Selene, zgodnie z art. 15 par. 2 k.k.w. przy zaistnieniu stosownych przesłanek, o których mówi ten przepis, sąd zawiesza postępowanie w całości lub w (jakiejś) części. Z tego, co piszesz, to sąd w Twoim przypadku postępowanie zawiesił właśnie tylko w części związanej z wykonywaniem kary o.w. Tak więc już odnosząc się do Twoich wątpliwości,
Dlaczego Sąd zawiesił postępowanie tylko w zakresie KOW? Może miał na uwadze by dozór sprawować..
to uważam, że skoro sąd zdecydował się zawiesić postępowanie tylko we wskazanej przez Ciebie części, to dozór podlega tutaj wykonaniu zgodnie z przepisami o dozorze i tak, jak piszesz, sąd właśnie miał to na uwadze. Sąd wyraźnie dał o tym znać, stosując zpw w części, kiedy mógł zawiesić w całości. Wtedy również dozór byłby zawieszony.
A dlaczego na to zdecyował się? Otóż wg mnie z przyczyn, o których właśnie piszesz, tj. "
dozorowany skazany był za znęcanie się nad rodziną"; "
skazany zamieszkuje z żoną i dziećmi nad którymi się znęcał". Nadto ta długotrwała przeszkoda w postaci choroby skazanego, zdaniem sądu uniemożliwia postępowaniem wykonawcze, lecz tylko w zakresie kary. Stan zdrowia skazanego nie stanowi tutaj zdaniem sądu przeszkody, do sprawowania dozoru, szczególnie w tych okolicznościach o których wspominasz. Jeśli dodatkowo nałożone były na skazanego inne obowiązki, jak np. powstrzymanie się od nadużywania alkoholu, to one też pdlegają wykonaniu.
Skoro Sąd zawiesił postępowanie w zakresie KOW to zgodnie z obowiązującymi przepisami sprawę należy zakreślić i wpisać do kontrolki Zawk.( Jest ona zakończona czy nie?)
Selene nie wiem o jakich obowiązujących przepisach mówisz, chyba, że nie jestem na bieżąco z ostatnimi zmianami i czegoś nie doczytałem. Powiem również szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim urządzeniu ewindencyjnym, jak Zawk. Chyba, że znowu czegoś nie doczytałem, albo nie nadążam za zmianami

, jak i również też za bardzo nie wnikam, jakie to urządzenia ma jeszcze sekretariat, oprócz tych o istnieniu których wiem, tj. Doz, O, Kkow, Pp, Ps, Wd, Wn

Z tego co się orietnuję, to w przypadku zawieszenia post. wykonawczego nie zakreśla się nr porządkowego - w tym przypadku Kkow. Kiedy zakreśla się nr porządkowy w wykazie Kkow, to dokładnie mówi stosowny przepis Zarządzenia MS ws. organizacji i zakresu działania sekretariatów sądowych. Wyczytasz też tam, że w razie zawieszenia postępowania wykonawczego, w wykazie odnotowuje się ten fakt, podając stosowny nr Zpw, który z kolei nadaje wydział wykon. orzeczeń, tudzież sekcja wykonawcza. Teczka Kkow w przypadku zpw spoczywa w wydziale wykonawczym, ponieważ to sąd sprawdza, czy przeszkody powodujące zawieszenie, ustały. Z reguły robi to poprzez wywiad środ. Nie można tutaj zakreślić nr Kkow, albowiem zawieszenie post. wykonawczego ma to do siebie, że przeszkoda, nawet długotrwała, która spowodowała takie stanowisko sądu może w każdym czasie minąć i wtedy sąd podejmuje postępowanie, które wraca do wykonania. Gdyby było inaczej, tj. powstała przeszkoda uniemożliwiałaby całkowicie i trwale postępowanie, to nastąpiłoby jego umorzenie.
Kończąc, to moim zdaniem należy tutaj dozór sprawować, bo sądowi właśnie o to chodziło. Dlatego zawiesił postępowanie tylko w części wykonywania kow o czym dał wyraźnie znać, jak piszesz. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to być może komfortowa sytuacja, kiedy w perspektywie mamy nawet 10 lat sprawowania takiego dozoru, a więc do przedawnienia kary. Z drugiej strony przepisy przewidują sytuację, gdzie okres próby jest orzekany na 10 lat, więc taka sytuacja zawsze może się trafić, że w tym okresie próby, będzie orzeczony dozór
Pamiętaj także, że jeśli w Twojej ocenie nastąpią przesłanki do zwolnienia z dozoru, zawsze możesz wystąpić z takim wnioskiem. Pamietaj również, że uchylanie się od dozoru, może być uważane za uchylanie się od kary. No i zawsze możesz dać sygnał sądowi, że stan zdrowia skazanego na tyle uległ poprawie, że może on przystąpić do pracy. Wtedy sąd po zasięgnięciu opinii biegłego, może podjąć postęp.