uchylanie się od dozoru

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

uchylanie się od dozoru

Postautor: Becia » 18 paź 2007, 19:13

Mam małe pytanko - wskażcie jakie zachowanie traktujecie jako uchylanie się od dozoru? Zaznaczam, że nie jest to pytanie podchwytliwe i nie mam zamiaru prowadzić żadnej ankiety. Proszę więc o odpowiedzi miłe koleżanki i miłych kolegów.
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: represja » 18 paź 2007, 20:36

Jeżeli bez uzasadnionej przyczyny przestępca będący pod dozorem kuratora unika kontaktów z kuratorem, zmienia miejsce pobytu bez uprzedniego zawiadomienia kuratora, nie reaguje na pisemne wezwania do stawienia się w siedzibie kuratora.
represja

Postautor: Girl whit pearl's hair » 18 paź 2007, 21:23

uchylanie od dozoru to rónież postawa psychiczna:) jeśli skazany nie chce udzielać informacji odnośnie przebiegu okresu próby... ciekawe ale na tej podstawie Sędzia zarządził na mój wniosek jedną z kar
Girl whit pearl's hair

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: represja » 19 paź 2007, 10:04

ciekawe jakby był niemową albo trafiłaby mu się amnezja:) heh
represja

Postautor: Becia » 23 paź 2007, 18:35

Może ktoś z koleżanek i kolegów mi odpowie- po jakim czasie (w praktyce nie w teorii) po zmianie przez dozorowanego miejsca zamieszkania/pobytu bez wskazania kuratorowi nowego czy też wyjazdu poza granice kraju bez takowego powiadomienia - uznajecie że uchyla się od dozoru. Rodzina podaje Wam lub nie gdzie dozorowany przebywa faktycznie.
Becia

Postautor: BartK » 23 paź 2007, 20:04

W tym temacie pozwolę sobie przypomnieć problem kiedyś przeze mnie poruszony ...
http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=168
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Becia » 24 paź 2007, 18:03

Niby zaproponowana przez Bartka dyskusja była na temat - jednakże ponawiam pytanie - po jakim czasie praktycznie składacie wniosek. To pytanie nie jest całkowicie bezpodstawne, gdyż ostatnio w uzasadnieniu pewnego postanowienia dowiedziałam się, iż trzymiesięczny termin braku jakiegokolwiek kontaktu z dozorowanym (przy prawdopodobnie wyjeździe zagranicę, gdyż tego też nie było można ustalić) jest za krótki. Faktycznie jednakże brak kontaktu sprowadził się do paru dobrych miesięcy.
Becia

Postautor: BartK » 25 paź 2007, 8:33

Becia pisze:po jakim czasie praktycznie składacie wniosek

Zależy od konkretnej sytuacji, nie można wszystkich spraw generalizować. Trochę bardziej rygorystycznie traktuję warunkowo przedterminowo zwolnionych.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: tuchan » 10 lut 2008, 21:11

Girl whit pearl's hair słusznie pisze, ze uchylanie się to "postawa psychiczna". Wazny jest więc stosunek psychiczny skazanego do dozoru i brak obiektywnych przyczyn które powodują, że np.nie kontaktuje się z kuratorem.

Po jakim czasie praktycznie składać wniosek?
To kwestia Twojej oceny. "Uchyla się", więc robi to niejednokrotnie, przynajmniej 2 razy i tyle moim zdaniem wystarczy. Choć niektórzy pewnie uznają, że "uchylanie się" powinno mieć charakter bardziej uporczywy.

Jak mówię - kwestia Twojej oceny.
Złóż wniosek, a resztę pozostaw Sądowi.
"jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić" W.Łysiak
Awatar użytkownika
tuchan
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Postautor: kgb14 » 10 lut 2008, 21:40

tuchan napisał/a Uchyla się", więc robi to niejednokrotnie, przynajmniej 2 razy i tyle moim zdaniem wystarczy.
Co wg Ciebie to znaczy ???
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: tuchan » 10 lut 2008, 22:41

Uchyla się, więc robi to więcej niż 1 raz, w innym przypadku w kkw napisano by -np. sąd może zarządzić karę, gdy skazany przynajmniej raz UCHYLI£ się od...itd. Przez stwierdzenie, iż "robi to niejednokrotnie" chciałem zwrócić uwagę na pewien ciąg zawinionych zdarzeń, których sprawcą jest skazany. A do powstania takiego "ciagu" z logicznego punktu widzenia potrzebne są najmniej 2 zdarzenia ;)
Bodajże u Jedynaka nazwane to zostało "uporczywością".
Awatar użytkownika
tuchan
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Nabi » 11 lut 2008, 0:42

A ja jestem zażenowany :oops: tą dyskusją i to w dodatku wykonywaną publicznie. Po raz kolejny ekshibicjonistycznie obnaża się "profesjonalizm" naszego środowiska. :twisted:
Zastanawiam się ilu z dyskutujących to kuratorzy, a jeśli wszyscy, to jakim cudem nimi zostali - na usprawiedliwienie może być tylko fakt, że ustawa i akty wykonawcze są stosunkowo świeże, a nikt w tej grupie zwodowej nigdy nie pokusił się o weryfikacje kawlifikacji zawodowych. :twisted:
Nie zmienia to faktu, że infantylizm problemu (i dyskusji) przynosi tylko wstyd, bo kwestia definiowania uchylania sie od dozoru należy do ABC umiejętności zawodowych kuratora.
Nabi

Postautor: tuchan » 11 lut 2008, 1:08

Nie chcę Cie tutaj publicznie diagnozować, ale...zawsze intrygowali mnie internetowi frustraci, co to w każdym temacie muszą się wypowiedzieć i absolutnie nic do niego nie wnieść. Człowieku: masz coś do powiedzenia w tej materii to powiedz, nie masz, bądź żenuje Cię merytoryczny poziom dyskusji to OMIÑ ją szerokim łukiem, weź psa i idź do lasu pobiegaj.
Wiesz, nie wszyscy są takimi mędrcami jak Ty, ludzie mają różny staż pracy, różną wiedzę i... niestety będziesz musiał się z tym pogodzić. A chwała im (nam) za to, że starają się coś robić, by tę wiedzę zdobywać i poszerzać. Po to m.in. jest to forum i po to tutaj gadamy.

Powtórzę: nie podoba Ci się - OMIÑ i sprawa załatwiona.

A sprawa "uchylania się od dozoru" wbrew pozorom jest dość złożona. Nie na darmo temat ten jest podejmowany w różnych metodycznych opracowaniach (chociażby "Zarys metodyki pracy kuratora sądowego" red.Jedynak). Przy czym wyobraź sobie, że nie znajdziesz tam tylko 2 zdań w tej materii, ale kawał tekstu Stasiaka poświęcony tematyce "uchylania się". Słowem problem nie jest tak oczywisty czy jak twierdzisz "infantylny".
Ostatnio zmieniony 11 lut 2008, 2:00 przez tuchan, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
tuchan
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 11 lut 2008, 1:52

Tuchan napisał : P.S. Ja to bym Cię "weryfikacji psychicznej" poddał i podejrzewam, że nie byłoby za różowo

Tuchan , zdecydowanie przeginasz !!!!
Obrażasz kolegę który przypuszczam jest nieco bardziej doświadczony od Ciebie .
Moje pytanie było skierowane do Ciebie nie bez powodu .
W mojej ocenie nie masz w ogóle pojęcia co znaczy uchylanie się od dozoru . Jeśli jestes aplikantem to przypuszczam jeszcze się dowiesz co znaczy uchylanie się od dozoru , praktyka Ci pokarze .
Dla podpowiedzi : a może dozorowany nie stawił się nie bo nie chciał , może nie mógł . Trzeba ,,udowodnić'' że robił to celowo , jest jeszcze 100 innych powodów dla których skazany sie nie stawił na wezwanie , lub nie zastałeś go w domu i nie nawiązałeś z nim kontaktu . A może po prostu nie żyje a Ty o tym nie wiesz ?
Mysle , że jak zostaniesz kuratorem ( o ile ) to będziesz postępował właściwie .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: tuchan » 11 lut 2008, 14:50

---------- 00:58 11.02.2008 ----------

Słuchaj, przecież wyraźnie napisałem:
"Wazny jest więc stosunek psychiczny skazanego do dozoru i brak obiektywnych przyczyn które powodują, że np.nie kontaktuje się z kuratorem".

Jeżeli istnieja "obiektywne przyczyny" to nie będzie to uchylanie. I w tej materii między nami zgoda.

Tuchan proszę bez wycieczek osobistych. Tym razem tylko zapowiedź warna. Oczywiście, nie w związku z treścią tego posta, ale poprzedniego. Nie musimy się tutaj kochać, ale możemy przynajmniej szanować. kesey

---------- 13:50 ----------

ok, poniosło mnie trochę, przepraszam, ale jak czytam forum to wolałbym czytać rzeczowe posty p.Nabiego dotyczące poruszanego tematu. Powinien podzielić się zwoją wiedzą w tym zakresie, a nie skupiać sie na krytyce innych czy wykazywaniu "infantylności" poruszanego tematu. Każdy się uczy i nie ma nic złego w tym, że pyta. Od tego w końcu jest forum. Przeglądajac wątki wolałbym po prostu czytać rzeczowe dyskusje a nie wypowiedzi nic nie wnoszące do danego tematu. Stąd mój post, jeżeli zbyt osobisty, to przepraszam.
Awatar użytkownika
tuchan
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych