medicje w sprawach cywilnych

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

medicje w sprawach cywilnych

Postautor: koris » 23 lis 2005, 22:41

gdzie można znaleźdź informacje nt mediatorów do spraw rozwód, czy mediacje prowadzone przez kuratorów będą za darmo a przez mediatorow "z listy" za pieniadze? czy będąjakieś obowiazkowe szkolenia takich osób czy społeczny może być mediatorem. :roll:
koris

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 25 lis 2005, 20:53

Witaj Koris,
zajrzyj proszę do sekcji "Kuratorzy rodzinni" do wątku "mediacja z nieletnim i w postępowaniu cywilnym".Tam znajdziesz kilka stron dot.mediacji.
Jesli chodzi o Twoje pytania to:mediatorzy tzw stali muszą mieć stosowne przygotowanie.Mediacje tzw sadowe mogą prowadzić kuratorzy sądowi i biegli z RODK.Nikt jeszcze nie wie jak będą oni wynagradzani bo czekamy na rozporządzenie MS w tej sprawie.
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

mediacje w sprawach cywilnych

Postautor: koris » 25 lis 2005, 22:25

dziekuje za odpowiedz w sprawie mediacji. Myślę, że z wynagrodzenie będzie w jakis sposób łaczone z ryczłtem za wywiad rozwodowy. Zgłosiłam się do mediacji i przygotowuję się sama wzorując na przepisach dot. mediacji w sprawach karnych i nieletnich. Tak naprawdę przeprowadzając wywiad rozwodowy zawsze prowadziłam "mediacje" z małzonkami gdy tylko pojawił się problem czy to miejsca pobytu dziecka, czy częściej problem kontaktów rodzica czy nawet dziadków z dzieckiem. Myślę, że mediacje to dobry sposób żeby pomoc ludziom się rozejść a może czasem pogodzić się.
P.s. Nauczyłam się niedawno korzystać z internetowej poczty, cieszę się że dzięki temu mogę z Wami rozmawiać. Jestem kuratorem rodzinnym.
koris

Postautor: eipiem » 25 lis 2005, 22:50

Koris,
cieszy mnie Twój entuzjazm.Polecam odbycie szkolenia dla mediatorów bo mediacja to specyficzna procedura spotkania sie dwóch stron bedących ze soba w sporze przy udziale neutralnego mediatora.To co my kuratorzy rodzinni robimy w swojej pracy to raczej rozmowy mediacyjne.Mediacja musi przebiegac z zachowaniem 5 zasad:dobrowolności,bezstronności,poufności,neutralnosci i akceptowalnosci.
Kuratorzy sadowi w roli mediatora będa mieli kłopot z zagwarantowaniem wypełnienia zasad mediacji.
Ale to zależy również od uregulowań (których jeszcze nie ma,powinny ukazać się przed 10.12.2005r.) i od samych mediatorów (etyka mediatora).
Zapraszam do wymiany poglądów-
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Ultra » 26 lis 2005, 19:26

Póki co tylko kuratorzy społeczni mogą byc jednocześnie mediatorami (i to tylko w sprawach karnych, nie mogą natomiast prowadzic mediacji w sprawach nieletnich). kuratorzy zawodowi nie mogą byc mediatorami w spr karnych i nieletnich, będą jednak mogli byc w sprawach cywilnych.
jeśli chodzi o przygotowanie - szkolenie to tylko jest ono obowiązkowe dla mediatorów, ktorzy prowadzą mediacje z nieletnimi. mediatorzy mediujący sprawy karne nie muszą przejśc wcześniej szkolenia dla mediatorów.
Polskie Centrum Mediacji do 5 wymienionych wyżej przez eipiem zasad dodaje także, jako bardzo ważne: zasadę fachowości i bezinteresowności a także szacunku.
Ultra

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi