Kurator o wymeldowanie...

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Kurator o wymeldowanie...

Postautor: goja » 12 sty 2006, 20:20

Witam,

Taraz to ja mam pytanko do kuratorów z innych sądów.
Czy u Was istnieje praktyka ustanawiania przez Sad kuratorów zawodowych oczywiście dotyczy to rodzinnych - kuratorem dla osoby nieobecnej w sprawie o wymeldowanie.
U nas jest to norma , oczywiście najczęsciej wyrażamy na to zgodę, ale sprawy dokładnie nie znamy ,chociażby z powodu dużej ilości tych spraw.
Ale są tez problemy , gdy pojawiaja się niezadowolone osoby ,które reprezentowaliśmy z pretensjami do kuratora.
Nie muszę chyba pisać, że robimy to bezpłatnie.
goja
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 12 sty 2006, 22:47

Zdarzało się (przynajmniej mnie, przed około czterema laty, nawet kilka razy).
Ustanowienie takiego kuratora uwzględnia art. 184 krio. Ponieważ w przepisach dotyczących kurateli, w kwestiach nie unormowanych stosuje się przepisy o opiece, zatem kurator sądowy nie może pełnić funkcji kuratora dla nieznanego z miejsca pobytu, gdy nie wyraża na to zgody (odniesienie do przepisu art. 148 par. 2 krio). Przypominam sobie, iż kwestię odpłatności za pełnienie tej funkcji normowało rozporządzenie, gdzie wysokość wynagrodzenia była uzależniona od czynności podjętych przez kuratora, oraz zawiłości sprawy. W przedmiocie przyznania wynagrodzenia sąd wydawał postanowienie na wniosek osoby pełniącej funkcję kuratora.
Pozdrawiam :D.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

kurator dla nieznanego z miejsca pobytu

Postautor: eipiem » 13 sty 2006, 21:14

i może tylko dodam do wypowiedzi Kesey'a,że kurator dla nieznanego z miejsca pobytu powinien podjąć działania by zawiadomić osobę,którą reprezentuje o toczącym się postępowaniu i o skutkach tego postępowania.Oczywiście ,jak sięgnę do swych doświadczeń, czasami bywa to niemożliwe,ale czasami udaje się.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: megi » 14 sty 2006, 9:08

W moim sądzie kuratorami dla nieznanego z miejsca pobytu są zawsze panie protokulantki i bardzo pilnują tego, żeby nie był nim ktoś inny ponieważ jest to dla nich dodatkowe źródło dochodu. Pieniądze dostają od razu po wyściu z sali inaczej niż my przy rozwodowych. Niezadowoleni, tak jak pisze goja, zawsze szukają kuratora zawodowego żeby mu nawtykać ponieważ nie widzą różnicy. Wcale się im nie dziwię.
megi
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 191 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: eipiem » 14 sty 2006, 11:31

Megi,
Goja mówiła o niezadowolonych osobach które kurator zawodowy wystepujący w roli zastępstwa procesowego reprezentował.Ten "niezadowolony" ma uzasadnione prawo kwestionować postępowanie kuratora reprezentującego nieznanego z miejsca pobytu czyli jego (chodzi o to czy kurator chronił interes osoby którą zastępował).Na kuratorze dla nieznanego z miejsca pobytu czy kuratorze reprezentującym małoletniego w postępowaniu przed sądem ciązy również odpowiedzialność (prawna i moralna).Wynagrodzenie należy do decyzji Sędziego i nie otrzymuje sie go zaraz po sprawie (zwłaszcza,że koszty kuratora mogą ponosić uczestnicy postępowania lub Skarb Państwa).
Zapraszam na priva,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Kreska » 14 sty 2006, 22:50

Kurator dla osoby nieobecnej w sprawie o wymeldowanie. Pomimo, że jestem kuratorem ponad 10 lat - pierwszy raz o tym słyszę. U mnie w wydziale nie ma takich spraw. Goja napisz blizej o co chodzi?? W innych sprawach kuratorami dla nieznanego z miejsca pobytu sa sekretarze sądowi i dostają za to 120 zł. "Stoją w kolejce"
Kreska
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: goja » 15 sty 2006, 0:12

WITAM wszystkie osoby które wypowiedziały się w temacie , dzieki za pomoc i faktycznie muszę sprecyzować swój post.
Oczywiście sprawa popularnych tzw kuratorek którymi są u nas tylko sekretarki jest dla jasna.
Problem dot. wydawania decyzji administracyjnych o wymeldowanie.Urzad miasta lub gminy w toku postepowania zwraca się do wydziału rodzinnego o ustanowienie kuratora o wymeldowanie.Jest tego sporo i tylko nas sąd wyróznia tą funkcją , przesyła postanowienie do wnioskodawcy( urzędu) i na tym kończy się rola Sadu. My natomiast otrzymujemy decyzje imienną o wymeldowanie do której możemy się ustosunkować. Nie znamy sprawy, osoby którą ma sie wymeldować , sad nam nie zleca zadnych czynnosci w tej sprawie... to odkładamy taką decyzję a/a
Zdaniem Przewodniczącej sąd za tego typu sprawy nie przyznaje wynagrodzenia.
Tak ogólnie to wyglada, w poniedziałek jeszcze dokładnie sprawy przejrzę i jak będzie potrzeba to dopiszę.
Pozdrawiam Wszystkich
goja
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 15 sty 2006, 2:01

Niczego nie zmienia dla potrzeb jakiego postępowania jest ustanawiany kurator administaracyjnego, czy sądowego i tak ustanawia go sąd. Więc podane przeze mnie przepisy stosuje się odpowiednio. Wniosek o przyznanie wynagrodzenia kurator kieruje do sądu, który go ustanowił. Jeśli wynagrodzenie zostanie przyznane to sąd wskazuje w postanowieniu z jakich środków ma ono zostać zaspokojone (ponieważ urzędy gmin są organami administracji rządowej i tak kończy sie na środkach budżetowych).
Po ustanowieniu kuratora organ administracyjny, prowadzący postępowanie o wymeldowanie powinien przesłać do niego pouczenie o możliwości zapoznania się z materiałem zgromadzonym w sprawie, oraz złożeniu wniosków dowodowych. Po zapoznaniu się z materiałami (nie powinno być z tym problemu) składa się odpowiedź na wniosek i ewentualnie wniosek o dopuszczenie dowodów (zostały mi jeszcze jakieś kwity z tamtych lat, więc zainteresowanym mogę wysłać na maila). Przynajmniej tak to wyglądało w moich przypadkach. W 3 na 4 uzyskałem również wynagrodzenie.
Przestałem być powoływany do pełnienia takiej funkcji z chwilą, gdy wskazałem miejsce pobytu faceta, którego miano wymeldować ze względu na fakt, iż nie dopełnił obowiązku wymeldowania się a miejsce jego pobytu było ponoć nieznane. Nota bene właśnie w tej sprawie nie zostało mi przyznane wynagrodzenie, gdyż jak znalazłem gościa, to nie musiałem już podejmować żadnych innych czynności urzędowych a przyczyny, dla których ustanowiony zostałem kuratorem ustąpiły. Wnioski pisał i składał sam zainteresowany.
Pozdrawiam :D.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: eipiem » 15 sty 2006, 9:30

Dzięki Kesey - można na Ciebie liczyć.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy