Niczego nie zmienia dla potrzeb jakiego postępowania jest ustanawiany kurator administaracyjnego, czy sądowego i tak ustanawia go sąd. Więc podane przeze mnie przepisy stosuje się odpowiednio. Wniosek o przyznanie wynagrodzenia kurator kieruje do sądu, który go ustanowił. Jeśli wynagrodzenie zostanie przyznane to sąd wskazuje w postanowieniu z jakich środków ma ono zostać zaspokojone (ponieważ urzędy gmin są organami administracji rządowej i tak kończy sie na środkach budżetowych).
Po ustanowieniu kuratora organ administracyjny, prowadzący postępowanie o wymeldowanie powinien przesłać do niego pouczenie o możliwości zapoznania się z materiałem zgromadzonym w sprawie, oraz złożeniu wniosków dowodowych. Po zapoznaniu się z materiałami (nie powinno być z tym problemu) składa się odpowiedź na wniosek i ewentualnie wniosek o dopuszczenie dowodów (zostały mi jeszcze jakieś kwity z tamtych lat, więc zainteresowanym mogę wysłać na maila). Przynajmniej tak to wyglądało w moich przypadkach. W 3 na 4 uzyskałem również wynagrodzenie.
Przestałem być powoływany do pełnienia takiej funkcji z chwilą, gdy wskazałem miejsce pobytu faceta, którego miano wymeldować ze względu na fakt, iż nie dopełnił obowiązku wymeldowania się a miejsce jego pobytu było ponoć nieznane. Nota bene właśnie w tej sprawie nie zostało mi przyznane wynagrodzenie, gdyż jak znalazłem gościa, to nie musiałem już podejmować żadnych innych czynności urzędowych a przyczyny, dla których ustanowiony zostałem kuratorem ustąpiły. Wnioski pisał i składał sam zainteresowany.
Pozdrawiam

.