wydaje mi się, że kuzyn ma rzeczywiście orzeczony środek zapobiegawczy w postaci dozoru policji. Raczej niespotykane są sytuacje, aby kurator przez tak długi okres czasu nie pojawił się w miejscu zamieszkania kuzyna. Jeśli jest to dozór policji, a taki może być orzeczony w postępowaniu przygotowawczym, wówczas niestety ale należałoby złożyć na policji zawiadomienie o przestępstwie (czy to odnośnie kradzieży, czy to odnośnie pobicia). Złożenie takiego zawiadomienia skutkowało będzie wszczęciem postępowania wobec kuzyna, co w konsekwencji może doprowadzić do skazania. Zaś jeśli jest to dozór kuratora, wówczas należałoby udać się do sądu, a dokładniej do kuratorów zawodowych, ustalić z kuratorami, czy rzeczywiście kuzyn znajduje się pod dozorem kuratora sądowego, a jesli tak, to opowiedzieć o całej sytuacji.
Radzio

Postautor: gigi » 28 lut 2007, 20:41

dziekuję za odpowiedzi
gigi

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi