ustalenie pobytu dziecka

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ustalenie pobytu dziecka

Postautor: Katarzyna Kotuła » 08 mar 2007, 21:55

Witam :) Mam problem .... wiem, że mogę na Was liczyć. Rozmawiajac dzisiaj z moim szkolnym kolega dowiedziałm się o jego problemach rodzinnych: jego była żona wraz z córką opuściła Polskę, wyjechała za granicę, nie pzoostawiła żadnych namiarów adresowych, telefonicznych. Kolega próbuje nawiazać jakikolwiek kontak z najbliższa rodzina w celu ustalenia pobytu córki- bezskutecznie. Nie został pzobawiony praw rodzicielkich, nie ma zawieszonych praw rodzicielkich, łoży na utrzymanie córki, nie wyrazał zgody na opuszczenie kraju przez córkę.Dzięki za pomóc ! Kaska
Katarzyna Kotuła

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 09 mar 2007, 2:35

Witam :!:
Z tego co mi wiadomo kwestie związane z uprowadzeniem dziecka za granicę (a tak chyba trzeba byłoby postrzegac przedstawioną przez Ciebie sytuację) normują Konwencja haska i Konwencja lugańska a wniosek o powrót dzieci nieformalnie wywiezionych z kraju składa się w Ministerstwie Sprawiedliwości- Departament Współpracy Międzynarodowej i Prawa Europejskiego. Jednakże moja wiedza w tym temacie jest bardzo pobieżna i nie potrafię nic więcej powiedzieć na ten temat.
Dołaczam link, który być może okaże się przydatny.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 47:PL:HTML
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Katarzyna Kotuła » 09 mar 2007, 8:50

dzięki wielkie! Pozdrawiam, zyczę miłego dnia - Kaska
Katarzyna Kotuła

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi