Odczucia po egzaminach na aplikacje kuratorksa-zapraszam

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Odczucia po egzaminach na aplikacje kuratorksa-zapraszam

Postautor: suzanna » 18 maja 2007, 12:39

Witam, Chcialam zapytac Was jakie sa wasze odczucia po egzaminach, jak oceniacie atmosfere panujaca na pisemnych i ustnych, co was zaskoczylo, czy bylo cos co bulwesrowalo, czy raczej bez zadnych wpadek komisji? Dodatkowo chcialam sie z Wami podzielic moim osobistym doswiadczeniem i zapytac co wy na to: otoz bylam ostatnio na pisemnych egz w Tarnowie, wszystko fajnie, do momentu gdy komisja nie zaczela przegladac teczek kandytatow i komentowac ich na glos. Pech chcial, ze siedzialam dosc blisko i wszystko slyszlam-choc komisja mowila na tyle glosno, ze mysle iz 3/4 sali to slyszalo. Najbarziej komentowali jedna osobe, ktora byla z tzw innego okregu i baaaardzo sie to jednej pani-sedzi sadu penitencjarnego, nie spodobalo, Nie wiem czy ta osoba to uslyszala, ale jezeli tak to musialo sie jej zrobic glupio i przykro, nie mowiac juz o mnie i zapewne o innych, ktorzy sluszeli. I teraz pytanie do Was: czy p. sedzia miala do tego prawo i jak to ocieniacie? Bardzo mnie ciekawi Wasze zdanie na ten temat gdyz jak wiadomo nie ma rejonizacji i kazdy ma prawo zdawac wszedzie i startowac we wszystkich mozliwych konkursach. I jeszcze jedna taka dygresja: a co ze zmianami regulaminow przyjec na aplikacje w trakcie trwania konkursu i niepodawania do wiadomosci publicznej wynikow egz ustnych? Slyszalam, ze w Saczu zmieniono wlasnie regulamin, w trakcie trwania konkursu.Czekam na Wasze komentarze, zycze powodzenia na egz i dosatania wymarzonej pracy. Pozdrawiam Suzi
suzanna

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

egzamin

Postautor: ReniaS » 20 maja 2007, 22:01

witam
jestem przed egzaminem i chciałabym zapytać czy pamietasz zagadnienia testów jakie pisałaś. jesli tak to proszą o przesłanie bym mogła sie przygotować. choć zdaję sobie sprawę, że każdy okręg ma inny zesaw pytań pozdrawiam renia
ReniaS

Postautor: suzanna » 21 maja 2007, 21:52

Witam, ja pisalam tylko w Tarnowie. Tam byl test 10 pytan z jedna odpowiedzia prawidlowa, pytania dosc proste, troche z konstytucji-wladza wykonawcza w polsce, sady powszechne, a czesc z usatwy o kuratorach i tak ogolne z wiedzy o kurateli: kto bezwzglednie nie moze wejsc w zwiazek malzenski, 1 art ustawy o kuratorach-czyli jakie zadania wykonuje kurator, czas aplikacji kuratorskiej. Wiecej nie pamietam, opisowe natomiast bylo jedno. Mialo, mozna powiedziec, forme rozprawy na temat: czy lepiej dawac sznse i resocjalizowac a potem bezwzglednie izolowac, czy najpierw izolowac a potem reedukowac-ktora mysl jest Ci blizsza, ustosunkuj sie do obu i przedstaw zarowno adrumenty za jak i przeciw. Trzymam kciuki za Ciebie, napisz jak Ci poszlo, jakie towarzyszyly odczucia. Pozdrawiam goraco i jeszcze raz POWODZENIA!!!
Suzy
suzanna

Postautor: Maciej27 » 08 cze 2007, 15:23

Witam, ja pisałem w ¦widnicy i udało mi się dostać na aplikację kuratorską, z czego jestem bardzo zadowolony, ponieważ spełniło sie moje największe marzenie. A co do egzaminu.........część pisemna składała się z 30 pytań testowych i jednego opisowego dotyczącego empatii i jej roli w pracy kuratorów sądowych. Natomiast test był przeglądem wiedzy z zakresu ustawy o kuratorach, kodeksu karnego, kodeksu rodzinnego i opiekuńczego i wiedzy ogólnej-w większości dotyczącej Unii, ale także szkół Koefeda, syndromu sztokholmskiego, hymnu narodowego:) itd. Pozdrawiam gorąco i trzymam kciuki za wszystkich zdających
Maciej27
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...