zażalenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zażalenie

Postautor: BartK » 12 lis 2005, 12:17

Co myślicie o zażaleniu kuratora na postanowienie sądu w postępowaniu wykonawczym :?: Chodzi mi oczywiście o postanowienia, gdzie wnioskodawcą był kurator. Z pewnością każdy już spotkał się z postanowieniem, z którym się nie zgadzał, jednak niewielu chyba decydowało się na złożenie zażalenia. Osobiście już jedno zażalenie napiałem (w swojej jeszcze krótkiej karierze :) i pod koniec listopada zostało już wyznaczone posiedzenie w penitencjarnym. Zobaczymy co z tego wyjdzie, zażaliłem się na postanowienie sądu w przedmiocie odstąpienia od zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Zet » 12 lis 2005, 15:16

Drogi Bartlomieju
Albo wpuszczasz brac kuratorska, albo ktos wpuscil ciebie w maliny. To co napisales nie ma sensu.
Po pierwsze:
Zawodowemu kuratorowi sadowemu tylko w jednej sytuacji przysluguje prawo do wniesienia zazalenia w postepowaniu wykonawczym. W mysl art. 162 par. 3 kkw na postanowienie odmawiajace udzielenia warunkowego zwolnienia przyluguje zazalenie zawodowemu kuratorowi sadowemu, jezeli skladal taki wniosek (moze to zrobic na podstawie art. 161 par. 2 kkw). Innej mozliwosci nie ma. W postepowaniu wykonwaczym zawodowy kurator sadowy nie jest strona (sa nimi prokurator, skazany, jego obronca lub pelnomocnik), a tylko stronom przysluguje prawo do wniesienia zazalenia.
Po drugie:
W mysl art. 20 par. 2 kkw zazalenie wnosi sie do sadu, ktory wydal zaskarzone postanowienie. Jezeli sad nie przychylil sie do zazalenia przekazuje je do sadu wyzszej instancji (W przedmiocie odstapienia od zarzadzenia wykonania kary pozbawienia wolnosci bedzie to wiec sad rejonowy, a w nastepnej kolejnoci sad okregowy - ale nie penitencjarny).
Drogi Bartlomieju - jezeli jest tak jak piszesz - prosze o podanie podstawy prawnej (!), na ktora sie powolales:
a) wnoszac zazalenie w przedmiocie odstapienia od zarzadzenia wykonania kary pozbawienia wolnosci
b) mowiacej o tym, ze wlasciwym do rozpoznania zazalenia w przedmiocie odstapienia od zarzadzenia wykonania kary pozbawienia wolnosci jest sad penitencjarny.
Az mnie zwalilo z nog. Mam nadzieje, ze to taki zart, ktory mial ozywic dyskusje na forum.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: BartK » 12 lis 2005, 15:46

Właśnie dlatego poruszyłem wątek na forum, ponieważ Sąd Okręgowy w Szczecinie V Wydział Penitecjarny przyjął zażalenie (wysłane za pośrednictwem sądu pierwszej instancji, który przekazał zażalenie właśnie do SO) i zostało wyznaczone już posiedzenie. Sprawa jest niewątpliwie bardzo ciekawa, jeżeli jest tak jak pisze Zet, to zażalenie powinno być już odrzucone z przyczyn formalnych przez sąd pierwszej instancji albo przez sąd penitencjarny.
Jeśli chodzi o właściwość rzeczową rozpatrywania wszelkich zażaleń na postanowienia w postępowaniu wykonawczym, to nie ulega wątpliwości, iż jest to zawsze wydział penitencjarny sądu okręgowego! Z Twojej wypowiedzi Zet wynika, iż sąd penitencjarny nie jest sądem okręgowym, a wiadomo przecież, iż jest inaczej :)
Czekam na kolejne uwagi w tym niewątpliwie ciekawym temacie :wink:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: opener » 12 lis 2005, 18:29

Bartuś jest autorem wątku i zarazem jego komentatorem pisząc:"Czekam na kolejne uwagi w tym niewątpliwie ciekawym temacie".To interesujące podejście. Oczywiscie Zet ma całkowitą rację. Fascynujaca jest zaprawdę dyskusja nt. czy sąd penitencjarny jest sądem okręgowym. Dla porządku dodam, ze kurator może złożyć zażalenie w jeszcze jednym przypadku - na podstawie art.13 par.3 kkw w sprawie, o rozstrzygnięcie której zwracał się do sądu.
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 12 lis 2005, 19:33

Nie zaspokoiłeś mojej ciekawości.Proszę przeczytaj uważnie moją wypowiedż i podaj podstawy prawne,na które sie powołałeś(pkt a i b jw)
Natomiast twoja dalsza wypowiedż wprowadza mnie w coraz większe osłupienie:
Jeśli chodzi o właściwość rzeczową rozpatrywania wszelkich zażaleń na postanowienia w postępowaniu wykonawczym, to nie ulega wątpliwości, iż jest to zawsze wydział penitencjarny sądu okręgowego
- otóz nie!To nigdy nie będzie sąd penitencjarny! (a ściślej rzecz biorąc Wydział Penit. i Nadzoru...Sądu Okręgowego),chyba ze postępowanie dotyczy osoby warunkowo przedterminowo zwolnionej.W przedmiocie osób , co do których sąd zawiesił wykonanie kary pozbawienia wolności(a rozumiem , ze o takim skazanym piszesz,skoro wniosek dotyczył zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności)właściwym jest:
inst. I -sąd rejonowy, który wydał zaskarżone postanowienie (jeśli postanowienie to nie zostanie zmienione w wyniku zażalenia sprawę kieruje się do):
inst II -sądu okręgowego (ale nie sądu penitencjarnego)
Opener-dzięki za reakcje
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 13 lis 2005, 3:42

Z tego wynika, iż mamy w Polsce dwa różne systemy prawne :) Zet - chyba musimy coś do nowego ministra w tej sprawie napisać :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: BartK » 13 lis 2005, 3:57

Przynajmniej cos się dzieje na forum - zapraszam innych do dyskusji
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: BartK » 15 lis 2005, 19:42

Ponieważ nikt już nie włączył się do dyskuji, więc znowu ja coś dodam. Jeśli chodzi o sąd właściwy do rozpatrzenia zażalenia w postępowaniu wykonawczym, to zawsze to będzie Sąd Okręgowy Wydział Penitencjarny i Nadzoru nad Wykonywaniem Orzeczeń Karnych, forumowicze Zet i opener są tutaj w Wielkim błędzie :!: Własnie to sąd penitencjarny jest wymieniony, obok sądu pierwszej instancji, jako organ postępowania wykonawczego (art. 2 kkw) Sąd drugiej instancji jest właściwy dla rozpatrywania zażaleń, ale w postępowaniu karnym (procesowym), a nie wykonawczym! Dla zainteresowanych wyślę na maila skan (bez danych osobowych i syg. oczywiście) postanowień SO w Szczecinie V Wydział Penitencjarny w przedmiocie zażaleń skazanych na postanowienia sądu pierwszej instancji w postępowaniu wykonawczym (np zażalenie na postanowienie w przedmiocie zarządzenia wyk. kary).
Kwestia druga: kompetencja kuratora do składania zażalenia: tutaj poczekam jeszcze na wypowiedzi innych kuratorów :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: opener » 16 lis 2005, 20:08

Mój błąd polega na tym,że nie dość wnikliwie zapoznałem się z wypowiedzią Zet,albo nie dość precyzyjnie sformułowałem swoją wypowiedź, no ale dzięki tropicielowi błędów Bartusiowi mam okazję do złożenia samokrytyki. Powtarzam więc,że w postępowaniu karnym wykonawczym kurator jest uprawniony jedynie w dwóch przypadkach,o których pisze Zet i ja, do składania zażaleń. Zasadą postępowania wykonawczego jest,iż prawo do składania zażaleń przysługuje skazanemu i prokuratorowi, a wyjatki od tej reguły, to właśnie wymienione wyżej dwa przypadki, w którym w jednym kurator wymieniony jest wprost , a w drugim może znaleźć się w kręgu podmiotów uprawnionych do złożenia zażalenia.
Druga kwestia - który sąd rozpatruje zażalenia, jest wydaje się tak oczywista,że nie warta dyskusji,bo to jest tak, jakbyśmy roztrząsali czy postępowanie karne wykonawcze w ramach podziału czynności w sądach toczy się w wydziale karnym czy w wydziale wykonawczym.Dlatego - uspokajając Bartka - jest to oczywiście wydział penitencjarny sądu okręgowego czy sąd penitencjarny, ale może tez być inny wydział (karny)sądu okręgowego, jeżeli w danym sądzie nie utwiorzono wydziału penitencjarnego.
opener
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: eipiem » 16 lis 2005, 20:36

Panowie- Bartuś,Opener,Zet-
jesteście Wielcy (za dociekliwość i przyzwoitość w dyskusji nt rozbieżności).
Z powodu swej nieustającej rodzinności nie mogę sie włączyć do konwersacji z Wami,ale z przyjemnościa obserwuję jej rozwój.
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Zet » 16 lis 2005, 21:01

Opener-już miałam o tobie takie dobre zdanie ,a tu bęc,dałeś się wmanipulować w pseudoprawnicze rozważania Bartłomieja.Szkoda.
Bartłomiej-przypominam ,ze czekam zgodnie z wczorajszą umową na owe kuriozalne postanowienie.Dopóki go nie zobacze,dalszą dyskusje w tej kwestii uważam za bezzasadną.Konsekwentnie unikasz podania podstaw prawnych o które prosiłam 4 dni temu(chyba sam nie wiesz na podstawie jakich przepisów tworzysz takie cuda).
Ostatnie słowo w kwestii formalnej.Art. 2 kkw owszem mówi, ze sąd penitencjarny jest organem postępowania wykonawczego podobnie jak sąd I instancji,czy dyrektor zakładu karnego,kurator zawodowy lub urząd skarbowy (pkt.1-10).Czemu więc (idąc twoim tokiem rozumowania)zażaleń nie miałby ropatrywać np.pkt.10 organ administracji rządowej(podoba ci się taka bzdura? )
Mylisz kolego 2 zupełnie odrębne kwestie :
1.organy postępowania wykonawczego,a
2.właściwośc rzeczowa sądu
Proponuję duzo czytać, a lepiej pytać bardziej doświadczonych.Dopóki nie otrzymam na piśmie tego o co prosiłam dyskusje z tobą na ten temat uważam za zamkniętą.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: eipiem » 16 lis 2005, 21:15

Oj,oj,a było tak fajnie.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: BartK » 16 lis 2005, 21:17

Najpierw coś dla eipiem: dzięki za uwagę, a użytwkownik Zet, to chyba Pani, a nie Pan :)
Do użytkownika Zet - mam już w domu kserokopię tego postanowienia, ale teraz walczę ze skanarem (dawno go nie używałem) - jednak dzisiaj jeszcze go pokonam i wyślę tego maila! Jeżeli Ty masz rację, to oznacza, że "mój" Wydział Penitencjarny jej nie ma :)
Nie piszę tego na priv, ponieważ chcę, aby wszyscy na bieżąco mogli obsewrować przebieg wydarzeń !
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: ewka » 16 lis 2005, 22:07

Bardzo chetnie dowiem się, jaką kierowałeś się podstawą prawną, Bartku zażalając się na postanowienie sądu w przedmiocie odstąpienia od zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej.

O ile dobrze zrozumiałam treść pierwszego postu, wnosiłeś o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności warunkowo zawieszonej, a sąd I instancji oddalił ten wniosek.
Tak?
ewka

Postautor: BartK » 16 lis 2005, 23:16

do ewka: poruszone zostały tutaj dwie kwestie: pierwsza to kompetencja kuratora do wniesienia zażalenia, a druga to właściwość sądu do rozpatrywania zazaleń w postępowaniu wykonawczym.

Co do kwestii drugiej, to własnie wysłałem na maila użytkownikowi Zet postanowienie SO w Szczecinie V Wydział Penitencjarny, które powinno rozwiać wszelkie wątpliwości. Jeżeli ktoś jeszcze chce zoabzcyć owe postanowienie, to prosze dać znać na priva.

Jeżeli chodzi o kompetencje kuratora do wnoszenia zażaleń w postępowaniu wykonawczym, to chciałbym jeszcze poznać opinie innych kuratorów na forum :!:

I na koniec jeszcze do Zet: nie wiem jak się ma doświadczenie do wiedzy - bo dla mnie nijak - jeżeli Ty, jak się domyślam doświadczony kurator, nie wiesz kto rozpatruje zażalenia w postępowaniu wykonawczym :!:
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych