Parę pytanek

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Parę pytanek

Postautor: DonKamilio » 04 gru 2007, 17:28

Witam mam 17 lat czyli podlegam już chyba pod dział dorosłych :P

moje pytanka odnoszą się do mojego wyroku zamieszczam screen z wyrokiem może to wam pomoże ;) zdjęcie tu :idea:

1. Czy jest jakieś uniwersalne konto na które mógł bym wpłacić karę? Bo nie zostałem poinformowany gdzie ją dostarczyć.
2. Czy pkt 5. oznacza że jestem zwolniony z opłat za kuratora(tak przeczytałem na jednym forum)?
3. Na czym polega w skrócie dozór takiego kuratora, rozumiem że jest to sprawdzanie jak idzie mi w szkole i czy jestem w domu o 22:00(telefonicznie czy osobiście??) ale co jak ktoś z znajomych ma urodziny?? Wystarczy, że powiem, że mnie nie będzie, czy może muszę wrócić do godz. 22:00 :roll: :?
DonKamilio

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: Parę pytanek

Postautor: BartK » 04 gru 2007, 18:03

Czy jest jakieś uniwersalne konto na które mógł bym wpłacić karę?

Nie widzę tutaj żadnej kary pieniężnej, zapewne chodziło Tobie o nawiązkę, która jest środkiem karnym. Numer konta zapewne uzyskasz bezpośrednio u pokrzywdzonego, nie wiem jednak czy nie łatwiej będzie wpłacić bezpośrednio w kasie Urzędu Miasta w Grudziądzu.

Czy pkt 5. oznacza że jestem zwolniony z opłat za kuratora

Zostałeś zwolniony z kosztów sądowych, a dozór kuratora jest zawsze gratis od firmy :)

Na czym polega w skrócie dozór takiego kuratora

Kurator będzie Cię odwiedzał przynajmniej raz w miesiącu w miejscu zamieszkania, a w razie potrzeby może także zbierać o Tobie informacje w szkołe, w środowisku sąsiedzkim, u dzielnicowego, a także w innych miejscach. Kurator będzie także sprawdzał czy nie popełniłeś ponownie przestępstwa, a także czy nie toczy się nowe postępowanie. To tak w skrócie.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: DonKamilio » 04 gru 2007, 18:29

Czyli nie będę codziennie sprawdzany?? :) to miło :P. Zawsze myślałem że się płaci za kuratora... dziękuję za odpowiedzi ale przypomniałem sobie kolejne pytanie jak długo będzie trwał taki dozór ??
DonKamilio

Postautor: BartK » 04 gru 2007, 18:58

DonKamilio pisze: jak długo będzie trwał taki dozór ??

Okres próby w Twoim przypadku wynosi 3 lata. Tyle samo też będzie wynosił dozór kuratora.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: DonKamilio » 04 gru 2007, 19:20

nie można tego jakoś skrócić ?? xD
DonKamilio

Postautor: marekl9 » 04 gru 2007, 22:28

Można jak bedziesz grzeczny: szybciutko zapłacisz nawiązke, nie podpoadniesz dzielnicowemu ani sąsiadom i rodzinie, nie popełnisz nowego przestępstwa w okresie próby i będziesz mial dobre oceny w szkole.
NIe wszytko wygląda jednak tak łatwo jezeli przypadkiem popełnisz przestępstwo w okresie próby to możesz trafic do Zakładu Karnego na ww 6 miesięcy. Wszytkie kwestie wyjaśni ci kurator który zapewne się zgłosi do Ciebie ;-)
ps. Zachowaj potwierdzenie wpłaty nawiązki
ps2. dozór można skrócić ale potrwa ok rok czasu
„Ilu ludzi, tyle zdań”
Awatar użytkownika
marekl9
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: DonKamilio » 05 gru 2007, 1:31

rozumiem że kurator może zapukać do drzwi w "każdej chwili" (pierwszy raz) bo wyrok dostałem tydzień temu.
DonKamilio

Postautor: kesey » 05 gru 2007, 1:52

To jeszcze trochę czasu minie, zanim zapuka. Jednakże zrobi to bez zapowiedzi :lol:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: DonKamilio » 05 gru 2007, 10:10

dziękuję za wszystkie informacje ;)

temat do zamknięcia/usunięcia/ cokolwiek ;P
DonKamilio