nie uczciwy kurator pomocy!!!!!!!!!!!!!!!

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

nie uczciwy kurator pomocy!!!!!!!!!!!!!!!

Postautor: numii » 29 lis 2007, 15:55

:cry: :cry: :cry: Proszę pomóżcie :!: Mój przyszły mąż dostał nadzór kuratora. Nie zależnie od tego jak sie starał, nie mógł sprostać jego oczekiwaniom. Jednym z obowiązków męża było podjęcie pracy. W naszym mieście jest z tym duży problem. W mieście oddalonym o 60 km mam rodzinę i kiedy byliśmy tam w odwiedzinach, Paweł dostał pracę. Z początku dojeżdżaliśmy lecz postanowiliśmy wynająć tam mieszkanie, a tymczasowo zatrzymać sie u rodziny. Przez 2 tyg. nie mieliśmy telefonów. Kiedy byliśmy u tej rodziny drugi dzień, udało mi się wziąć wolne i pojechać do kuratora w sprawie męża. Opisałam sytuację. Jakiś czas potem, mąż stawił się osobiście. Nadmienię , że wcześniej dostawał wezwania do odbycia kary pozbawienia wolności lecz pisał o odroczenie. W owym okresie również otrzymał takie wezwanie z tymże teraz mógł starać się już o zawieszenie sprawy. Jako że chciał wywiązywać się z obowiązku pracy, nie brał dni wolnych w obawie, że ją straci. Przekroczył czas uprawniający do złożenia wniosku o zawieszenie. Zgłosił się na wezwanie dzielnicowego, gdzie został zatrzymany i przewieziony do ZK w celu odbcia kary pozbawienia wolności na okres 6- ciu miesięcy. Poszłam do kuratora, opisałam sytuację i poprosiłam o napisanie wniosku o przerwę w karze z uwagi na 2 niepełnosprawnych dzieci i pozostawienie nas bez środków do życia. Kurator powiedział, że nie ma takich uprawnień ( w k.k. znalazłam, że ma) i że zapowiadał mi, że mąż będzie mia kłopoty. Było to nawiązanie do sytuacji, gdzie kilka m-cy wcześniej, w czasie wywiadu pod nieobecność męża, proponował mi sex, a ja odmówiłam. Wniosek napisaliśmy sami ale boję się co dalej... :cry: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
numii

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Easy » 29 lis 2007, 16:35

Nie bardzo rozumiem jekiej pomocy oczekuje Pani od kuratorów. Z Pani wypowiedzi wynika, że mąż , za popełnione przestępstwo został skazany prawomocnym wyrokiem Sądu, a teraz odbywa karę. Po porady prawne należy się udawać do adwokata, radcy prawnego , a nie do kuratora, który owszem ma możliwość skłądania wniosków, ale widać nie uznał tego za celowe. Może w inny ( czyt. bardziej obiektywny ) sposób oceniał zachowanie Pani męża. Na przyszłość : o ile w/w znowu trafi pod dozór , to on powinien się z kuratorem kontaktować,a nie żona w zastępstwie.
....i tyle
Easy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: nie uczciwy kurator pomocy!!!!!!!!!!!!!!!

Postautor: BartK » 29 lis 2007, 19:20

Przede wszystkim proszę o umieszczanie tematów we właściwych działach, wątek musiałem przenieść, ponieważ nie tam było jego miejsce.

numii pisze: Kurator powiedział, że nie ma takich uprawnień ( w k.k. znalazłam, że ma)

Przerwa w karze p.w. regulowana jest w k.k.w. (kodeks karny wykonawczy), a nie w k.k. (kodeks karny).

numii pisze:Było to nawiązanie do sytuacji, gdzie kilka m-cy wcześniej, w czasie wywiadu pod nieobecność męża, proponował mi sex,

W takich przypadkach zawiadamia się organy ścigania.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi