pozbawienie praw rodzicielskich niepełnosprawnego ojca

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: mamaJ » 25 lut 2010, 17:19

---------- 14:53 25.02.2010 ----------

Witam.
Mam 7 letniego syna z nieformalnego związku. W 3 tygodniu życia syna jego ojciec został aresztowany na 6 m-cy. postanowiłam dać mu szansę i byłam z nim bo chciałam by dziecko miało ojca. Gdy dziecko skonczyło roczek ojciec dziecka porzucił nas i nigdy już nie wrócił(wyszedł z domu mówiąc że idzie do pracy i wróci po południu). Jak sie potem okazało było to przez niego ukartowane bowiem nie tylko zostawił dziecko ale tez okradł nas z pieniędzy(duża kwota). Miesiąc później po nieudanej próbie samobójczej ojciec dziecka stał się kaleką. Za kradzież został skazany na 2 lata w zawieszeniu na 5 lat. Po 2 kolejnych latach poznałam mojego przyszłego męża. Syn miał wtedy 3 lata i świetny kontakt emocjonalny z moim nowym partnerem. Od 2 lat jesteśmy małżenstwem a syn ma siostrzyczkę.Ojciec biologiczny nie widział synka od 6 lat, nie płaci alimentów( prokuratura uchyliła mój wniosek o uporczywe uchylanie sie od alimentów), nie dzwoni,nie pisze, nie szuka kontaktu. ponadto obecnie przebywa w zk. Czy mam szansę na pozbawienie go praw do córki? czy to ze pracuje tylko mój mąż a ja nie jest przeszkodą? Czy sąd uzna tłumaczenia ojca córki, ze brak kontaktu , nieplacenie, zupełny brak zainteresowania jest spowodowane kalectwem(brak ręki)? Jakie są szanse na całkowite pozbawienie go praw?

---------- 15:19 ----------

przepraszam za pomyłkę. Chodzi o mojego syna z poprzedniego związku a nie córkę
mamaJ

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 25 lut 2010, 18:28

Witam.
Proponuję dobrego adwokata .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: mamaJ » 26 lut 2010, 9:19

Niestety nie stac mnie na adwokata, dlatego szukam pomocy tutaj
mamaJ

Postautor: eipiem » 26 lut 2010, 11:21

składając wniosek o pobawienie władzy rodzicielskiej poproś (zawnioskuj) o udzielenie ci pomocy prawnej argumentująć,ze twoja sytuacja materialna nie pozwala ci na adwokata z wyboru.Sąd jeśli przychyli sie do Twojego wniosku wskaże ci adwokata,który bedzie cie reperzentował w tej sprawie (bezpłatnie)
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: mamaJ » 26 lut 2010, 14:17

A czy ojciec ze sklonnosciami samobójczymi powinien byc pozbawiony praw rodzicielskich? Czy może to być jeden z argumentów który przekona Sąd? Tak jak pisałam wyżej ojciec syna przebywa obecnie w zakładzie karnym. Czy ja wogóle mam jakąś szansę?
mamaJ

Postautor: kgb14 » 26 lut 2010, 18:40

w mojej skromnej ocenie to , że ktoś ma skłonności samobójcze i przebywa w ZK nie jest podstawą do całkowitego pozbawienia praw rodzicielskich . Jeden z argumentów ...... może być.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kesey » 27 lut 2010, 1:16

Witam,

1. Długotrwały brak zainteresowania osobą małoletniego jest przesłanką, uwzględnioną art. 111§2 krio., przemawiającą za pozbawieniem prawa do wykonywania władzy rodzicielskiej.

2. Dolegliwość fizyczna, o której wspominasz, nie ma raczej wpływu na sprawność komunikacji- rozmowę telefoniczną, czy też rozmowę podczas osobistego kontaktu.

3. Istotnym elementem w interesującym Cię postępowaniu jest intencjonalność w zakresie braku kontaktu/zainteresowania- czy brak ten jest wynikiem złej woli, czy też konsekwencją czynników niezależnych (odległość miejsca zamieszkania dziecka od miejsca zamieszkania ojca i inne wynikające z tego czynniki, np. koszty, związane z przejazdem, które mogą być dla uczestnika postępowania niewspółmiernie wysokie w odniesieniu do jego statusu materialnego.

4. Ważne jest także wykazanie, iż pozbawienie władzy rodzicielskiej jest uzasadnione z ważnych względów, dotyczących osoby małoletniego dziecka (szeroko rozumiane dobro dziecka)- np. chęć przysposobienia wewnątrzrodzinnego przez obecnego męża.

Pobyt w zakładzie karnym jest natomiast przemijającą przeszkodą w wykonywaniu władzy rodzicielskiej i może stanowić podstawę do wystąpienia z wnioskiem o zawieszenie władzy rodzicielskiej (art. 110 krio.).

Nikt spośród kuratorów sądowych, będących użytkownikami tego forum nie udzieli Ci odpowiedzi czy masz szansę na pozbawienie, czy też nie, oraz jakie argumenty i w jakim zakresie uwzględnione zostaną w przeprowadzonym postępowaniu dowodowym- to podlega ocenie sądu i zależy wyłącznie od niego.

Występując z wnioskiem do sądu ryzykujesz co najwyżej jego oddalenie i pokrycie kosztów sądowych w sprawie. Udzielenie pełnomocnictwa adwokatowi to koszt, na który nie każdy może się zdecydować (zazwyczaj z przyczyn bardzo przyziemnych).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: mamaJ » 03 mar 2010, 17:08

---------- 10:58 01.03.2010 ----------

Witam ponownie

Tak, mój mąż chce przysposobienia całkowitego dziecka, tym bardziej że syn nie ma pojęcia o istnieniu ojca biologicznego - porzucił syna 6 lat temu. Dla dziecka to własnie mój mąż jest tatusiem, któremu wskakuje na kolana, z którym sie bawi, czyta, przytula, i co najwazniejsze kocha go. To dziecko prosi nas o to by mieć to samo nazwisko co my i chciałabym to wszystko jak najszybciej uporzadkować. Chciałabym oszczedzic dziecku tych wszystkich pytań, wyśmiewek ze strony rówieśników i innych "zyczliwych" osób. Syn ma na tyle poukładany świat, że nie chcemy by wszystko to runeło tylko dlatego że jego biologiczny ojciec bedzie próbował wzbudzić litość swoim kalectwem, które sam sobie zafundował na własne życzenie.
Nie będzie łatwo. Ojciec dziecka mieszka w innym mieście, więc kontakty są utrudnione. Ale przeciez są telefony, sa listy. Prawą reka można pisac i wystukac numer tel, trzeba tylko chcieć. Kiedyś sama zaproponowałam że przyjade do niego razem z dzieckiem by mógł je zobaczyc ,ale odmówił. A teraz synek ma prawdziwą rodzine i nie chcę mu mieszać w głowie że ten tatuś którego zna i kocha to nie jest prawdziwy tata. Czy dziecko nie zasługuje na szczęscie i czy ojciec, którego nie pamieta ma prawo burzyć mu ten świat? Przeciez ktoś kto porzuca własne dziecko robi to w pełni świadomie. Dla mnie najwazniejsze jest dobro dziecka i bedę o to jego dobro walczyc.

---------- 11:05 ----------

Jeszcze jedno pytanie.

Co w przypadku oddalenia mojego wniosku przez sąd? Czy mozna wystapic z takim wnioskiem ponownie?

---------- 15:08 03.03.2010 ----------

Bardzo proszę o odpowiedź. Czy można składać wniosek ponownie jeśli sąd oddali poprzedni?
mamaJ

Postautor: kesey » 04 mar 2010, 23:53

Tak, można powtórnie występować z wnioskiem.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi