Demoralizacja i nadzór kuratora

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Demoralizacja i nadzór kuratora

Postautor: pauli19916 » 17 cze 2008, 16:01

Tak więc spawa jest dość zawiła.
Jesienią tego roku obchodzę 17 urodziny. Mieszkam z babcią, moi rodzice mieszkają za granicą, dwa miesiące temu się rozwiedli.
Rok temu babcia złożyła do sądu sprawę o demoralizację, ponieważ spotykałam się z 20 lat starszym ode mnie mężczyzną.
Miałam robione badania psychologiczne, na których napisałam, że ojciec jest potworem, a mama jest mi bardzo bliska, po czym dostałam opinię, w której nie było nic wspomniane o tym, co napisałam o ojcu, za to po mamie, mówiąc krótko, pojechali. Nie wiem dlaczego. Miesiąc temu przydzielono mi kuratora, mimo, że zeznałam, co potwierdziła babcia, że z tym mężczyzną kontaktów nie utrzymuję, a moje zachowanie i opinia w środowisku szkolnym, są wzorowe i nikt nie miał nigdy żadnych zastrzeżeń. Wszyscy zawsze mnie sobie chwalili. Wyrok się uprawomocnił, od 3 tygodni (od uprawomocnienia wyroku), kurator nie przyszedł do mnie, chociaż za 2 tyg. ma złożyć raport na mój temat.

Chciałabym się dowiedzieć:
-jak wyglądać będą postępowania kuratora wobec mnie (chociaż tak teoretycznie).
-jak długo będzie trwał nadzór kuratora w tym przypadku (do 18 czy 21 roku życia)
-czy jeśli chcę studiować prawo, będzie to możliwe
-jak wyglądają wakacje, kiedy mam nadzór kuratora (czy konieczne jest meldowanie się, że się wyjeżdża i gdzie i z kim się jedzie)
pauli19916

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 18 cze 2008, 2:09

Witam.

1. Będzie sprawował kontrolę nad Twoim funkcjonowaniem i w ramach realizowanego nadzoru pokazywał Ci możliwości skorygowania tych elementów, które spowodowały zastosowanie środka wychowawczego.

2. To zależy od Ciebie- na pewno nie dłużej niż do 21 roku życia.

3. Raczej nie powinno to stanowić przeszkody, chyba że uczelnia ma jakieś wewnętrzne przepisy.

4. Tak, należy poinformować kuratora o terminie i miejscu pobytu.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: pauli19916 » 18 cze 2008, 11:57

Cóż, rozmawiałam z kuratorem i powiedziała mi, że jeśli chodzi o sprawę o demoralizację, to nadzór jest do 18 roku życia...
Czy kurator mógł kłamać??
A jeśli chodzi o wakacje, czy kurator będzie sprawdzać, gdzie i z kim przebywam??
pauli19916

Postautor: kesey » 19 cze 2008, 0:52

Skoro tak powiedziała kurator, z którą miałaś kontakt to chyba nie ma powodu jej nie wierzyć. Wspominam wyłącznie o uwarunkowaniach formalnych (jeżeli masz ochotę spojrzyj w art. 73 Ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich- dla mnie ten zapis jest jasny a tak na marginiesie to czyn karalny jest również przejawem demoralizacji, o czym z kolei mówi art. 4 upn. i tym samym sprawa o czyn karalny poniekąd jest także sprawą o demoralizację).
Biorąc pod uwagę to o czym napisałaś- pewnie będzie chciał dużo wiedzieć na ten temat i niewykluczone, iż podejmie jakieś działania dla zweryfikowania Twej prawdomówności.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Postautor: pauli19916 » 19 cze 2008, 8:03

A w jaki sposób może próbować zweryfikować :?:
Będzie przyjeżdżać w miejsce, gdzie będę na wakacjach (przykład) :?:
pauli19916

Postautor: kesey » 20 cze 2008, 0:20

Każdy z kuratorów jest autonomiczny w doborze metod i środków, więc nie mogę Ci odpowiedzieć co uczyni nadzorujący Ciebie kurator- zależy to wyłącznie od jego inwencji.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Postautor: pauli19916 » 20 cze 2008, 10:47

Ok. Ale możliwe jest, że "odwiedzi" miejsce, gdzie będę spędzać wakacje??
pauli19916

Postautor: kesey » 20 cze 2008, 21:49

Możliwe jest, ale na ile prawdopodobne- nie wiem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi