obowiązek naprawienia szkody z wyznaczonym terminem jego rea

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

obowiĄzek naprawienia szkody z wyznaczonym terminem jego rea

Postautor: sza sza » 03 mar 2007, 13:31

Czy w sytuacji gdy dozorowany nie wywiąże się z nałożonego przez Sąd obowiązku naprawienia szkody w wyznaczonym przez Sąd terminie np. 1 roku od uprawomocnienia się wyroku, kurator zobowiązany jest niezwłocznie po upływie tego terminu złożóyć wniosek do Sądu na podstawie art 75&2 ? Dodam, że dozorowany nie uchyla się od dozoru kuratorskiego, nie narusza porządku prawnego ani norm społecznych.
sza sza

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

....

Postautor: kiniasmart » 03 mar 2007, 14:43

Możesz wnioskowac o przedłużenie okresu próby i w uwagach własnych opisac sytuację, iż dozorowany się stara lecz ... z uwagi na brak możliwosci podjęcia pracy ze wzgledu np. na zamieszkanie, na chorobę lub .... coś innego nie jest w stanie wywiązac sie ze zobowiązania.
kiniasmart

Postautor: sza sza » 03 mar 2007, 15:01

Ale okres próby jeszcze trwa do połowy 2008r, upłynął jedynie termin wyznaczony przez Sąd na wywiązanie się dozorowanego z nałożonego obowiązkui czy teraz powinnam złożyć wniosek?
sza sza

Postautor: Aurelius » 03 mar 2007, 15:15

Okres próby można zmienić tylko przy warunkowym zwolnieniu. Tutaj nie ma o tym mowy, albowiem art. 75 par. 2 kk ma zastosowanie tylko przy warunkowym zawieszeniu kary i stąd mniemam, że chodzi właśnie o takiego skazanego z warunkowo zawieszoną k.p.w.

Aby wyjść z takim wnioskiem w trybie powyższego art. muszą być odpowiednie przesłanki. Przede wszystkim musi być sytuacja, że owe nie wywiązanie się z tego obowiązku wynikło z ewidentnej złej woli dozorowanego, a nie z przyczyn od niego niezależnych, np. trudna sytuacja finansowa, bark pracy itd. Musi to być okoliczność zawiniona przez dozorowanego, który mimo możliwości do wykonania obowiązku w sposób celowy, zawiniony i uproczywy od nieho się uchylał. Lub np. nie podejmował tylko dlatego pracy (mając relane możliwości jej podjęcia), aby nie naprawić szkody. Jeśli te przesłanki są spełnione, jak najbardziej nalezy wyjść z takim wnioskiem.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: sza sza » 03 mar 2007, 17:50

Dziękuje bardzo. :lol:
sza sza

Re: ....

Postautor: Bosman » 03 mar 2007, 19:16

kiniasmart pisze:Możesz wnioskowac o przedłużenie okresu próby i w uwagach własnych opisac sytuację, iż dozorowany się stara lecz ... z uwagi na brak możliwosci podjęcia pracy ze wzgledu np. na zamieszkanie, na chorobę lub .... coś innego nie jest w stanie wywiązac sie ze zobowiązania.

??? czy Ty jesteś kuratorem?
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: ....

Postautor: BartK » 04 mar 2007, 0:04

Bosman pisze:??? czy Ty jesteś kuratorem?

nie jest .... a co do tematu... kurator zawodowy w takiej sytuacji powinien złożyć wniosek z art 75 § 2 kk ... w takiej sytuacji sąd podejmuje decyzje czy zarządzić wykonanie kary, odnośnie obowiązków z wyroku kurator zawodowy wykonuje czynności jedynie kontrolne...
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Bosman » 04 mar 2007, 11:01

---------- 09:57 04.03.2007 ----------

nie jest .... a co do tematu... kurator zawodowy w takiej sytuacji powinien złożyć wniosek z art 75 § 2 kk ... w takiej sytuacji sąd podejmuje decyzje czy zarządzić wykonanie kary, odnośnie obowiązków z wyroku kurator zawodowy wykonuje czynności jedynie kontrolne...[/quote]

Powiedziałbym raczej "może" a nie "powinien". Pozdrawiam.

---------- 10:01 ----------

Kurator powinien czasem powstrzymać się od natychmiastowej reakcji i przemyśleć swoją odpowiedź/wypowiedź. A jeśli nie jest kuratorem lub nie jest pewny prawidłowej odpowiedzi, pozostawić ją zawodowcom. Bez urazy.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: sza sza » 04 mar 2007, 20:31

Jeszcze raz dziękuje za udzielenie odpowiedzi. Pozdrawiam!!!
sza sza

Postautor: finale » 04 mar 2007, 20:51

Proponuję zapoznać się z pismem Ministerstwa Sprawiedliwości z dn. 06.07.2006 r. o sygnaturze: DWOiP-II-051-91/06, z którego treści wynika jednoznacznie, iż kurator ma obowiązek wystąpić z wnioskiem w trybie art. 75 § 2 k.k., ponieważ - zdaniem autora pisma - jedynie sąd jest uprawniony do oceny, czy niewykonanie obowiązku jest skutkiem złej woli i uporczywości skazanego, czy też spowodowane jest innymi przyczynami.
finale
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 29 razy

Postautor: Bosman » 05 mar 2007, 17:14

finale pisze:Proponuję zapoznać się z pismem Ministerstwa Sprawiedliwości z dn. 06.07.2006 r. o sygnaturze: DWOiP-II-051-91/06, z którego treści wynika jednoznacznie, iż kurator ma obowiązek wystąpić z wnioskiem w trybie art. 75 § 2 k.k., ponieważ - zdaniem autora pisma - jedynie sąd jest uprawniony do oceny, czy niewykonanie obowiązku jest skutkiem złej woli i uporczywości skazanego, czy też spowodowane jest innymi przyczynami.

OK. Zdaniem autora pisma.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 12 mar 2007, 22:29

Tak sobie siedzę i czytając wypowiedzi w tym temacie nabieram przekonania, że rzeczy wydające się w zasadzie oczywiste wcale takimi oczywistymi nie są. Nie wiem czy Waszym zdaniem temat ten został wyczerpany czy nie ??? – moim NIE. Od tygodnia w tym temacie nikt nic więcej nie napisał i zastanawiam się dlaczego ???
Tak jakoś najbardziej dostało się tu kiniasmart a moim zdaniem wcale nie słusznie. Owszem przejęzyczył/ła się pisząc że można przedłużyć okres prób (tego oczywiście nie można) myślę że tak to pisząc miał/miała na myśli okres wyznaczony przez Sąd do naprawienia szkody (bo to można i kurator z takim wnioskiem może wystąpić). Dziwią mnie dlatego pytania czy kiniasmart jest Kuratorem. Takie pytania są wynikiem braku wiedzy lub słabym wczytaniem się w wypowiedz kiniasmart.
Ja zapytam się Bartłomieja (nie będę pytał czy jest Kuratorem czy nie bo wiem, że jest) jak Ty uzasadniasz taki wniosek w przypadku gdy nie wykonanie obowiązku naprawienia szkody przez skazanego nie było wynikiem jego złej woli czyli gdy nie zachodzi przesłanka uchylania się przez skazanego od wykonania tego obowiązku ??? Czy Twoim zdanie możliwość składania wniosku przyznana kuratorowi to jego obowiązek czy uprawnienie ??? Oczekuje od Ciebie konkretnej rzeczowej odpowiedzi na te pytania.
Jeżeli ktoś zechce mogę po wypowiedzi Bartłomieja (mam nadzieję, ze mi jej udzieli) przedstawić moje zdanie co do zadanego pytania w tym temacie.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 13 mar 2007, 0:28

Dzięki Jurku za wywołanie do tablicy :) Otóż taki wniosek uzasadniam tym, iż skazany miał obowiązek naprawienia szkody, czego nie uczynił, a to, czy było wynikiem jego złej woli czy nie, zostawiam do dezycji sądu. Pisząc takie wnioski cały czas pamietam o funkcji kontrolnej kuratora sądowego :wink: Dobrze wiesz Jurku, iż nie ma szczegółowych unormowań prawnych w tej kwestii, więc nie odpowiem na pytanie czy mozliwość składania wniosku przyznana kuratorowi to jego obowiązek czy uprawnienie :roll:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: jurek » 13 mar 2007, 1:50

No i mamy klops zatkało mnie na amen !!! Sam nie wiem jak ująć to w słowa. Siedzę już chyba z godzinę przed ekranem i nie wiem co napisać. Dzisiaj powiem tak:

quod ab initio vitiosum est, non potest tractu temporis convalescere

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi inspientis in errore preservare

:( :( :( :( :( :(
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 13 mar 2007, 9:24

Zamiast siedzieć godzinę przed ekranem mogłes napisać co Ty robisz w takich sytuacjach... Nie wiem po czym Cię tak zatkało, ale nie jedz za dużo przed komputerem na przyszłość :lol: ... i napisz w końcu swoje wywody prawne, na które zapewne już całe forum czeka razem z MS ... jeśli chodzi o mnie to już przygotowałem kartkę i długopis do notowania :lol: .... a te paremie łacińskie mogłeś sobie darować ... na koniec zapytam, ponieważ juz zapomniałem, czy nie byłeś ostatnio na wakacjach w jakimś ciepłym kraju, gdzie mocno grzeje słońce?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi