zakreślanie spraw w wykazie Kkow

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej do wykonywania orzeczeń w sprawach karnych

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zakreślanie spraw w wykazie Kkow

Postautor: BartK » 25 lip 2009, 17:26

Po ostatniej nowelizacji zarządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 grudnia 2003 r.w sprawie organizacji i zakresu działania sekretariatów sądowych oraz innych działów administracji sądowej powstał problem dotyczący zakreślania spraw w wykazie "Kkow", w których orzeczono karę zastępczą pozbawienia wolności.

W razie zakończenia odbywania przez skazanego lub ukaranego kary ograniczenia wolności poprzez wykonanie orzeczonej pracy i wobec upływu czasu, na jaki była orzeczona, a także wobec upływu czasu, jeżeli kara nie polegała na wykonywaniu pracy lub uznaniu kary za wykonaną, po zwolnieniu od odbywania reszty kary ograniczenia wolności albo po wykonaniu postanowienia w przedmiocie zmiany kary ograniczenia wolności na zastępczą karę grzywny, karę aresztu lub karę pozbawienia wolności, tj. po umieszczeniu skazanego lub ukaranego w zakładzie karnym, należy zakreślić w wykazie "Kkow" numer porządkowy, a teczkę przekazać do sekretariatu wydziału celem dołączenia do akt sprawy karnej lub sprawy o wykroczenie.

Otóż problem powstaje w przypadku, gdy skazany/ukarany ma do odbycia jeszcze inne wyroki, gdzie orzeczono karę pozbawienia wolności, a wyrok, który nas interesuje jest umieszczony w dalszej kolejności do wykonania. W skrajnych przypadkach może zdarzyć się sytuacja, kiedy 15 dni kary zastępczej będzie w kolejności za długoletnim wyrokiem. I teraz nie wiadomo czy czekać, aż skazany odbędzie interesujący nas wyrok, ale to może oznaczać trzymanie teczki przez długi okres, czy też zakreślać w wykazie Kkow zaraz po umieszczeniu skazanego w ZK i nie patrzeć na kolejność wykonywanych kar. Czy ktoś może w praktyce spotkał się z taką sytuacją?
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: gaga » 25 lip 2009, 17:55

jeszcze sie nie spotkałem ale logika wskazuje ze zakreslic nie wolno bo nie chodzi o to, ze ktos odbywa jakaś inną kare tylka tą ze sprawy którą prowadziliśmy w KKow. faktycznie moze sie z zcasem zdarzyc, że teczke beziemy trzymać wiele lat :( ale pewnie tak będzie
gaga

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 25 lip 2009, 21:26

No tak, jednak szykuje mi się przypadek podopiecznego właśnie oskarżonego o zabójstwo, czyli grozi jemu 25 lat a nawet dożywocie, a dodatkowo w toku jest parę postępowań o karę zastępczą. Zatem może dojść do sytuacji, kiedy wykonanie kary zastępczej będzie przypadać za 25 lat... już widzę miny kontrolujących w roku 2033 :)
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: blabick » 28 lip 2009, 8:24

a jak dostanie dożywocie?
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kaszpiroski » 28 lip 2009, 12:00

To zakreślisz po odbyciu kary dożywocia. O ile nie będziesz na emeryturce. Moim zdaniem o wiele gorszą sytuacja byłaby gdyby skazany przeżył ciebie. Wtedy masz problem :)
kaszpiroski

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: blabick » 28 lip 2009, 13:11

kaszpiroski pisze:Moim zdaniem o wiele gorszą sytuacja byłaby gdyby skazany przeżył ciebie. Wtedy masz problem :)

wtedy to akurat na pewno nie mam problemu :)
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 28 lip 2009, 15:49

Bartłomiej pisze:No tak, jednak szykuje mi się przypadek podopiecznego właśnie oskarżonego o zabójstwo, czyli grozi jemu 25 lat a nawet dożywocie, a dodatkowo w toku jest parę postępowań o karę zastępczą. Zatem może dojść do sytuacji, kiedy wykonanie kary zastępczej będzie przypadać za 25 lat... już widzę miny kontrolujących w roku 2033 :)

...to zakreślisz, jak dojdzie do przedawnienia.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: BartK » 28 lip 2009, 22:24

Aurelius pisze:
...to zakreślisz, jak dojdzie do przedawnienia.

... to i tak wychodzi 10 lat :|
Myślę jednak, że w takich sytuacjach sędzia penitencjarny powinien zmienić kolejność wykonania kar.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Postautor: selene_11 » 13 lut 2010, 2:10

---------- 19:15 29.07.2009 ----------

Rozwiązanie z przekazaniem teczki do sekretariatu Wydziału po umieszczeniu skazanego w ZK lub uiszczeniu grzywny jest zupełnie nie trafione. Kuratorzy musieliby mieć własne archiwa, a na to po prostu nie ma miejsca. Dlatego teczki u nas przechowywane są w Sekcji wykonania Orzeczeń, gdzie kierujemy je razem z wnioskami bo pomysł aby kierować same wnioski też jest nie trafiony. Wnioski zanim wyznaczono termin posiedzenia po prostu ginęły w zwałach innych dokumentów. Sprawy Kkow zakreślamy zgodnie z instrukcją coby nikt nie posądzał nas o zaniżanie statystyki - dopiero po otrzymaniu stosownej informacji z Sekcji Wykonania Orzeczeń. Wykazujemy jako niewykonywane:) Prawdę powiedziawszy z niepokojem oczekujemy na kolejne innowacje w organizacji sekretariatów.

---------- 01:10 13.02.2010 ----------

Szanowne koleżeństwo poproszę o pomoc prawną.
Na tapecie kara ograniczenia wolności z dozorem. Skazany nie rozpoczął wykonywania obowiązku pracy ze względu na zły stan zdrowia - lekarz uznał go za niezdolnego. Ponieważ dozorowany skazany był za znęcanie się nad rodziną kurator miał dylemat czy objąć skazanego dozorem w terminie 7 dni od daty wpływu orzeczenia do Zespołu czy też zgodnie ze stanowiskiem MS poczekać spokojnie do czasu aż skazany rozpocznie pracę. Decyzja trudna bo skazany zamieszkuje z żoną i dziećmi nad którymi się znęcał. Ale to nie koniec kłopotów, bo sąd po trwającym kilka miesięcy postępowaniu zawiesił je ale tylko w zakresie wykonywania kary ograniczenia wolności. I teraz pytanie co z dozorem? Dlaczego Sąd zawiesił postępowanie tylko w zakresie KOW? Może miał na uwadze by dozór sprawować.. Skieruję wniosek o rozstrzygnięcie wątpliwości co do wykonania orzeczenia ale na odpowiedź przyjdzie mi poczekać kolejne kilka miesięcy i nadal nie wiem co robić.
Skoro Sąd zawiesił postępowanie w zakresie KOW to zgodnie z obowiązującymi przepisami sprawę należy zakreślić i wpisać do kontrolki Zawk.( Jest ona zakończona czy nie?) Jeśli zakreślimy ( zakończymy?) karę ograniczenia wolności to co z dozorem w wykazie "Doz", który jest związany z tą karą? Zakreślić czy nie zakreślać, sprawować czy nie sprawować? Może jest jakieś proste rozwiązanie ale nie wpadłam na nie.
"Panie daj mi cierpliwość abym pogodził się z tym czego zmienić nie jestem w stanie. Daj mi siłę bym zmieniał to co zmienić mogę. I daj mi mądrość bym odróżnił jedno od drugiego"
selene_11

Postautor: Aurelius » 13 lut 2010, 22:36

Selene, zgodnie z art. 15 par. 2 k.k.w. przy zaistnieniu stosownych przesłanek, o których mówi ten przepis, sąd zawiesza postępowanie w całości lub w (jakiejś) części. Z tego, co piszesz, to sąd w Twoim przypadku postępowanie zawiesił właśnie tylko w części związanej z wykonywaniem kary o.w. Tak więc już odnosząc się do Twoich wątpliwości,

Dlaczego Sąd zawiesił postępowanie tylko w zakresie KOW? Może miał na uwadze by dozór sprawować..

to uważam, że skoro sąd zdecydował się zawiesić postępowanie tylko we wskazanej przez Ciebie części, to dozór podlega tutaj wykonaniu zgodnie z przepisami o dozorze i tak, jak piszesz, sąd właśnie miał to na uwadze. Sąd wyraźnie dał o tym znać, stosując zpw w części, kiedy mógł zawiesić w całości. Wtedy również dozór byłby zawieszony.
A dlaczego na to zdecyował się? Otóż wg mnie z przyczyn, o których właśnie piszesz, tj. "dozorowany skazany był za znęcanie się nad rodziną"; "skazany zamieszkuje z żoną i dziećmi nad którymi się znęcał". Nadto ta długotrwała przeszkoda w postaci choroby skazanego, zdaniem sądu uniemożliwia postępowaniem wykonawcze, lecz tylko w zakresie kary. Stan zdrowia skazanego nie stanowi tutaj zdaniem sądu przeszkody, do sprawowania dozoru, szczególnie w tych okolicznościach o których wspominasz. Jeśli dodatkowo nałożone były na skazanego inne obowiązki, jak np. powstrzymanie się od nadużywania alkoholu, to one też pdlegają wykonaniu.

Skoro Sąd zawiesił postępowanie w zakresie KOW to zgodnie z obowiązującymi przepisami sprawę należy zakreślić i wpisać do kontrolki Zawk.( Jest ona zakończona czy nie?)

Selene nie wiem o jakich obowiązujących przepisach mówisz, chyba, że nie jestem na bieżąco z ostatnimi zmianami i czegoś nie doczytałem. Powiem również szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim urządzeniu ewindencyjnym, jak Zawk. Chyba, że znowu czegoś nie doczytałem, albo nie nadążam za zmianami ;), jak i również też za bardzo nie wnikam, jakie to urządzenia ma jeszcze sekretariat, oprócz tych o istnieniu których wiem, tj. Doz, O, Kkow, Pp, Ps, Wd, Wn ;) Z tego co się orietnuję, to w przypadku zawieszenia post. wykonawczego nie zakreśla się nr porządkowego - w tym przypadku Kkow. Kiedy zakreśla się nr porządkowy w wykazie Kkow, to dokładnie mówi stosowny przepis Zarządzenia MS ws. organizacji i zakresu działania sekretariatów sądowych. Wyczytasz też tam, że w razie zawieszenia postępowania wykonawczego, w wykazie odnotowuje się ten fakt, podając stosowny nr Zpw, który z kolei nadaje wydział wykon. orzeczeń, tudzież sekcja wykonawcza. Teczka Kkow w przypadku zpw spoczywa w wydziale wykonawczym, ponieważ to sąd sprawdza, czy przeszkody powodujące zawieszenie, ustały. Z reguły robi to poprzez wywiad środ. Nie można tutaj zakreślić nr Kkow, albowiem zawieszenie post. wykonawczego ma to do siebie, że przeszkoda, nawet długotrwała, która spowodowała takie stanowisko sądu może w każdym czasie minąć i wtedy sąd podejmuje postępowanie, które wraca do wykonania. Gdyby było inaczej, tj. powstała przeszkoda uniemożliwiałaby całkowicie i trwale postępowanie, to nastąpiłoby jego umorzenie.
Kończąc, to moim zdaniem należy tutaj dozór sprawować, bo sądowi właśnie o to chodziło. Dlatego zawiesił postępowanie tylko w części wykonywania kow o czym dał wyraźnie znać, jak piszesz. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to być może komfortowa sytuacja, kiedy w perspektywie mamy nawet 10 lat sprawowania takiego dozoru, a więc do przedawnienia kary. Z drugiej strony przepisy przewidują sytuację, gdzie okres próby jest orzekany na 10 lat, więc taka sytuacja zawsze może się trafić, że w tym okresie próby, będzie orzeczony dozór ;)
Pamiętaj także, że jeśli w Twojej ocenie nastąpią przesłanki do zwolnienia z dozoru, zawsze możesz wystąpić z takim wnioskiem. Pamietaj również, że uchylanie się od dozoru, może być uważane za uchylanie się od kary. No i zawsze możesz dać sygnał sądowi, że stan zdrowia skazanego na tyle uległ poprawie, że może on przystąpić do pracy. Wtedy sąd po zasięgnięciu opinii biegłego, może podjąć postęp.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: selene_11 » 15 lut 2010, 22:28

Przepraszam nie czytałam jakiś czas Forum. Zawk to nowe urządzenie ewidencyjne - kontrolka spraw zawieszonych które należy zakreślać w wykazach Doz, Kkow i O. Te zmiany wprowadzone w grudniu 2009 w przepisach tzw instrukcji biurowej wprowadziły mnie właśnie w konsternację Dziękuję Aurelius za odpowiedź jednak nie o to mi chodziło. Pozdrawiam.
selene_11

Postautor: Aurelius » 15 lut 2010, 22:44

Faktycznie była ostatnia nowela z 15.12.09. tegoż zarządzenia ds. biurowości. Jak pisałem, nie śledzę na bieżąco biurowości oraz dodatkowo nie mam zaktualizowanego Legalisa. Informatyk nie może znaleźć czasu ;)
Jednakże dalej potrzymuję, że w takiej sytuacji podlega wykonaniu dozór. Czyli, już wg nowych przepisów - zakreśleniu podlega nr w wykazie Kkow, albowiem tylko w tej części zostało zawieszone postępowanie wykonawcze.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2010, 22:45 przez Aurelius, łącznie zmieniany 1 raz
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: pola76 » 15 lut 2010, 22:45

My również czekamy na coś takiego jak kontrolka Zawk. Na razie nie bardzo się orientuję co tam ma być umieszczane poza zawieszoną Kkow. Zainteresuję się tym bliżej kiedy owa "pozycja" trafi do naszego zespołu...
pola76
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 20 maja 2011, 7:59

Witajcie!!
Szykuje mi się ciekawa sprawa z Kow/psu a mianowicie:
Sąd orzekł wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności na podstawie art 46§1 kkw, ale na podstawie art 46§3 kkw warunkowo zawiesił jej wykonanie na okresu próby wynoszący 2 lata.
Wobec powyższego kiedy należy zakreślić sprawę w kontrolce?
Wydaje mi się, iż po upływie okresu próby. Może tutaj należy podciągnąć zdanie, że sprawę zakreśla się "...... a także wobec upływu czasu, jeżeli kara nie polegała na wykonywaniu pracy":)
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Orange » 20 maja 2011, 13:50

A nie z chwilą prawomocnego orzeczenia zastępczej kary?
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Następna

Wróć do Kuratorzy dla dorosłych