kontrola zakładów pracy

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

kontrola zakŁadów pracy

Postautor: kysiu » 28 paź 2005, 20:30

witam wszystkich. chciałem zapytać, jak kuratorzy w Polsce radza sobie z kontrolowaniem zakładów w których wykonywana jest kara ograniczenia wolności, jak wygląda ta kontrola i jak często się odbywa. pozdrawiam.
kysiu

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: trener » 29 paź 2005, 14:35

kontrola dotyczy nie tyle samych skazanych, co osoby odpowiedzialne za ich nadzorowanie - składamy niezapowiedziane wizyty w zakładzie pracy i sprawdzamy ilu skazanych pracuje, a ilu zostało odnotowanych, nie jest to doskonały sposób, ale zdecydowanie wpływa dysyplinująco na osoby odpowiedzilane za kontrole pracy skazanych
trener

Postautor: BartK » 12 lis 2005, 15:06

Kontrola ma na celu sprawdzenie czy przestrzegane są przez zakłady przepisy dot. wykonywania kow. Podczas kontroli udzielamy również róznych wskazówek i na miejscu zgłaszamy swoje uwagi. Kontrola powinna być raczej zapowiedziana, ponieważ niekiedy może trwać nawet do 3-4 godz., a jak wiadomo wyznaczony pracownik nie zajmuje się tylko nadzorowaniem kow. Myślę, iż kontrola w każdym zakładzie powinna odbywać się minimum raz w roku. Po przeprowadzonej kontroli sporządzamy protokół z ustaleniami i zaleceniami pokontrolnymi. Odpis protokołu przekazujemy kierownikowi zespołu oraz do kontrolowanego zakładu.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: mihu » 16 lis 2005, 18:08

Witam,mam wrażenie ,że nie w kazdym miejscu w Polsce można realizować kontrolowanie zakładów w pełnej formule,którą zakłada rozporzadzenie.Martwię się,że konsekwencją kontroli,wnikliwych kontroli,byłaby rezygnacja znacznej ilosci zakładów z przyjmowania skazanych do wykonywania kary .To smutne,ale jest to konsekwencja przepisów dot.wykonywania kow w Polsce, ale również stosunku środowisk lokalnych do idei probacji ,niestety często tego nie rozumieją samorządowi i nie tylko samorządowi włodarze. pozdrawiam
mihu

Postautor: BartK » 16 lis 2005, 18:31

Masz całkowitą rację mihu, ale co zrobić ... takie mamy przepisy :( Słyszałem jednak, iż są projekty zakładające finansowanie badań lekarskich oraz ubezpieczenia skazanych z funduszy państwowych :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: mihu » 16 lis 2005, 20:00

Racja Bartłomieju,tylko znając mobilność i zasobność naszego budżetu może się okazać,że już np. w sierpniu nie będzie funduszy na stosowne wydatki. Możliwym rozwiązaniem stanie się zobowiązanie skarbu państwa i budżetów samorządowych,wreszcie lokalna władza powinna praktycznie uczestniczyć w istotnym stopniu w działaniach probacyjnych.Co o tym sądzisz?Moim zdaniem sam skarb panstwa ,to mogą być poważne trudności.Pozdrawiam
mihu

Postautor: eipiem » 16 lis 2005, 20:44

Wiecie co słyszałam,że gdzieś na pd-wsch m.in. kuratorzy dla dorosłych z innymi ludźmi dobrej woli utworzyli stowarzyszenie (w zadaniach statutowych wpisana była m.in. pomoc skazanym) i to Stowarzyszenie pozyskiwało m.in z nawiązek orzekanych przez Wydz.Karne środki,ktorymi następnie dysponowało pomagając np.byłym skazanym.
Może jest to pomysł jak sprawę wziąć troche w swoje ręce.Moje doświadczenie jest takie,że sędziowie karni orzekaja nawiązki na rzecz instytucji/organizacji zajmujących sie pomocą dla dzieci.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: agula » 06 kwie 2006, 20:15

Hej witam w naszym okręgu kontrole zakłądó pracy prwadzone są co miesiąc zawierają dokłądnie te same dane jaki wynikaja z harmonogramów powielamy w zasadzie czynności pracowników zajmujących się prowadzeniem dokumentacji pracy ze skazanym po co ?nie wiem ma to jakiś wpływ na skazanych ( przyspieszenie postępowania w związku z opóźnieniem dostarczanych przez zakłądy pracy harmonogramów) niemniej jednak uważam że to przesada.......... - kontrolować 5 zakłądów co miesiąc.
agula

Postautor: anca » 07 kwie 2006, 20:28

Kontrole zakładów pracy to faktycznie trochę niezręczny obowiązek...nie mniej jednak faktem jest ,że na nas spoczywa.
U nas przyjeliśmy zasadę ,że kontrole przeprowadzamy raz w roku.Kontrola jest poprzedzona wczesniejszym instruktażem ,jest zawsze zapowiedziana.
Kontrolujemy zakłady pracy pod kątem realizacji obowiązków jakie nakłada na nie rozporządzenie...punkt po punkcie.
Sporzadzamy protokół kończąc konkretnymi zaleceniami.
Protokoły są przedkładane prezesowi SR.który przesyła je do wójtów ,do dyrektorów poszczególnych podmiotów oraz do Prezydenta ,który wczesniej je wyznaczył.
Nie wiem czy jest to najwłaściwsza forma ,ale taka praktyka nam się sprawdziła.
Przyznam jednak ,że w roli organu kontrolującego ,nie mając instrumentów do egzekwowania obowiązków,czujemy się trochę jak" papierowe tygrysy".
Mamy po cichu nadzieje ,że wkrótce wejdzie w zycie nowe rozporzadzenie odnosnie WO ,zdejmujace z firm szereg obowiązków...może będzie chociaz w tej działce łatwiej i prościej...:):)
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Myra » 03 sie 2006, 19:27

Ciekawe ilu kuratorów tak naprawde ma czas na dokonywanie takich kontroli. Mój przykład: 70 dozorow własnych, 70 dozorów u kuratorów społecznych, 60 spraw DU, srednio 60 Wo. Skazani na kow mieszkają w wioskach, wioseczkach, przysiółkach. Mój teren to dwie gminy (poza moim miejscem zamieszkania), a każda z gmin po ok.20 miejscowości. Skazani na ogół wykonują orzeczone prace społeczne w miejscach zamieszkania.
Myra

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych