witam
sprecyzuję dlaczego o to się pytam- bo się pogubiłam - nie tylko ja:))
kilka miesięcy temu na nasze zaproszenie/ MOPS/ zaprosiliśmy do rozmowy na nurtujące tematy- Panią Sędzię Wydz. Rodzinnego i Nieletnich oraz Szefową Kuratorów Rodzinnych
w czasie tej rozmowy obie te panie poinformowały ,że KA¯DA RODZINA ZASTÊPCZA ma nadzór kuratora-bez względu na zapis w postanowieniu sądu-/o ustaleniu nadzoru/ i przynajmniej raz do roku musi być złożone przez kuratora sprawozdanie o funkcjonowaniu tej rodziny- przeważnie te zadania są przekazane kuratorom społecznym
nie chodzi mi o sytuację kiedy w postanowieniu jest ustanowiony nadzór kuratora-bo to jest jasne
na tym spotkaniu przekazaliśmy listę wszystkich rodzin zastępczych szefowej kuratorów z prośbą o poinformowanie kto jest czyim kuratorem- mija kilka miesięcy i cisza
w czasie rozmowy z innym kuratorem zawodowym- kurator twierdzi ,że nie słyszał by Wszystkie rodziny zastępcze musiały być nadzorowane
jednak część podopiecznych- którzy od kilku lat pełnią rodziny zastępczej zostali / wskazani w liście/odwiedzeni przez kuratorów społecznych pierwszy raz od ich ustanowienia/ w postanowieniach nic nie ma ,że ustanawia się nadzór kuratora nad rodziną/
jak widać - kuratorzy i przewodnicząca się gubią w tym co do ich obowiązków należy albo nie należy- proszę o odpowiedź
nie tylko w tej materii istnieje lekki chaosik w sądzie:))
np.kilka dni temu asesor w wydziale rodzinnym- wydając postanowienie do rąk rodziny zastępczej- prawomocne już od początku marca- nie ma to jak szybkość i nieopieszałość- powiedział ,że POWODEM OPÓ¬NIENIA WYDANIA TEGO POSTANOWIENIA JEST TO ,¯E WSZYSTKIE DOKUMENTY DOTYCZ¡CE TEJ SPRAWY BY£Y PRZEKAZANE DO MOPS!!!/- "zabawności" w tej sprawie dodaje fakt, że sąd nie zwrócił się w tej sprawie nigdy o przeprowadzenie wywiadu,udzielenie opinii na temat kandydatów a tu niespodzianka - według asesora papiery w tej sprawie mają leżeć u nas:))
rodzina w związku z powyższym jest o dobre kilka miesięcy w plecy z zasiłkiem- bo liczy się termin dostarczenie postanowienia, z sądu nadal nie mamy żadego postanowienia w tej sprawie.
czy wszędzie jest taki bałagan?
czy sąd u was ustanawia rodziny zastępcze bez opinii?
czy rodzinami zastępczymi zostają kandydaci z ograniczonymi prawami rodzicielskimi?
sorry ,że tak się rozpisałam
z dołu dziękuję za odpowiedzi