codziennosc kurateli sądowej

Tematy związane z powoływaniem kuratorów społecznych, aplikacją kuratorską, egzaminem, odbywaniem praktyk studenckich, pisaniem prac dyplomowych itd. Ogólnie: pytania i odpowiedzi, które zainteresują kandydatów do zawodu i pełnienia funkcji kuratora, studentów, uczniów, aplikantów ...

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

codziennosc kurateli sĄdowej

Postautor: madzialena » 08 maja 2008, 15:56

Witam:)
Mam pytanie. Pisze prace licencjacka na temat funkcjonowania kurateli sądowej. Jeden z rozdziałow to : Codzienność kurateli sądowej w relacjach kuratorów. Mogłabym liczyc na pomoc?
Byłbym bardzo wdzieczna za opisanie takiej codziennośći chociaż w kilku zdaniach.

Temat został przeniesiony. Proszę o wybór właściwych działów na forum. Bartłomiej
madzialena

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 08 maja 2008, 17:03

6.00 wstawanie ( czynności po wstaniu )
7.00 wyjazd do pracy
8.00 biuro ( kawa + dymek )
8.20 otwieram szafe i poczta mnie przygniata
8.30 do 10.00 nie wiem w co ręce wsadzić bo ciągle ktoś mi gitarę zawraca i odbieram telefony od masy dozorowanych i innych skazanych
jak dobrze idzie to o 10.00 może coś napisze z dnia porzedniego jeśli byłem gdzieś na wywiadach , dozorach
jak jest bardzo dobrze to 14.30 może jeszcze coś zrobię i polecę na wywiady ( oczywiście te nie cierpiące zwłoki )
do 16.30 - 17.00 ( jak nie padam na twarz) to zleci. 17.30 wyjazd do domu 18.30 jak dobrze idzie jestem w domu.

( do powyższego należy dodać , że telefon dzwoni bardzo często , zaróno w biurze jak i prywatny ( dodorowani go mają ) , czynny jest od poniedziałku do piątku . Na wekendy i święta mam drugi .

To był przykład pracy terenowo /biurowej .
Często jest tak , że nie wychodze z biura , bo akurat jest tyle pisania , załatwiania , przyjmowania stron , odbierania telefonów . Może być też tak , że jestem tylko w terenie ale to tak max. 2 dni ( jak dobrze idzie :-) ) . Do tego kutator ma przynajmniej jeden dzień dyżuru . Oraz ustalony dzień ( z pewnym wyprzedzeniem ) kiedy to ide do ZK odwiedzić moich osadzonych dozorowanych .
Oprócz przyjmowania stron , rozmawia się jeszcze kuratorami społecznymi u siebie , kuratorzy przychodzą też różnie .
Ponadto wszystko zależy od obciążenia , proporcje mogą sie zmienić .

Może inne koleżanki/koledzy coś jeszcze Ci napiszą .

Ja właśnie wróciłem z posiedzń sądu , miałem je do 14.45 więc jestem nieco szybciej w domu , ale i tak jestem zmęczony ( rano było biuro i kolosalna poczta bo jeszcze w środę byłem cały dzień w terenie )

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: tomek » 08 maja 2008, 21:59

"Codzienność kurateli sądowej w relacjach kuratorów". Relacjach z kim? Czy też chodzi o relacje typu: mój kochany pamiętniczku, co uczynił mój przedmówca. Może więcej szczegółów, a może trochę pomysłowości i sięgnięcie do ustawy o kuratorach, oraz licznych rozporządzeń regulujących naszą pracę. Ale to pod warunkiem, że ma to być praca licencjacka a nie powieść. Pozdrawiam
tomek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: madzialena » 09 maja 2008, 7:23

Przeczytałam już komentarz do ustawy K. Gromek, tak ze te wszystkie rozporzadzenia juz zawarłam . Ale to ma być codzienność w opinii kuratorów sądowych. jak ta praca wygląda na codzien, nie jak powinna wygladac.
Kgb14 dziekuje za szczegółowy plan dnia:)
madzialena

Postautor: ksb » 10 maja 2008, 0:23

A dla mnie codziennośc kurateli to zmaganie z niemocą: nie można pomóc materialnie tym którzy tego potrzebują, nie można izolowac ofiary od sprawcy przemocy, nie można załatwic terminu leczenia czy terapii dzisiaj, kiedy uzależniony jest gotowy ją podjąc i wiele, wiele "nie można"...
Można za to dac wsparcie, dobre słowo, życzliwośc i zrozumienie. Czy to wystarczająca rekompensata za te wszystkie " nie można"?
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: gaga » 10 maja 2008, 22:53

poza tym co powyzej to kurator uczestniczy jeszcez w posiedzenaich wykonawczych, sadu, nieraz jest świadkiem (:, zajmuje się odbiorem małoletnich,.... troche tego jest
ale zwykły dzień to:
a/ sąd - od rana kilku wezwanych, potem kilku takich co sobie przyszli z czyms konkretnym lub niekoniecznie, poza tym masa klepanie po klawiaturze......masa masa, notataki, wnisoki do sadu i tysiac innych pism
b/ teren tu jest różnie różniscie bo np. zaplanujesz sobie 10 wizyt i jedziesz i większości domów nikogo nie zastajesz i nagle teren staje sie dniem biurowym, a to czego sie nie zorebiło to na wieczór lub inny dzień. Można też tel, się umawiac ale to oakzuje sie nieraz niezbyt dobre bo nigdy sie nie ile u kogo czasu spedzisz - u jednego 15 minut i kogoś innego 2 godz, a są i lepsze wynik np 5 godz przy wywiadzie
Dużoby pisac..............................
gaga

Postautor: madzialena » 13 maja 2008, 11:39

jetsem wdzieczna za wypowiedzi:)))
prosze nadal aby odpowiadac, jak wygląda codzienność kurateli w Waszych relacjach?:)
madzialena

Postautor: Elwira » 16 maja 2008, 15:26

:roll: poniedziałek-środa - praca w terenie, od około godz. 10 do 14 potem powrót do domu, zrobienie obiadu i ok. 17 znowu w teren do 20-21. Często praca w terenie w weekendy (duża częśc dozorowanych pracuje poza terenm i wracają na weekendy do domów). Czwartek -
piątek praca w sądzie i to co napisał kgb...
Oprócz tego ciągłe nerwy związane z ciągłymi bzdurnymi kontrolami i ciągłe wyliczanie statystyk, na nowo, prawie co miesiąc, bo do okręgu są potrzebne, ciągłe liczenie. :twisted: Moi niektórzy dozorowani wyczaili już gdzie mieszkam, więc czasami przychodzą do domu, szczególnie jak są "nawiani". Miodzio! Telefonu staram się nie podawać...
Elwira

Wróć do Chcę zostać kuratorem, jestem studentem, potrzebuję pomocy ...