Wymeldowanie małoletniego

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wymeldowanie maŁoletniego

Postautor: Barbara » 24 sie 2007, 20:00

Jest tak... Dziewczyna, która jeszcze w tym roku ukończy lat 18, przebywała poza domem (ze sprawy o demoralizację otrzymała orzeczenie o umieszczeniu w MOW, ale nie ma jeszcze skierowania do konkretnej placówki). I okazało się, że ze względu na długotrwałą nieobecność w domu została z niego przez matkę wymeldowana.
Widziałam stosowne zaświadczenie o wymeldowaniu z pobytu stałego, więc widać jest to możliwe. Ale czy naprawdę zgodne z przepisami ?
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: michal » 24 sie 2007, 20:06

Masz może podstawę prawną, na którą powołał się urząd, który wydał decyzję?
michal

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Kate » 24 sie 2007, 22:40

Kiedys miałam podobny przypadek, tylko sprawa dotyczyła osoby pełnoletniej. Urząd wydał decyzję administracyjną o wymeldowaniu z pobytu stałego powołując się na art. 15 ust. 2 Ustawy z 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych: "Organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która opuściła miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 3 miesiące i nie dopełniła obowiązku wymeldowania się".
Awatar użytkownika
Kate

Postautor: kesey » 24 sie 2007, 22:41

Witaj Barbaro!

Moim zdaniem wymeldowanie nastąpiło z naruszeniem przepisów. Sam fakt, iż nieletnia przebywa dłużej niż 3 miesiące poza miejscem pobytu stałego nie jest wystarczający do wymeldowania z pobytu stałego, o ile tylko MOW dokonał zameldowania nieletniej na pobyt czasowy (a powinien to zrobić)
Ustawa z dnia 10 kwietnia 1974 roku o dowodach osobistych i obiowiązku meldunkowym (Dz.U. Nr 14, poz. 85, z późn. zm.)

Art. 7.
1. Pobytem czasowym jest przebywanie bez zamiaru zmiany miejsca pobytu stałego w innej miejscowości pod oznaczonym adresem lub w tej samej miejscowości, lecz pod innym adresem.
2. Miejscem pobytu czasowego osoby zatrudnionej na statku morskim albo osoby, która w związku z wykonywaniem pracy przebywa przez określony czas w ruchomym urządzeniu mieszkalnym poza miejscem pobytu stałego, jest miejscowość, w której ma siedzibę zakład pracy zatrudniający tę osobę.

Art. 8.
1. Osoba zameldowana na pobyt czasowy i przebywająca w tej samej miejscowości nieprzerwanie dłużej niż 2 miesiące jest obowiązana zameldować się na pobyt stały, chyba że zachodzą okoliczności wskazujące na to, iż pobyt ten nie utracił charakteru pobytu czasowego. Za okoliczności uzasadniające zameldowanie na pobyt czasowy trwający ponad 3 miesiące uważa się w szczególności:
1) wykonywanie pracy poza miejscem pobytu stałego;
2) pobyt związany z kształceniem się, leczeniem, wypoczynkiem lub ze względów rodzinnych;
3) odbywanie czynnej służby wojskowej;
4) pobyt w zakładach karnych i poprawczych, aresztach śledczych, schroniskach dla nieletnich i zakładach wychowawczych.
2. Wątpliwości co do charakteru pobytu rozstrzyga właściwy organ gminy.
3. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu czasowego trwającego ponad 3 miesiące .

Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Barbara » 25 sie 2007, 19:03

Ta dziewczyna na razie nie jest w żadnym MOW, czeka dopiero na miejsce (którego zresztą już może nie zdąży dostać). Nie jest nigdzie zameldowana - ani czasowo, ani na stałe. Wymeldowano ją, gdy była na ucieczce z domu. Gdyby była dorosla - o.k., ale przecież jest jeszcze małoletnia...
Myślę, że najlepiej będzie, gdy zwrócę się do Biura Ewidencji Ludności z zapytaniem, na jakiej podstawie została wymeldowana. Widziałam zaświadczenie, ale nie zwróciłam na to uwagi.
Piszę o tym, bo mi to po prostu nie pasuje... Rozumiem - dorosły, który od wielu miesięcy jest "gdzieś w Polsce". Ale prawie 18-latka to mimo wszystko jeszcze małoletnia; jej rodzice maja ciągle nad nią władzę rodzicielską (która w tym konkretnym przypadku nie została nigdy nawet ograniczona), a władza rodzicielska wiąże się także z różnymi obowiązkami wobec dzieci, nawet takich "marnotrawnych".
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: kesey » 26 sie 2007, 1:53

Przepraszam Barbaro :!:
Zbyt pobieżnie przeczytałem Twój post i stąd moja nieprecyzyjna odpowiedź.
Twój pomysł, dotyczący zwórcenia się do Biura Ewidencji Ludności wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Jak słusznie zauważyła Kate, dziewczynę wymedlowano najprawdopodobniej na podstawie art. 15 ust. 2 Ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych. Zwracając się pisemnie do BEL rozważ możliwość zadania pytania o osobę kuratora, który reprezentował dziewczynę w toku trwania postępowania administracyjnego. Skoro z wnioskiem wystąpiła matka, nie mogła jednocześnie reprezentować dziewczyny w tej sprawie (art. 98 par. 2 pkt 2 krio.) a kurator powinien być ustanowiony przez sąd opiekuńczy (art. 99 krio.). Może znajdą się podstawy do unieważnienia decyzji, w oparciu o wydaniu jej z naruszeniem prawa materialnego.
W przeciwnym wypadku pozostaje tylko złożyć wniosek o wszczęcie postępowania opiekuńczego na zasadzie art. 109 krio., wskazując, iż rodzice naruszyli rażąco sposób wykonywania władzy rodzicielskiej uchybiając zapisom określonym art. 95 par. 3 krio. Sąd zgodnie z art. 109 par. 2 pkt 1 może zobowiązać rodziców i małoletniego do określonego postępowania, czyli ma możliwość nałożenia na rodziców zobowiązania do dopełnienia obowiązku meldunkowego względem małoletniej.
Nic bardziej konstruktywnego nie przychodzi mi do głowy i nie znjaduję innych sposobów na zmianę tej niekorzystnej dla małoletniej decyzji.
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Kate » 26 sie 2007, 12:54

Dodam tylko, że istnieje tryb odwoławczy. Od decyzji wydanej przez organ I instancji (Wójt, Burmistrz) przysługuje pisemne odwołanie do organu II instancji (Wojewoda) w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji.
W toku prowadzonego postępowania dot. wymeldowania z pobytu stałego w drodze decyzji administracyjnej, organ administracji kompletuje materiał dowodowy w postaci zeznań świadków, wyjaśnień stron postępowania, informacji Straży Miejskiej, Policji oraz innych urzędów i instytucji w celu ustalenia stanu faktycznego będącego podstawą do wydania decyzji w sprawie. W przypadku braku mozliwości ustalenia miejsca pobytu osoby, w stosunku do której prowadzone jest postępowanie o wymeldowanie, realizowana jest procedura ustanawiania przez Sąd kuratora dla nieobecnego celem reprezentowania w postępowaniu (w toku dalszego postępowania kurator obejmuje pozycję strony postępowania o wymeldowanie).
Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
Kate

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi