Hurra! Są już wyniki!

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: elfaf » 02 lip 2007, 14:06

---------- 17:30 29.06.2007 ----------

Wreszcie widzę znajomy kaptur :) Cieszę się, że oscypki nie zaszkodziły;) Ja w sumie wolę pierniki, ale na to bym mogła mijać codziennie od 15 września sklep firmowy ,,Kopernik" (uwaga to była reklama;) ) na toruńskiej starówce mam raczej marne szanse ;(

ps. ale nadziei nie tracę :)
Wznoszę zatem toast toruńsko-brodnicko-grudziądzki.

---------- 14:06 02.07.2007 ----------

Kropko, jak minął pierwszy dzień aplikacji w Szczecinie? Było w istocie tak gorąco jak przeczuwałaś? My na szczęście zaczynamy we wrześniu, więc temperatura zdąży nieco opaść (dosłownie i w przenośni) :) Miałaś może jakieś wieści od kapturzastego Jurka, bo martwię się, czy jednak nie przeholował z tymi oscypkami... ;)
,,Nec me pudet fateri nescire, quod nesciam" Cyceron
elfaf
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 9 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kropka » 03 lip 2007, 9:10

Witaj Elfaf..Ja "nietety" jestem "starym" kuratorem" (rodzinnym) i do tego od poniedziałku 2.07.na urlopie, stąd nie wiem, jak minął pierwszy dzień aplikacji. Na pewno dla wszystkich tegorocznych aplikantów był on niepowtarzalny.Od moich kuratorów społecznych-aplikantów wiem, że "było fajnie", ba, nawet byli już w terenie.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości, bo łatwo nie będzie.
Ps. Nie mam wieści od Jurka :wink: ,ale pewnie wkrótce się odezwie
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: elfaf » 03 lip 2007, 16:05

Ależ droga Kropko!!! W życiu bym Cię nie posądziła, że jesteś świeżo upieczonym aplikantem! Chodziło mi raczej o ogólne wrażenie (z pozycji patrona), jakie wywołali kandydaci na kuratorów. Jesteś dobrym duszkiem tego forum, osobą kompetentną i rzeczową (nie pozbawioną na szczęście odrobiny szaleństwa ;) ) i powinnaś zdecydowanie zmienić pewną terminologię.
¦miem nieśmiało zasugerować, by określenie ,,stary kurator" zastąpić sympatyczniejszym ,,doświadczony kurator" :)
Co więcej, jeśli ,,Twoi" kuratorzy społeczni awansowali na aplikantów (a tak wynika z Twej wypowiedzi), to znak, że prowadzisz swoistą kuźnię talentów. Gratulacje Kropeczko!!!
Oby tylko owi kuratorzy nie rozeszli się po dość odległych sądach rejonowych, bo co ty poczniesz sama z nagłym przypływem porzuconych akt... ;)
Tymczasem nie myśl o tym i korzystaj w pełni z zasłużonego urlopu!!!

ps. I nie próbuj mnie straszyć aplikacją, bo nawet Jurek nie taki straszny jak go malują ;)
elfaf
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kropka » 03 lip 2007, 17:15

Ano strachy na lachy :D Elfaf. Tak naprawdę to nie trzeba się niczego bać, lecz odważnie patrzeć w najbliższą przyszłość. Pozazdrościć Ci tylko entuzjazmu! Miła Elfaf :) . Jedynie dwie moje społeczne stały się aplikantkami - zawdzięczają to wyłącznie swojej niezwykłej pracowitości i oddaniu sprawom, więc bardzo się cieszę, że zostały docenione, jednocześnie żałując, że je stracę.Pocieszam się tym, iż zasilą one nasz Sąd i staną się faktycznymi koleżankami po fachu..Jestem patronem w tym roku, ale mój aplikant będzie musiał cierpliwie na mnie poczekać (jest to ON). Wspominając poprzednie aplikacje zawsze odnosiłam dobre wrażenie, jeżeli chodzi o aplikantów, myślę więc, iż będzie tak i tym razem. Bylebym tylko szczęśliwie wróciła :crazy:
Cóż, za kilka dni wyjeżdżam w moje ukochane góry wysokie, by naładować akumulatory i zapomnieć (się) na krótko o wszystkim.
Pozdrawiam Cię serdecznie
z odrobiną szaleństwa :lol:
Awatar użytkownika
kropka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 635 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Postautor: jurek » 03 lip 2007, 18:21

elfaf pisze:ps. I nie próbuj mnie straszyć aplikacją, bo nawet Jurek nie taki straszny jak go malują ;)

Oj elfaf chyba mnie z kimś mylisz !!!
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz

Postautor: jurek » 03 lip 2007, 18:26

Kropko w górach to Ty się lepiej nie zapominaj cos ostatnio zbyt dużo tam wypadków.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: elfaf » 03 lip 2007, 21:08

Jurku, nie prowokuj mnie! ;) Po tym kapturze poznam Cię wszędzie! :) Czy mi się wydaje, czy nieco osunął się on na oczy po tej ostatniej wizycie w Zakopanem? Poza tym uważaj, bo Ciechocinek nie tak znowu daleko...I nie zrazi mnie to, że słońce parzy...

ps. Kropko, słuchaj Jurka, chłopak ma rację !!! Ale odrobinka szaleństwa nie zaszkodzi :)pozdrawiam serdecznie!!
elfaf
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 03 lip 2007, 22:22

Nec me pudet fateri nescire, quod nesciam :roll:
Ciechocinek :?: :?: :?:
A co do Zakopanego to kaptur rzeczywiście mógł opaść po tych nie przespanych nocach :wink: powiem tak organizator stanął na wysokości zadania :D
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: elfaf » 04 lip 2007, 9:16

,,Nes scire fas est omnia"

Widocznie muszę zmienić informatorów ;) ale dajmy temu spokój kto gdzie przebywa i wj akim celu (praca, praca i jeszcze raz praca). Ważne, że forum istnieje i że Admin cierpliwie nas znosi ;) Pozdrawiam z deszczowego nieco Grodu Kopernika :)

ps. ja też mam za sobą nieprzespaną noc, ale to raczej wynik sprawozdanek a nie nocnych hulanek ;)

I tak to już jest: ktoś nie śpi, aby spać mógł ktoś..
Mam wrażenie, zrobiłam wczoraj dużo dobrej roboty i usnęłam spokojnie w poczuciu dobrze spełnionego zadania.
elfaf
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 04 lip 2007, 11:28

Deszczowo oj deszczowo :( Tak jakoś początek wakacji wypada paskudnie.
Elfaf jutro masz chyba kolejny etap kariery kuratorskiej ??? Zdradź tajemnice czy jesteś gotowa na podjęcie aplikacji w każdym sądzie rejonowym czy bierzesz jednak pod uwagę rezygnacje w przypadku niekorzystnej dla Ciebie propozycji ???
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: elfaf » 04 lip 2007, 14:03

Elfaf bardzo smutna :( Jutro stanie się wszystko jasne kto gdzie wywędruje na aplikację. W mojej obecnej sytuacji osobistej nie wyobrażam sobie miejsca pracy poza Toruniem (ewentualnie Chełmno). Przez usta nie chcą przejść słowa ,,¯egnaj Toruń".
A tak bardzo mi zależało (i zależy!!) na byciu aplikantem kuratorskim ;(
Jeszcze cała noc przede mną do namysłu, ale sama już nie wiem jaką podjąć decyzję. pomóżcie!!!

Widzisz Jurku, nawet Toruń płacze deszczem, że straci potencjalnie całkiem nienajgorszego aplikanta ;)
elfaf
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: jurek » 04 lip 2007, 15:32

Z tego co wiem to w Toruniu jest możliwość ewentualnego powrotu w przyszłości do miejsca zamieszkania już jako kurator. Osobiście powiem tak z roku na rok możliwość dostania się na aplikacje kuratorską będzie coraz bardziej utrudniona co objawiło się już w tym roku w Toruniu. Jeszcze nie było w historii ani okręgu toruńskiego ani okręgu włocławskiego w którym mam przyjemność pracować takiej ilości etatów jak obecnie w Toruniu. Jestem przekonany że tak sytuacja juz się nie powtórzy. Jeżeli w ogóle będą nowe to pojedyncze ilości a kandydatów zawsze tylu samo lub więcej. Elfaf decyzja będzie należała do Ciebie nie wiem jakie masz plany na wypadek odrzucenia propozycji która przedstawiona zostanie Ci jutro. Ja osobiście sam dojeżdżam do sądu z innej miejscowości (ok. 30 kil.) i obecnie za żadne skarby nie zmienił bym sądu !!! po prostu małe jest piękne hi hi hi. Rzeczywiście pewnie nie będziesz spać tej nocy bo twoja odpowiedz na przedstawioną jutro propozycję zaważy chyba na całym twoim życiu. Ja osobiście Twój obecny problem przekuł bym na radość z tego powodu że ta propozycja przedstawiona zostanie właśnie tobie a nie komuś innemu.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: aniołek35 » 04 lip 2007, 16:47

jurku chciałabym być taką optymistką jak ty, ale niestety nie jestem :(. ja też nie spie po nocach i rozmyślam podobnie jak elaf, co zrobić. jutro wielki dzień. z tego co wiem to nasz minister zaplanował ok.1000 etatów przez 3 lata, a co roku ma być ich ponad 300 na całą Polskę wiec nie jest zle. jak nie taraz to może innym razem uda się w Toruniu :).

P.S. dojeżdzasz 30 km, a do Grudziądza jest 75km więc dwa razy więcej i co ty na to? a droga z Torunia bardzo kiepska, a zimą? a jak dostanę teren w stronę Gdańska? koszty paliwa hmmm 700zł wystarczy?
aniołek35

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kanka » 05 lip 2007, 19:40

Karty zostały rozdane. Fortes fortuna adiuvat!

Już od wrzesnia, z zapałem przekroczymy progi Sądów, szkoda tylko, że nie wszystkim udało się dostać do tych wymarzonych. Jeszcze raz gratuluję wszystkim aplikantom. Sczególne podziękowania należą się.....Elfaf! Jeszcze raz WIELKIE dzięki :D

PS. Do zobaczenia 15 września, mam nadzieję, że kawka będzie równie pyszna jak dzisiaj :D
kanka

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: jurek » 05 lip 2007, 19:59

elfaf i aniołek35 pewnie świętują :D
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

PoprzedniaNastępna

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...