zażalenie

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Zet » 23 lis 2005, 17:50

Krokus - czy możesz podać na jaką podstawę prawna powołałeś się wnosząc zazalenie?bo w tym cały problem.

Poczekamy na postanowienie SO Szczecin w sprawie zainicjowanej przez Bartłomieja i zobaczymy co dalej z tym tematem robić?

Nasuwa mi się następująca reflaksja.
Kuratorzy w sprawach dużej wagi (a taką chyba można nazwać ten temat)wykazują się zadziwiającą biernością.
Bo albo wnoszą owe zażalenia(jak Krokus i Bartłomiej)albo nie wnoszą-innej opcji nie ma.Liczba osób ,które zabrały w tej sparwie głos w stosuku do ilości wyświetleń zdaje się potwierdzać ,że większość postawiła się w wygodnej roli obserwatorów.Szkoda, bo z takim podejściem trudno raczej przenosić góry.
I jeszcze jedno -pamiętając jakie emocje w srodowisku sędziowskim wywołała nasza ustawa(bardzo złe,co znalazło odzwierciedlenie w stanowisku Krajowej Rady Sądownictwa), wydaje się ,że możliwość składania zażaleń na postanowienia sądu we wszystkich sprawach inicjowanych przez kuratora,byłaby nie do zaakceptowania przez środowisko sędziowskie.
Sprawa uregulowania tego problemu w klarownych i jasnych zapisach ustawowych byłaby (jeżeli wogóle)kwestią bardzo odległą.
Natomiast interpretacja obecnych przepisów - no cóz??Zmiany w interpretacji przepisów zdarzją się ,wcale nie tak rzadko(nie tak odległa zmiana interpretacji przepisów co do tego,czy złozenie wniosku o odrocznie wykonania kary pozbawienia wolności wstrzymuje jej wykonanie.Do czasu sprawy Rywina wstrzymywało -obecnie nie).
Szkoda tylko, ze kuratorzy w obliczu tak ciekawego tematu pozostają w ukryciu. Pozdrawiam wszystkich, ktorzy zabrali w dyskusji głos.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Postautor: Zet » 30 lis 2005, 20:23

Bartłomiej

Co z Twoim zażaleniem?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 01 gru 2005, 0:45

Witaj Zet, czekałem aż o to zapytasz... otóż postanowiłem nie iść na posiedzenie, na które zresztą nie byłem wzywany, tylko sobie w ten piatek zadzwonie do sekretarki i zapytam o wynik :) Chciałem uniknąć pytań dot. zasadnosci wnoszenia zażaleń przez kuratora. W tej sytuacji mój ukochany wydziałe penitencjarny musiał sobie radzić sam. Oczywiście o wszystkim będę informował!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kesey » 01 gru 2005, 2:34

¯ałuję, iż tak rzadko zaglądałem na dorosłe forum :lol: Pasjonująca dyskusja, może momentami obarczona grzechem urażenia miłości własnej, ale na ogól nie przekraczająca granic dobrego smaku :!: Niestety, nic nowego do niej nie jestem w stanie wnieść, gdyż jako rodzinny absolutnie jestem pozbawiony możliwości wnoszenia zażaleń na jakikolwiek postanowienia Sądu Rodzinnego (nawet jeśli autorem wniosku jest kurator, sąd wszczyna postępowanie z urzędu, a nie na wniosek i w przeciwieństwie do kkw.- kpc. i krio. nie przewidują możliwości składania przez kuratora zażalenia w żadnym wypadku). Nie oznacza to, iż nie marzyłoby mi się istnienie takich rozwiazań, przynajmniej w przypadku wniosku składanego przez kuratora w postępowaniu wykonawczym.
Bartku! Koniecznie napisz o rozstrzygnięciu w tej sprawie- piątek jest już jutro (a w zasadzie chyba nawet dziś) :). Byłoby nieźle, gdyby zaistniał precedens, stanowiący uzasadnienie dla ewentualnych kolejnych zażaleń, składanych przez kuratorów (może rodzinni też by się kiedyś takich możliwości doczekali). Pozdrawiam wszystkich, którzy wzięli udział w dyskusji.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: BartK » 02 gru 2005, 21:12

Moje zażalenie wydział penitencjarny pozostawił bez rozpoznania :( Jak otrzymam postanowienie do ręki, to napiszę coś więcej o tej sprawie. Musze jeszcze powiadomic przewodniczącego wydziału karnego, którego zaskarżyłem postanowienie, był on bardzo ciekawy rostrzygniecia, poniewaz podobnie jak dla mnie, to nowe doswiadczenie w jego karierze zawodowej. Należy tutaj podkreslic, iz ten przewodniczacy przyjął zażalenie i przekazał do penit.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Krokus » 03 gru 2005, 1:14

Dobry wieczór,
Odpowiedź dla ZET - przepraszam za zwłokę - art. 19/1 kkw i art. 20/2 kkw w zw. z art. 75/2 kk.
Bartłomiej - i tak gratuluję, nawet jeżeli zażalenie ostatecznie przepadlo w II instancji, w związku z wniesiem, jak mniemam, "przez osobę nieuprawnioną".
Krokus

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: mihu » 03 gru 2005, 9:26

Droga Zet,biało,ptaszki śpiewają a Ty nie uspiłaś mojej czujności.Bardzo dziekuję za posta,był doskonały.Przez moment nawet utraciłem krztynę czcigodności,ale już jest w porządku.
Bartłomieju gratuluję,bo w praktyce przerabiałeś problem interpretacji możliwości składania zażalenia.W ostatnim okresie konsultowałem się z sędziami,różnych szczebli,aby uzyskać jednoznaczną odpowiedż co do możliwości składania zazaleneń w postępowaniach incydentalnych z naszych wniosków.Uzyskiwałem ,niestety zawsze dwie odpowiedzi,młodsi sędziowie bez wahania twierdzili ,że posiadamy takie uprawnienia.Starsi,bardziej doswiadczeni twierdzili,że wszystko na to wskazuje,ie nie mamy takich możliwości.
Twój przypadek Bartłomieju raczej potwierdza brak takowych uprawnień,chociaż Krokus... Bartłomieju pozdrawiam i podaj więcej informacji po zapoznaniu się z postanowieniem .
Nie ma śniegu,nie ma ptaszków /karmnik pusty/,czcigodności pozostaje krztynka, pozdrawiam Zet i wszystkich zażaleniowców.
mihu

Postautor: Zet » 03 gru 2005, 11:41

Fajnie, że jesteście.

Mihu - dziękuję za pozdrowienia. Jak to dobrze, że nie jestesmy obrażalscy :D .

Krokus - wszystkie podane przez ciebie wyżej podstawy prawne, oczywiscie mają zastosowanie w postępowaniu wykonawczym, ale nie wskazują one, że to kurator jest osobą uprawnioną do składania zażaleń na postanowienia sądu.
Art. 19 par. 1 kkw sąd orzeka na wniosek prokuratora, skazanego, albo jego obrońcy lub pełnomocnika oraz urzędu, a jeżeli ustawa tak stanowi - na wniosek innech osób.
Obecnie ustawa nie stanowi, aby ową "inną osobą" był kurator (oczywiści cały czas abstrahuję od 2 przypadków, kiedy kuratorowi zażalenie przysługuje).

Mihu pisze:
Starsi,bardziej doswiadczeni twierdzili,że wszystko na to wskazuje,ie nie mamy takich możliwości.
Twój przypadek Bartłomieju raczej potwierdza brak takowych uprawnień, chociaż Krokus...

Dlatego dobrze by było (jeśli masz taką możliwość) pokazać na forum (oczywiście bez danych osobowych) treść twojego zażalenia oraz przychylającego się do niego postanowienia sądu. Byłaby to dla nas ciekawa lektura.

Kesey pisze:
Nie oznacza to, iż nie marzyłoby mi się istnienie takich rozwiazań, przynajmniej w przypadku wniosku składanego przez kuratora w postępowaniu wykonawczym.

Większość kuratorów chyba dobrze rozumie różnicę między "mieć", a "chcieć mieć" (tu prawo do zażaleń).

Jeżeli ktoś ma wystarczająco dużo czasu i determinacji aby wątek prawa do zażaleń poruszyć gdzieś dalej (nie tylko na forum), to może godna rozważenia byłaby droga poprzez:
- Krajową Radę Kuratorów - art. 46.1 3) Do zadań w/w należy w szczególności opiniowaie aktów prawnych dotyczących kuratorów sądowych oraz występowanie z inicjatywą opracowania aktów prawnych dotyczących kuratorów sądowych i kurateli sądowej
lub
- Okręgowe Zgromadzenie Kuratorów, do którego zadań należy - art. 51 8 ) występowanie do Ministra Sprawiedliwości o podjęcie niezbędnych działań dotyczących funkcjonowania kuratorskiej służby sądowej.
(Uchwała zgromadzenia o zwróceniu się do Ministra Sprawiedliwości o spowodowanie jednoznacznej interpretacji przepisów, czy kurator jako organ postępowania wykonawczego inicjujący owo postępowanie ma też prawo do składania zażaleń) - to w kontkście przypadku Krokusa i Bartłomieja, gdzie jak podają, sąd przyjął zażalenie w I instancji (zamiast pozostawić je bez rozpoznania jako złożone przez organ nieuprawniony - to wg. mnie)
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andy » 06 gru 2005, 1:17

Niestety ale nie możemy składać zażaleń na postanowienia Sądu z wyjątkiem wyżej wymienionego tj. na odmowę udzielenia warunkowego przedterminowego zwolnienia. Takie powinien rozpatrzyć Sąd Apelacyjny. Na razie nie było zażaleń, bo wszystkich wypuścili na wniosek kuratora (po okresie przygotowawczym).

Mogę prosić o postanowienie SO Szczecin?
andy

Postautor: finale » 06 gru 2005, 15:54

W roku 2004 przerabiałem zażalenie na postanowienie o odmowie warunkowego zwolnienia. Sąd Okręgowy w Warszawie nie uwzględnił wniosku kuratora, złożone zażalenie poskutkowało tym, że Sąd Apelacyjny w Warszawie przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia zaznaczając m.in. aby SO uzasadnił wydane orzeczenie w sposób umozliwiajacy prawidłową kontrolę odwoławczą ... Ponowne posiedzenie SO niestety także nie rozstrzygnęło korzystnie wniosku kuratora, tym razem SO lepiej uzasadnił swoje postanowienie.

Za dwa miesiące skazany wyszedł na warunkowe ...

Tak na marginesie, jestem przekonany, że sąd zwyczajnie "utarł nosa" kuratorowi ... bez odnoszenia się do innych, ważniejszych kwestii.
finale
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 29 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Zet » 06 gru 2005, 22:42

andy
Za tę wypowiedż możesz być przez Bartłomieja karnie dołączony do niechlubnego grona (ewka , zet , opener ) :D
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: andy » 06 gru 2005, 22:52

to jest już NAS CZWóRECZKA :)
andy

Postautor: BartK » 08 gru 2005, 12:17

Posiadam już postanowienie w sprawie mojego zażalenia :)
Zawieściłem je w sieci, poniżej podaje linki do kolejnych stron:

strona 1
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/u8c ... 0abps.html

strona 2
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/sx2 ... vw8ji.html

strona 3
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pe9 ... 0qd7a.html

strona 4
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/jy7 ... h5gw2.html

Mam nadzieję, że wszystko będzie działać poprawnie i szybko nikt nie usunie tych materiałów z tej stronki.

Nawiasem mówiąc już zapowiedziałem Kuratorawi Okręgowemu, iż temat zażaleń poddam pod dyskusję na następnym zgromadzeniu :)

Zet powiem Ci szczerze, że mnie rozbawiłaś do łez :) Dzięki!
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: Zet » 08 gru 2005, 12:50

Cześć Bartłomiej. Fajnie widzieć dobrych , starych znajomych!

Podzielam twoje oburzenie na fragment wypowiedzi omba , która świadczy ,że dla niektórych ciekawy jest tylko koniuszek własnego noska !

Dzięki za postwnowienie . Przywróciło mi ono wiarę w literę prawa aktualnie obowiązującego. Takiego uzasadnienia oczekiwałam.

Uważam jednak, podobnie jak parę innych osób , które zechciały zabrać głos ,że prawo do wnoszenia zażaleń powinniśmy mieć i w tym zakresie przepisy powinny zostać zmienione.

Pozdrawiam.
Fajny obrazeczek ! Od Mikołaja?
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: mihu » 08 gru 2005, 20:25

Zakończyła się już chyba najciekawsza w ostatnim okresie debata.Twój wniosek koncowy droga Zet,bardzo słuszny.Pozdrawiam wszystkich zażaleniowców szczególnie Bartłomieja "Doświadczyńskiego "i Zet.
mihu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych