"Likwidacja" kuratora i zmiana miejsca pobytu PILN

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

"Likwidacja" kuratora i zmiana miejsca pobytu PILN

Postautor: fergo » 20 mar 2007, 21:25

Proszę o pilną pomoc.
Od dwóch tygodni mieszka z nami (ja, mój narzeczony i moja córka) syn mojego narzeczonego - 16 latek. Załatwiane sa obecnie sprawy ze zmianą miejsca zamieszkania. W poprzednim domu (swojej matki, która zrzekła się pełnej władzy rodzicielskiej) miał kuratora bo nie dawała ona sobie z nim rady, młodzieniec nie chodził do szkoły miał złe towarzystwo itp.
Czy można wraz ze zmianą środowiska i miejsca pobytu chłopca "pozbyć" się nadzoru kuratora i przejąć te obowiązki na siebie? Jeśli tak to w jaki sposób? Z tego co widać kurator był na wniosek matki!!!
Czy jeśli nie, to czy wraz ze zmianą miejsca zamieszkania zmienia się kurator (odległośc 50km wskazuje że tak) i czy do zmiany kuratora potrzebny byłby stały meldunek, czy wystarczy zameldowanie tymczasowe?
Bardzo proszę o odpowiedż.
fergo

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 21 mar 2007, 8:30

Zdecydowanie trzeba (jeśli nie uczynił tego wcześniej kurator sądowy) powiadomić Sąd o zmianie miejsce pobytu (nie wiąże się to z zameldowaniem) nieletniego.Może to uczynić ojciec nieletniego,a przy okazji sprawdzi na jaka okoliczność Sąd ustanowił nadzór kuratora i dowie się (np. w rozmowie z kuratorem zawodowym na dyżurze w Sądzie) co w aktualnej sytuacji opiekuńczej chłopca ojciec może zrobić.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi