Jak wygląda praca kuratora z nieletnim i jego rodziną?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jak wyglĄda praca kuratora z nieletnim i jego rodzinĄ?

Postautor: BoBasia » 01 paź 2007, 22:26

Witam!

Obecnie odbywam praktyki u kuratora dla dorosłych, obserwuje ich pracę i w miarę możliwości i gościnności mojego opiekuna uczestniczę w obowiązkach. Mam natomiast problem z nawiązaniem kontaktu z Panią kurator dla nieletnich, stąd moje pytanie i prośba zarazem- proszę o inf. na temat tego jak w praktyce wygląda praca kuratora z nieletnimi i ich rodzinami? w jakim miejscu odbywają się spotkania, przy kim się odbywają, jakie są trudności, ja wygląda praca z rodziną, o co z reguły się pyta swoich podopiecznych itp. Prosze bardzo o wszelkie informacje dotyczące pracy kuratora rodzinnego.
BoBasia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 02 paź 2007, 22:25

BoBasiu- najlepiej złap Panią kurator rodzinną, podczas dyżuru w Sądzie i umów się z nią na wyjście w teren, gdzie pewnie najczęściej przebywa i stąd problemy z nawiązaniem z nią kontaktu :D.
Rzucony przez Ciebie temat, to materiał na całkiem spory elaborat- lepiej zobaczyć i napisać własne spostrzeżenia.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BoBasia » 02 paź 2007, 23:48

Hej!

Dziękuję za odpowiedź :) Problem jest troszkę bardziej skomplikowany...Pani kurator rodzinna nie chce ze mną rozmawiać o pracy a tym bardziej zabrać mnie ze sobą na wywiad ;/ tłumaczy się tym,że jestem przydzielona do Pani kurator dla dorosłych (zresztą Kierowniczki Zespołu Kuratorów) i że ona może udzielić mi informacji ;/ Co w takiej sytuacji? A ja chcę i potrzebuję wiedzieć jak wygląda praca kuratora rodzinnego od strony czysto praktycznej <załamana>.
Pozdrawiam
BoBasia

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: tomek » 03 paź 2007, 19:17

Witam!! Nie wiem z jakiego regionu piszesz, ale może jest tam więcej niż jedna kurator rodzinna. Poza tym, jak sama piszesz, chcesz poznać pracę kuratora rodzinnego od strony czysto praktycznej, więc na forum jest to raczej niemożliwe, albowiem tu rządzi słowo pisane :) Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi