migdal401 pisze:witam. mam pytanie. Czym rozni sie zatarcie od przedawnienia? prosze o wyjasnienie w miare jasny sposób:)
Witaj £ukaszu, mam nadzieję, że prosto:
Zatarcie skazania – po upływie określonego czasu przestępstwo (i te „odbyte” i te „na wolności”) wymazuje się z rejestrów gumką myszką – „zacierasz, zacierasz i nie ma!” Jest tylko „biała karta”.
Przedawnienie odnosi się do 2 spraw: 1)przedawnienie karalności i 2) przedawnienie wykonania kary – tak tu istotną rolę odgrywa czas; jak budzik zadzwoni nie można: 1) zacząć ani prowadzić postępowania karnego – wszyscy zbierają zabawki i idą do domu (niezależnie czy sprawcę wykryto, czy nie); 2) nie można wykonać orzeczonej wobec sprawcy kary za przestępstwo (np. ukrywał się)
Szerzej na ten temat znajdziesz w kodeksie karnym (art. 101 -105, 106-108), zawsze możesz też popytać swojego kuratora co, gdzie i jak „się to je”:)
£ukaszu, dobrze, że zaczynasz interesować się różnymi zagadnieniami prawnymi. Zdaję sobie doskonale sprawę, że język „prawniczy” to nie jest coś prostego, co łatwo wpada w ucho i w lot się go rozumie. Sama mam z nim nie lada problemy i często zwracam się o pomoc.
Mam prośbę do Ciebie – czy mógłbyś jednak używać słów cenzuralnych, i zachowywać się jak przystało na dorosłego człowieka – bez fochów i obrażania się i innych osób? Wiesz, możesz później nie uzyskać żadnej pomocy, podpowiedzi, wskazówki…Może szkoda, by było? To tak między nami kuratorami.