Problem z nowym Zarządzeniem do spraw biurowości

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Problem z nowym ZarzĄdzeniem do spraw biurowości

Postautor: kurator8 » 21 sty 2008, 10:42

POMOCY ! Czy ktoś wie?
Jakie sprawy w związku z nowym zarządzeniem do spraw biurowości przekazywane są do zespołu i wpisywane do wykazu "O". Czy są to wszystkie orzeczenie które do tej pory przekazywane były do P czy też te orzeczenia które zawierają obowiązki z art. 72 KK ? Jeśli tylko te z obowiązkami to czy pozostałe zostają w sekretariatach?
mój email: kurator8@gmail.com Dziękuję za wszelkie informacje.
kurator8

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 21 sty 2008, 19:21

Czy był sens umieszczania tego samego tematu w trzech działach? Pozostałe dwa oczywiście już skasowałem.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Tomasz Macul » 23 sty 2008, 21:55

W myśl nowej instrukcji klurtorzy maja prowadzić jedynie sprawy O z obowiązkami, nic nie wskazuje na to, że chodzi tu tylko o obowiązli nałożone w oparciu o art. 72kk. Teoretycznie kuratorzy powinni zwrócić akta dotyczące tych spraw (bez obowiazków) do sekretariató poszczególnych wydziałów , w praktyce czekamy na wytyczne co do trybu przekaznywania. Nowe wyroki dot. O bez obowiązków nie wpływają do zespołu kuratorskiego i pozostają w sekretariatach.
Tomasz Macul

Postautor: Adam » 26 sty 2008, 13:19

W moim zespole właśnie jesteśmy w trakcie przekazywania do wydziału wszystkich spraw P bez nałożonych obowiązków. Zostają tylko sprawy z obowiązkami, ale nie tylko na zasadzie art 72 kk, również inne art. wchodzą w grę, gdzie mowa jest o obowiązku.
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 26 sty 2008, 15:04

na przykład jakie konkretnie?
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Lukas » 26 sty 2008, 19:48

Adamie, poproszę o to samo co Anca.
Proponuję zajrzyj do tego samego tematu w innym miejscu - myślę o naszym forum.
Mam wrażenie, że tam jesteśmy odrobinę dalej.
Osobiście uważam, że powinniśmy mieć w swoich referatach tylko te sprawy, w których występują obowiązki probacyjne.
Proponuję przeanalizować treść paragrafu 415 ust. 2 zarządzenia, które staramy się zozjaśnić, a następnie porównać to co tam jest zapisane z treścią par.508 ust.8 zarządzenia, którym tak żywo jesteśmy zainteresowani.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 26 sty 2008, 21:29

witam . ja tylko w kwesti poparcia Lukas- a .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Adam » 27 sty 2008, 18:33

anca pisze:na przykład jakie konkretnie?

np. Art. 46.§ 1 kk
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Lukas » 27 sty 2008, 19:53

Adamie, art.46par.1 k.k. jest klasycznym, kodeksowym środkiem karnym.
W dalszym ciągu proponuję, zajrzyj do zarządzenia MS i przeczytaj treść
par. 415 ust. 2 i porównaj to co jest tam zapisane z zapisem w par. 508 ust. 8.
Dla ułatwienia podaję treści obu paragrafów:

§ 415.1. Wykaz "Wzaw" prowadzony jest w sądzie rejonowym i okręgowym dla ewidencjonowania nazwisk osób, wobec których prawomocnie orzeczono karę grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności z zastosowaniem warunkowego zawieszenia wykonania kary na okres próby.
2. Do wykazu wpisuje się w szczególności nazwisko i imię skazanego, nazwę sądu orzekającego, sygnaturę akt sprawy, datę wydania i prawomocności orzeczenia, rodzaj orzeczonej kary /kara grzywny, kara ograniczenia wolności, kara pozbawienia wolności/, okres próby, karalność skazanego, nałożone wyrokiem obowiązki i ich podstawę prawną /art. 72 § 1-8 k.k., art. 72 § 2 k.k./oddanie skazanego pod dozór orzeczone w wyroku, podstawę prawną dozoru /art. 73 § 1 k.k., art. 73 § 2 k.k./, oznaczenie sprawującego dozór /dozór kuratora sądowego lub innego podmiotu/, zmianę i ustanowienie nowych obowiązków w okresie próby wraz ze wskazaniem wnioskodawcy /kurator, prokurator, skazany lub z urzędu/ i datę orzeczenia, sygnaturę akt Ko, oddanie pod dozór w okresie próby, datę orzeczenia oraz wskazanie wnioskodawcy /kurator, prokurator, z urzędu/, uchylenie obowiązków w okresie próby, wskazanie wnioskodawcy /kurator, prokurator, skazany, z urzędu/ i datę orzeczenia, datę zakończenia okresu próby z podaniem przyczyny, zarządzenie wykonania kary z podaniem daty i przyczyny /art. 75 § 1 k.k., art. 75 § 2 k.k.; popełnienie innego rodzaju przestępstwa niż określone w art. 75 § 1 k.,k., rażące naruszenia porządku prawnego w inny sposób, uchylanie się od dozoru, uchylanie się od wykonywania nałożonych obowiązków lub środków karnych, uchylanie się od uiszczenia grzywny, określonych w art. 75 § 3 k.k., innych/, wnioskodawcę /kurator, prokurator, z urzędu/, a także ewentualnie daty oraz wyznaczone terminy wywiadów zleconych przez sędziego w okresie próby.

8. W wykazie O rejestruje się nazwiska i imiona osób, wobec których orzeczono obowiązek, w związku z okresem próby bez orzeczonego dozoru kuratora sądowego, nazwę sądu orzekającego i sygnaturę akt sprawy, imię i nazwisko kuratora zawodowego oraz datę przydzielenia mu sprawy do wykonania, rodzaj obowiązku i jego podstawę prawną, adres pobytu skazanego, ewentualny termin do wykonania obowiązku, datę rzeczywistego wykonania obowiązku; w rubryce "Uwagi" zaznacza się, czy obowiązek jest nałożony w związku z warunkowym umorzeniem postępowania karnego, warunkowym zawieszeniem kary pozbawienia wolności, grzywny, ograniczenia wolności lub udzieloną przerwą w karze pozbawienia wolności.
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anca » 27 sty 2008, 19:56

Adamie ...ale po co komplikować zycie...Lucas podał jasną wskazówkę- odwołał się do Rozporządzenia.
Po co szukac na siłę innych podstaw prawnych. Dla mnie jest to jednoznaczne.
§ 415.2. Do wykazu wpisuje się w szczególności nazwisko i imię skazanego, nazwę sądu orzekającego, sygnaturę akt sprawy, datę wydania i prawomocności orzeczenia, rodzaj orzeczonej kary /kara grzywny, kara ograniczenia wolności, kara pozbawienia wolności/, okres próby, karalność skazanego, nałożone wyrokiem obowiązki i ich podstawę prawną /art. 72 § 1-8 k.k., art. 72 § 2 k.k./, oddanie skazanego pod dozór orzeczone w wyroku, podstawę ....

...zdaje się ,że odpowiadliśmy w tym samym momencie:)
Może podwójna odpowiedż rozwieje resztki watpliwości:)
anca
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 24 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: Adam » 27 sty 2008, 20:18

Ale skoro w wyroku jest napisane, że na podstawie art. 46 par 1 kk Sąd zobowiązuje oskarżonego do naprawiania szkody np. poprzez zapłatę określonej kwoty, to trudno to nie traktować jako obowiązek. Dlatego w naszym zespole doszliśmy do wniosku, że jeżeli jw wyroku jest wyraźnie mowa o obowiązku, w którym chodzi o naprawienie szkody, to sprawy te zostawiamy. Jutro poruszę jeszcze ten temat w zespole, bo mam mętlik w głowie :roll:
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Lukas » 27 sty 2008, 22:23

Adamie, czy jeśli znajdziesz w kodeksie karnym, karnym wykonawczym a może w kpk wyraz "obowiązek", to będziesz to przyjmował do wykonania?
Jest zasadnicza różnica pomiędzy obowiązkiem probacyjnym a środkiem karnym.
Obowiązk j.w. sąd "nakłada", natomiast środek karny "orzeka". Wprawdzie często występuje przy niektórych śodkach karnych wyraz "obowiązek", "zakaz" etc..., lecz nie są one tożsame z obowiązkami probacyjnymi i nie należą do katalogu obowiązków kuratorskich przy wykonywaniu spraw "O".

Chciałbym nadmienić, że w związku z nowym zarządzeniem ministra (bardzo dobrze, że wreszcie ono jest zmienione), należy znowelizować (zmienić) rozporządzenie MS z 12.06.2003r. - szczególnie zmianie powinna ulec treść par. 12, choć nie tylko. Problem ten warto omówić (przedyskutować) w oddzielnym temacie.

Pozdrawiam
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Adam » 28 sty 2008, 0:59

W takim razie trzeba będzie zweryfikować te ustalenia w naszym zespole. Ja osobiście nie jestem prawnikiem i nie zagłębiałem się w ten temat aż tak bardzo, porostu przyjąłem to co zostało ustalone w zespole, ale widocznie błędnie interpretowano u nas to rozporządzenie odnośnie spraw z obowiązkami. "Obawiam" sie tylko, że na moim odcinku spraw P pozostanie jakieś 15 z dotychczasowych 100. Dzięki za wyjaśnienia. Jak dobrze że jest to forum :)
Adam
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 29 sty 2008, 21:27

anca napisała
Po co szukac na siłę innych podstaw prawnych. Dla mnie jest to jednoznaczne.

dla mnie nie jest to jednoznaczne . Mam wątpliwości i przypuszczam , że inni również je mają .
Ponadto uważam , że skoro sa wątpliwości to nie my powinniśmy je roztrzygać i się tym martwić tylko powinno zostać to ustalone przez kompetentne organa .
Omawiane art. 415 i 508 różnią się od siebie .
Dodam jeszcze , że jeden art. dot. sekcji wyk. a drugi nas . Dlaczego ich ma być ,,naczelny'' ? :) :) ;)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Lukas » 29 sty 2008, 22:49

Witaj Kgb14.
Oczywiście, że jest różnica pomiędzy par.415 i 508. Chodzi bowiem o dwa różne i w różnych miejscach prowadzone urządzenia ewidencyjne.
Mam podobne do Twojego spostrzeżenie, że my staramy się je na forum, dyskutować, interpretować itp. - lecz w żadnym przypadku nie rozstrzygać.
Pozdrawiam
Lukas
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych