Jestem nowym społecznym. proszę o radę

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Jestem nowym spoŁecznym. proszę o radę

Postautor: Iśka » 20 paź 2007, 15:23

Cześć. jestem nowa. Dostałam nadzór nad 14 - latkiem. który oczekuje na ośrodek wychowawczy. Nie realizuje obowiazku szkolnego, włóczy się, robi co chce, Moze ktos mi poradzi co z nim robić do czasu umieszczenia w ośrodku?
Iśka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 21 paź 2007, 1:19

Starać się mu pokazać co może zrobić, aby do ośrodka nie trafić i w miarę możliwości i kompetencji wspomóc go w tych działaniach.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Barbara » 21 paź 2007, 11:35

Ale nie wolno składać tanich obietnic, typu: jak się z tego i tego wywiążesz, orzeczenie o skierowaniu do ośrodka zostanie zmienione. Jest to tylko szansa; ono może być zmienione, o ile przed otrzymaniem skierowania do konkretnej placówki ktoś taki wniosek złoży...
Moje ostatnie doświadczenia wskazują, że na miejsce w MOW nie czeka się już tak długo, jak kiedyś. Jeśli przyjdzie skierowanie, warto tego dzieciaka przygotować. Różne "głupie" zachowania nastolatków skrywają lęk. Oni często bardzo boją się placówek, myląc zresztą MOW z ZP. Dobrze jest pokazać MOW jako szansę poukładania życia, skończenia szkoły...Dobrze opowiedzieć o kimś (oczywiście anonimowym), kto wrócił z takiej placówki zadowolony (osobiście znam wielu takich). Warto też powiedzieć, że w przypadku dobrego zachowania można się starać o wcześniejsze zwolnienie (tylko nie nazywać tego warunkowym!!! - niekiedy spotykałam się z takim nazewnictwem). Perspektywa "do 18 roku życia" jest dla 14-latka nie do wyobrażenia; dobrze, żeby wiedział, że to może być znacznie wcześniej.
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: Iśka » 21 paź 2007, 20:07

---------- 20:05 21.10.2007 ----------

Bardzo dziękuję, za rady. Ciesze się, że sie odezwaliscie.
Iśka

Podziękował : 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi