Wniosek o zwolnienie

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wniosek o zwolnienie

Postautor: arturretke » 02 lut 2008, 14:19

Witam,
Dostałem 10 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata i dozór kuratora.
Moje pytanie: po jakim czasie można by w jakiś sposób znieść dozór kuratora (zakładając jego dobrą opinię o mnie) ? Czy odbywa się to na mój wniosek czy na wniosek kuratora?
arturretke

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 02 lut 2008, 14:39

a w czym przeszkadza dozór ? Kurator jest po to aby pomagać a nie przeszkadzać i utrudniać życie .
Nie ma określonego terminu po jakim czasie można znieść dozór. Dozór jest tylko czasem obligatoryjny .
Wniosek może wnieść i kurator i dozorowany . Jednak w mojej ocenie sąd przychyli się do zdania kuratora . Wątpie np. czy po miesiacu lub 2 Sąd zniesie dozór nawet jeśli opinia o skazanym będzie wzorowa . Podkreślam , że jest to moje zdanie na temat zniesienia dozoru .
Ponadto należy zauważyć , że zniesienie dozoru to nie jest skrócenie okresu próby . Po ewentualnym zniesieniu dozoru skazay przechodzi pod tzw, dozór uproszczony .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: arturretke » 02 lut 2008, 14:51

Wiem, że okres próby się nie skraca.
Może nie chodziło mi o 2-3 miesiące ale co najmniej 6-12 miesięcy (przy dobrej opinii).

Aha, i takie pytanie. Czy dostanę jakieś powiadomienie o pierwszym terminie spotkania?

"Art. 169 § 2. Skazany oddany pod dozór obowiązany jest bezzwłocznie, a najpóźniej w ciągu 7 dni od powzięcia wiadomości o oddaniu go pod dozór, zgłosić się do kuratora sądowego tego sądu rejonowego, w okręgu którego dozór ma być wykonywany."

Jeśli przebywam obecnie w miejscu innym (Olsztyn) niż miejsce stałego zameldowania (okolice Szczytna) ponieważ studiuję, to do którego sądu mam się 'niezwłocznie' udać ?
arturretke

Postautor: BartK » 02 lut 2008, 15:17

Udaj się do tego sądu, który jest właściwy dla adresu, którym aktualnie dysponuje sąd. Dozór mozna przenieść do innego sądu i tutaj należy zwrócić się do kuratora zawodowego.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: arturretke » 02 lut 2008, 15:27

Bartłomiej pisze:Udaj się do tego sądu, który jest właściwy dla adresu, którym aktualnie dysponuje sąd. Dozór mozna przenieść do innego sądu i tutaj należy zwrócić się do kuratora zawodowego.

No właśnie, w jaki sposób przenieść dozór/zwrócić się do kuratora ?
arturretke

Postautor: kgb14 » 02 lut 2008, 17:53

Jeśli poinformujesz kuratora , tego który prowadzi sprawę ( przypuszczam , że w tym sądzie gdzie zapadł wyrok ) o zmianie miejsca pobytu , powiesz jak długo masz zamiar przebywać gdzie indziej to kurator będzie wiedział co ma zrobić . Nie musisz prosić o zmianę miejsca wykonywania dozoru .
PAMIÊTJ poinformuj gdzie jesteś i na jak długo .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: arturretke » 02 lut 2008, 20:18

To było tak, że ja się przyznałem do winy i od razu wyznaczono mi kary..
Wniosek tak ogólnie wypłynął zupełnie z innego województwa ale 'papiery' przeniesiono już do Sądu Rejonowego w Szczytnie czyli niedaleko mojego miejsca stałego zameldowania. Ale na co dzień przebywam w Olsztynie a tam jest inny Sąd Rejonowy i bardzo proszę o napisanie po kolei kroków jakie muszę podjąć w swojej sytuacji..
arturretke

Postautor: kgb14 » 02 lut 2008, 20:50

Nie będę dyskutował z wyrokiem to po pierwsze .
Po drugie to chyba pan wie jaki sąd wydał wyrok i tam należy zgłosić się do kuratora i poinformować gdzie się przebywa ( chba , że wyrok zapadł w sadzie poza terenem na którym pan mieszka ).
Jeszcze inaczej , dozór będzie prowadził kurator , zgodnie z takim adresem jaki widnieje w aktach głównych sprawy . Tam gdzie odbierał pan korespondencję .
Jeśli w trakcie sprawy sie pan przeprowadził , lub po wydaniu wyroku i nie poinformował pan sądu o zmianie miejsca pobytu to jest tak jak pisałem wcześniej . Już prościej nie potrafię :( .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi